Reuters: Rețelele informatice ale infrastructurilor critice europene sunt tot mai frecvent atacate de hackeri

Hackerii încearcă să atace cu regularitate rețelele de date conectate sistemelor infrastructurilor critice naționale în Europa, relatează luni agenția Reuters, care citează actuale și foste surse guvernamentale europene.

Potrivit respectivelor surse (neprecizate), aceste atacuri sunt similare celor despre care în ediția de duminică a publicației americane Washington Post se menționa că au fost lansate de hackeri ai guvernului rus împotriva sistemelor de afaceri ale centralelor nucleare din SUA și ale altor companii producătoare de energie electrică.

De asemenea, un fost responsabil de securitate britanic se declară ‘convins’ că hackerii guvernului rus încearcă să pătrundă în infrastructurile critice ale Marii Britanii, menționând însă că nu poate dezvălui public studii de caz concrete.

O altă sursă europeană tot din domeniul securității a admis că autoritățile de la Londra au cunoștință de tentative recente de atacuri cibernetice și se află în contact cu alte guverne referitor la această problemă.

Potrivit Washington Post, recentele tentative rusești de piratare informatică a sistemelor infrastructurilor critice americane par a fi mai degrabă o încercare de ‘evaluare’ a acestor rețele informatice.

Totuși, deocamdată nu există dovezi conform cărora hackerii ar fi reușit să perturbe ori să pătrundă în sistemele de bază ce controlează operațiunile centralelor nucleare. Însă Washington Post scrie că este pentru prima dată când hackerii ce au conexiuni cu guvernul rus încearcă să pătrundă în sistemele informatice ale centralelor nucleare americane.

Conform aceleiași publicații, FBI și Departamentul pentru Securitate Internă al SUA au avertizat companiile din sectorul energiei că hackeri străini au încercat să obține numele de utilizator și parolele pentru a putea pătrunde în aceste rețele.

Pe de altă parte, oficiali americani au recunoscut faptul că multe sisteme informatice de bază ce gestionează infrastructurile critice, inclusiv rețelele electrice și cele de transport a energiei, nu au fost concepute inițial cu mecanisme solide de protecție informatică.

Prin urmare, experții europeni și americani în securitate cibernetică au admis că dezvoltarea și evoluția măsurilor de securitate pentru protejarea infrastructurilor critice în fața intruziunilor externe a rămas adesea în urma abilității hackerilor de a inventa instrumente cu ajutorul cărora pot pătrunde în aceste sisteme.

Recommended Posts
olimpici-balcaniada-informaticaana-mon-amour