Să lupți pentru ceea ce iubești […]

Colaj: Simona Halep / Cătălina Ponor / Marian Drăgulescu

Colaj: Simona Halep / Cătălina Ponor / Marian Drăgulescu

În fiecare zi, apar în librării online și offline cantități industriale de pagini noi cu secretul succesului în cuprins, rețetele aplicabile tuturor… dar poate nu neapărat ție. În căutarea sfântului graal al propriei fericiri, riscăm uneori intoxicarea cu sfaturi practice – scrise și citite, auzite și înregistrate. Nu vrem să facem asta aici, desigur, așa că ne-am ales cu grijă sursele de inspirație, din care cititorii noștri își cern soluțiile. Ce redescoperim, după aproape trei luni în care i-am luat la întrebări pe invitații noștri, este că adevăratele reușite implică iubirea. Iubirea pentru ceea ce faci, pentru o idee, pentru un scop. Nu poți construi ceva cu sens fără pasiune, mergi mai departe doar dacă crezi cu toată inima în acel scop.

Sigur că, pe drumul ăsta al succesului deloc garantat, te vei împiedica de binevoitori și sfaturi practice la tot pasul. Cu cât devii mai cunoscut în demersul tău, cu atât vor fi mai mulți, ei, oameni care știu mai bine decât tine. Ce? Totul! Uite, de exemplu, vrei să pornești o afacere. Aaa, păi e greu, statul te îngroapă, te vor păcăli partenerii, dar și băncile, sunteți prea mulți, dar așa ceva n-are cum să meargă, am eu un prieten care…

Sau poate vrei un post mai bine plătit, cu responsabilitate, poate vrei să conduci o echipă. Dar o să fii tu în stare? Nu-i prea mult? Stai mai bine în locul tău călduț, ce-ți trebuie mai mult?

Ah, dar poate ești un gimnast bun. Medaliat! Sau joci tenis și ai atins deja performanțe la care alții nici să viseze n-ar putea. Ei, „oamenii de bine” vor ști ce antrenor ți se potrivește, ce strategie să alegi, la câte competiții să mergi până îți expiră termenul de valabilitate ca sportiv. Victoria le va aparține, ca națiune, eșecul va fi 100% al tău – fără echivoc.

Ca și cum ar munci cu toții, ar depune eforturi, ar transpira, ar plânge, ar suferi, ar eșua și ar reuși, în locul tău. Cu toate că ar înțelege prin ce treci numai și numai iubind cu aceeași pasiune ceea ce faci tu, luptând cu aceeași tărie.

Acolo, sus, unde ai ajuns, aerul poate că e rarefiat, dar tu ești mai hotărât, mai puternic, mai călit. Ei, nu.

Cea mai bună prietenă a mea are o vorbă înțeleaptă: Nu trebuie să-ți lași mintea să meargă prea mult în gol. Aș aplica-o aici, în contextul buturugilor mici de care s-ar putea împiedica un car mai mare, în drumul său. Cam așa:

Să lupți pentru ceea ce iubești. În ciuda obstacolelor și a oamenilor care cred că pot trăi în locul tău.

Recommended Posts
#@InfoLeaders. Citim pentru voi că... Foto: ShutterstockA Leadership Model for the Planet