Și liderii renunță, nu-i așa?

Poate că te-a surprins puțin titlul și poate că te-ai gândit „Ce lider este acela care renunță?…”. Primul lucru la care te-ai gândit, probabil, a fost renunțarea la vise și/sau la obiectivele propuse. Sigur că un lider adevărat nu renunță niciodată la viziunea lui – credința lui în victorie îl împinge mereu înainte și îl ajută să depășească obstacolele care îi apar în cale. Dacă la prima piedică se poticnește și se oprește, eventual se întoarce din drum, e clar că nu vorbim despre un lider.

Înainte?<br />
Foto: Shutterstock
Înainte?
Foto: Shutterstock

Am citit de curând o idee care mi-a plăcut foarte mult, pentru că cred că ilustrează foarte bine de ce este nevoie să ne urmăm întotdeauna visele și să continuăm să lucrăm la realizarea lor, oricât de anevoios ar putea părea drumul. „Când un copil învață să meargă și cade de 50 de ori, nu-și spune niciodată «poate că mersul nu este pentru mine», ci continuă până când reușește.

Așa este și cu leadershipul. Nu sunt adepta ideii că liderii se nasc, ci cred cu tărie că liderii se formează. Poate că acum ești la începutul vieții și te simți nesigur/ă că ai putea fi un lider bun, te gândești că nu ai ce trebuie pentru asta. Poate că ești la sfertul vieții și îți spui că ai făcut câte ceva, că ai câțiva muguri de leadership, dar că nu au înflorit încă și te gândești că nu știi dacă vor mai înflori vreodată. Poate că ești la jumătatea vieții și ai făcut foarte multe până acum, ți-ai dovedit ție și celor din jur că ai abilitățile necesare, dar cred că tot ai emoții de fiecare dată când începi un proiect nou.

Pentru că leadershipul este un proces continuu de transformare, de învățare și de evoluție.

Nu te poți opri, nu poți să spui «gata, acum știu tot ce e de știut despre leadership și am făcut tot ce se putea face în acest domeniu, nu mai am nimic de învățat și nu mă mai surprinde nimic». Așa că mergi mereu mai departe și fiecare zi în care înveți lucruri noi te transformă mereu și mereu în cea mai bună versiune a ta. Și este ceva în tine care te îndeamnă să continui, chiar dacă în unele zile poate că lucrurile nu ies așa cum ți-ai dori. Dar știi că există mereu ziua de mâine, când vei descoperi o altă variantă care te va aduce mai aproape măcar și cu un pas de obiectivul dorit. Pentru că te rog să reții că, pentru orice problemă, există întotdeauna cel puțin o soluție.

Cum ar fi fost dacă Walt Disney ar fi renunțat, după câteva falimente, descurajări din partea tuturor și alte multe necazuri care i s-au întâmplat? Cum ne-ar fi fost copilăria fără Mickey Mouse? Cum ar fi arătat lumea animației fără Disneyland? Cine ne-ar mai fi spus că „Toate visurile noastre pot deveni realitate, dacă avem curajul să le urmăm”?

Și atâția alții, refuzați de zeci sau poate sute de ori, au continuat până au reușit și au schimbat lumea pentru noi toți. Sunt multe povești adevărate despre mulți oameni celebri care au ajuns la un succes fulminant după un număr impresionant de eșecuri – dar despre ei sau ele o să mai vorbim, rând pe rând.

Asa că te invit să te gândești cum poți să elimini renunțarea din viața ta, mai exact renunțarea referitoare la visele tale.

Pentru că totuși și renunțarea este bună uneori, dar în alte domenii – cum ar fi renunțarea la obiceiurile nocive sau renunțarea la… a renunța.

Așadar, și liderii renunță, nu-i așa? :)

Recommended Posts
Publicitatea pe desktop se duce de râpă. Sursa foto: Wikimedia CommonsCostume bărbătești. Sursa foto: Shutterstock