Coregraf, educator, psiholog. „Toate aceste meserii au în comun dragostea de suflete!” – Viviana German-Potlog

Dansul este limbajul ascuns al sufletului”, a spus Martha Graham, dansatoare-coregrafă americană, privită drept unul din pionierii dansului modern. În aceste vorbe crede şi Viviana German-Potlog, coregraf de dans şi balet, educator şi psiholog.

Autor: Mirabela Stoica

Ph.Cr. Florentina Anchevici
Viviana German-Potlog. Foto: Florentina Anchevici

Rar ajungi să cunoști o persoană atât de implicată în ceea ce face, dintre oamenii care lucrează cu copii. O cunosc pe Viviana de trei ani și nu am văzut-o altfel decât mereu dornică să aibă rezultate cu toţi micuţii care intră în viaţa ei. Eşecul lor ar fi şi eşecul ei, aşa că nu are cum să-l accepte și face tot ce-i stă în putinţă pentru ca fiecare dintre ei să ajungă la reuşită.

La grădiniţă se ocupă de grupa mare și munceşte cu fiecare copil în parte ca să ajungă la nivelul pe care ea îl ţinteşte. Anul viitor, micuţii merg la şcoală, iar Viviana îşi doreşte să nu fie luaţi prin surprindere. Lucrează pentru ca ei să fie pregătiţi din toate punctele de vedere, dar mai ales emoţional.

Pe lângă elevii de la grădiniţă, îi mai trec pragul 300 de micuţi la cursurile de dans şi balet. Viviana este atentă să-i înveţe coregrafiile, dar, mai presus de asta, să-i înveţe să simtă muzica. Nu-şi doreşte ca elevii ei să fie asemenea unor roboţi, aşa că le interzice să înveţe coregrafiile mecanic. Le cere iar şi iar să asculte muzică, multă muzică. Să o simtă şi să o trăiască.

La spectacolele din iarna trecută sau din această vară, am văzut rezultatele muncii ei: sute de părinţi cu lacrimi de fericire în ochi, sute de micuţi încrezători în forţele proprii.

„Da, pot să o fac” – cheia succesului

Mirabela Stoica: Cum ar trebui să ne creștem micuţii dacă ne dorim ca să devină lideri?

Viviana German-Potlog: Învaţă-l pe copil să-şi repete mereu „Da, pot să o fac”, chiar şi atunci când nu se simte sigur pe el. Atitudinea pozitivă îl va ajuta de fiecare dată.

Părinţii trebuie să le ofere celor mici cât mai multe soluţii atunci când aceştia pun întrebări; oferă-le alternative, fă-le sugestii şi încurajează-i să folosească argumentele pentru a te convinge, ori pentru a face o alegere.

Este important pentru copil să înveţe să aibă încredere în el, să găsească singur soluţii, să trăiască sentimentul satisfacţiei că a reuşit. Încrederea pe care i-o cultivi în aceşti primi ani de viaţă va fi ca un scut protector pe viitor.

M.S.: De la ce vârstă este recomandat ca părinţii să-şi aducă micuţii la acest dansuri sau balet?

V.G-P.: De la doi ani, la dans! Cu cât sunt mai mici când încep, cu atât vor beneficia mai repede de aspectele pozitive ale baletului. Clasele pentru copiii mici sunt intenţionat distractive şi se concentrează pe muzicalitate, precum şi pe însuşirea paşilor şi a exerciţiilor de bază. Pe măsură ce copilul creşte, orele devin mai solicitante şi creşte nivelul de dificultate al exerciţiilor.

La balet primesc copii de la trei ani, vârsta la care pot construi împreună cu ei coregrafii.

Cum să ai micuţi independenţi şi stăpâni pe propriile forţe

Mirabela Stoica: Ce te învaţă baletul şi dansul?

Viviana German-Potlog: Activitatea fizică îi învaţă pe copii ce înseamnă autocontrolul şi încrederea, ajutându-i pe micuţi să se transforme în adulţi independenţi, înţelegători şi stăpâni pe propriile forţe.

Baletul favorizează dezvoltarea coordonată a musculaturii fără să afecteze creşterea, aşa cum fac alte sporturi. Mai mult decât atât, dansul îi va ajuta să se orienteze mai bine în spaţiu. Efectele benefice ale acestei activităţi se vor reflecta şi în aria psihomotricităţii, iar voinţa micuţilor va fi cu adevărat pusă la încercare.

Îi învăţ pe copii să se mişte cu eleganţă, să asculte muzică de balet, să aibă o ţinută dreaptă şi frumoasă, să-şi disciplineze paşii, să iubească muzica şi dansul, mai exact, să contribuie la educaţia artistică şi la conturarea personalităţii lor.

Ingrediente pentru ca meseria de educator să-ţi iasă bine

M.S.: Câţi elevi ai la cursuri?

V.G.P.: În momentul acesta, antrenez (la balet şi dansuri) peste 300 de copii.

M.S.: Ce te-a determinat să devii educatoare? Este, din păcate, o meserie prost plătită, iar eforturile sunt uriaşe.

V.G.P.: Am iubit copiii de când mă ştiu, îmi amintesc cu uşurinţă copilăria, când adunam toţi copiii din satul de la bunica şi îi învăţam să citească. Această meserie reuşeşti să o faci bine doar dacă ai vocaţie şi dacă atunci când te trezeşti dimineaţa abia aştepţi să îi strângi în braţe şi să-i mai înveţi orice lucru nou. Nicidecum pentru bani. Este o meserie nobilă.

Învaţă-ţi copilul, înainte de toate, să ajungă OM

M.S.: Ce-i înveţi pe micuţi (în afară de cerinţele specifice orelor la care se înscriu) şi ce sfaturi le poţi da părinţilor?

V.G.P.: Pe micuţii care ajung la mine, indiferent că vin la cursurile de dans, la cele de balet sau îmi sunt elevi la grădiniţă, îi învăţ să nu renunţe niciodată la ceva ce îşi doresc, să aibă ambiţie şi să iubească tot ce e în jurul lor – să-şi iubească semenii, vieţuitoarele acestei lumi şi să iubească şi să ocrotească natura. Doar astfel vor ajunge să fie cu adevărat OAMENI şi nu doar nişte adulţi. Adulţi ajungem cu toţii datorită anilor care trec peste noi. Dar oameni suntem cu adevărat doar când îndeplinim aspectele deja menţionate.

Copiilor  şi părinţilor le mai cer să aibă RĂBDARE, răbdare cu împlinirea unui vis, răbdare cu construirea unei cariere, răbdare cu viaţa în sine. Ştim cu toţii că unora ne este facil să deschidem uşile unei cariere, altora mai greu, important este să intrăm pe geam dacă situaţia o cere, nu întotdeauna uşa este varianta bună.  În ceea ce priveşte cariera mea, cam aşa a fost.

Le recomand părinţilor să-şi ajute copiii să îşi găsească VOCAŢIA. Cum? Lăsându-i să facă cât mai multe activităţi. Însă, este esenţial să nu le practice pe toate în acelaşi timp. Copilul trebuie să meargă din plăcere, să nu fie prea obositor pentru el.

Dragostea, atât de necesară în orice meserie

Mirabela Stoica: Eşti şi psiholog. Cum se îmbină toate acestea – coregraf, educator, psiholog. Ce au în comun?

Viviana German-Potlog: Dacă nu eram psiholog, nu aş fi putut să antrenez atâţia copii, am fost învăţată în facultate atât de multe lucruri… Le-am aplicat mai întâi pe mine, să văd ce funcţinează şi ce nu, apoi cu toţi cei cu care am intrat în contact.

Se îmbină grozav, meseriile acestea sunt cele mai bune prietene, aş putea spune că sunt ca o familie cu mai mulţi membri. Şi foarte important de specificat, toate aceste meserii au în comun dragostea de suflete!

Mirabela Stoica: Cât de greu este să lucrezi cu cei mici? De ce nu şi cu adulţii?

Viviana German-Potlog: Este foarte facil! Din dorinţa de a-i vedea pe scenă, sub lumina reflectoarelor, au ajuns să fie foarte pasionaţi, dornici, atenţi, disciplinaţi. Este tot ce mi-aş putea dori, să fiu martora creşterii lor, a dezvoltării.

Lucrez şi cu adulţii. Îi antrenez pentru Valsul Mirilor. Am şi ore de consiliere cu părinţii.

Mirabela Stoica: De ce nu ai ales o carieră de dansatoare sau balerină?

Viviana German-Potlog: Cariera de balerină m-ar fi ascuns mult într-o sală de balet sau de teatru, eu am nevoie să mă exprim, să dăruiesc din mine copiilor ce-i antrenez.

Particip la evenimente ca invitat special – Gala Forbes 500 este doar un exemplu – de asemenea, la evenimente speciale din viaţa oamenilor.

Mirabela Stoica: Te simţi împlinită?

Viviana German-Potlog: DA! Îmi place viaţa mea pentru că am muncit mult să ajung aici, cum am mai spus, mi s-a închis o uşă am intrat pe geam. Nu sunt o balerină favorizată, am avut un ţel şi mi l-am împlinit. Dar pentru asta m-am dăruit total şi am fost perseverentă.

În momentul de faţă sunt foarte fericită, am joburile pe care mi le doresc, sunt apreciată şi iubită, iubită de atâtea suflete pure, iar de ceva timp sunt împlinită şi sentimental. Acum chiar simt puterea dragostei!

(Acum o lună, coregrafa Viviana German a avut o nuntă ca-n poveşti. A fost condusă la altar de peste 60 de fetiţe şi băieţei, îmbrăcaţi în alb, elevi de la cursurile de dans şi balet n.r.).

De ce iubeşte muzica populară

Mirabela Stoica: Care sunt valorile tale, principiile pe care nu le încalci niciodată indiferent de consecinţe?

Viviana German-Potlog: Iertarea, cinstea, libertatea, iubirea, respectul faţă de viaţă şi stăpânirea de sine sunt doar câteva valori. Comportamentul nostru, priorităţile şi relaţiile cu alţii, dar şi îndrumarea morală pe care le-o acordăm copiilor noştri sunt influenţate de valorile pe care le avem.
Mirabela Stoica: Ce-ţi place să faci în timpul liber?

Viviana German-Potlog: Să privesc stelele, să pictez şi să iubesc tot ceea ce mă înconjoară.

Mirabela Stoica: Ce genuri de muzică asculţi?

Viviana German-Potlog. Mă bucur de această întrebare. Ascult muzică clasică, dance, dar şi populară. Acest gen de muzică ne reprezintă pe noi, ca popor. Cum să te simţi român cu adevărat, dacă nu îţi plac muzica şi dansurile populare româneşti?!

***

Viviana German-Potlog

– Este absolventă a Facultăţii de Psihologie, absolvind și un master în Psihologie Clinică şi Consiliere.
– În trecut, a fost balerină la teatrul Constantin Tănase.
– În prezent, este educator şi psiholog la grădiniţa Noel, coregraf de dansuri şi de balet la Centrul MiniMe al Fundaţiei Nadia Comăneci şi la mai multe grădiniţe: Căpşunica, Funnyland, Noel şi Royal Kindergarten. Predă baletul şi la Şcoala Primară Teddy Bar.

Viviana German Potlog. Foto: Arhiva personală
Recommended Posts
event cover engleza 4Banner Leaders EVENTS HR CLUB