„Un lider trebuie să îşi recunoască vulnerabilităţile” – Robert Brindley

Care este legătura dintre geofizică și mai multe școli americane din Europa, America de Sud sau Australia? În afară de faptul că trebuie să înveți pe brânci ca să ajungi să faci o astfel de meserie, legătura o face un om dedicat educației copiilor, un om care aduce la zi paradigmele domeniului, puțin câte puțin, în diferite colțuri ale lumii. Dr. Robert Brindley și-a început cariera în industria minieră ca geofizician, meserie aleasă din pasiune, dar a ales să ia totul de la capăt într-o nouă meserie, cea de cadru didactic. De doi ani, conduce Școala Americană Internațională din București.

Robert Brindley, directorul AISB. Foto: Arhiva personală
Robert Brindley, directorul AISB. Foto: Arhiva personală

În copilărie și adolescenţă, Robert Brindley nu avea nicio idee despre ceea ce ar vrea să devină, dar povestește că a fost dintotdeauna fascinat de pietre. În mod firesc, pasiunea din tinereţe a rămas la fel de intensă și s-a transformat în obiectul studiilor, la prestigioasa Universitate Exeter. Însă nebănuitele căi ale destinului l-au purtat apoi spre domeniul educaţional.

Într-una dintre călătoriile sale în Noua Zeelandă, a descoperit lucrarea Summerhill, de A.S. Neill, o carte care l-a inspirat şi i-a schimbat perspectiva asupra educaţiei. Și chiar mai mult decât atât: odată revenit în Anglia, şi-a propus şi a studiat să devină profesor. Aici a luat studiile de la capăt, inclusiv în ceea ce privește managementul instituțiilor de educație, ajungând să profeseze în școli din țări ca Italia, Australia, Venezuela, SUA sau Uzbekistan. Și, din anul școlar 2014-2015, în România.

Experienţa multinaţională l-a învăţat că, „în educație, este esențială abordarea profesorului; comportamentul şi aspiraţiile copiilor sunt aceleaşi oriunde”, iar diversele filosofii educaţionale sunt de multe ori extrem de depăşite, ceea ce duce la o inerţie mare în schimbare, în evoluţie.

Profesorul a ales să vină  în România pentru American International School of Bucharest, loc în care a simţit deschiderea către schimbare şi dorinţa de a depăşi mentalităţile educaţionale standard. „Școala părea pregătită pentru această schimbare”, spune el, „iar bătălia era pe jumătate câştigată”. „În cazul în care constituenții recunosc că ceva trebuie făcut, totul se mişcă mult mai repede.”

Despre România, Robert Brindley apreciază că se îndreaptă într-o direcție bună. „Credeţi sau nu, ţara este stabilă, sigură, este frumoasă, oamenii sunt prietenoşi.” Admite că totul este relativ, dar insistă că se simte bine aici, cu atât mai mult cu cât „oamenii, în general, sunt în căutarea schimbării”.

Școala pe care o conduce este stabilă – atât din punct de vedere finanicar, cât şi strategic, deci elementele necesare inovaţiei sunt deja la locul lor. Trebuie doar şlefuite. „Elevii români se adaptează foarte bine spiritului internaţional al şcolii” – este una dintre calităţile pe care le-a descoperit în copiii localnicilor, unul dintre beneficiile principale ale Şcolii Americane fiind şi acela de a lua pulsul altor culturi şi civilizaţii, locul reunind  elevi din mai multe ţări. Asta se vede, se simte în timp, copii devenind mai toleranţi şi integrând perspective mai largi asupra lumii, spune Brindley. „AISB este o instituție care presupune exigenţă intelectuală, incluziune socială şi diversitate culturală.

Ce îl împinge înainte? Motivaţia sa vine dintr-o resursă inepuizabilă: satisfacţia de a oferi, adăugând în sprijinul cuvintelor sale un citat al lui Lao Tsu. „Un lider bun este acela de existenţa căruia ştiu foarte puţini; când munca sa este finalizată, scopurile atinse, ceilalţi vor spune: am reuşit.

În viaţa după serviciu, Robert Brindley se consideră un om norocos, care şi-a găsit echilibrul – cuvântul care de altfel îl și defineşte. Tocmai de aceea, între cele mai mari realizări ale sale, directorul AISB pune cap de listă căsnicia fericită şi cei doi copii ai săi. „Dacă e să ascult de o persoană şi să primesc sfaturi şi idei, ele ar veni de la soţia mea, Jann”, spune el.

Peste zece ani, se vede ajutând încă şcolile în tranziţie din Asia Centrală şi Europa de Est să se dezvolte, însă predarea la clasă a fost şi va rămâne „una dintre cele mai satisfăcătoare activităţi” pe care le-a făcut vreodată.

Pentru directorul AISB, „liderul este acea persoană care se consideră responsabilă de a găsi potenţialul în oameni şi acţionează în această direcţie”. „El trebuie să îşi recunoască vulnerabilităţile – puterea de a se arăta pe sine este cel mai mare semn de curaj şi tărie, iar o persoană care se pune pe sine pe primul plan nu este un lider”, conchide Robert Brindley.

Trei lecţii deprinse din carieră:

Lecția 1. În educație, abordarea profesorului este esențială; de aceea, este foarte importantă recrutarea profesorilor dedicaţi.

Lecția 2. Profesorii trebuie sprijiniți, trebuie să le fie asigurat tot confortul predării: sisteme de suport, planificare financiară, resurse educaționale, clădiri care să reflecte nevoile educaționale.

Lecția 3. Inovare și schimbare continuă în domeniu.

Cea mai importantă valoare: integritatea.

Hobby-uri: chitara clasică, colecționarea de amoniţi, voiajul.

Recommended Posts
Adriana Goicea. Foto: Arhiva personalăSandra Izbașa. Sursa foto: Federația Română de Gimnastică