Renunță și câștigă sau secretul redescoperirii de sine

De multe ori, schimbarea, în diferitele sale forme, trebuie încurajată, astfel încât obiectivele noastre pe termen lung să prindă contur, iar perspectiva asupra existenței noastre să fie bine definită. Nu trebuie să încetăm a ne găsi menirea și tot timpul trebuie să căutăm, să testăm, pentru ca într-un final să ajungem să ne descoperim. În acest context, povestim despre Dan Truția, life coach, care din curiozitatea de a explora, și-a găsit chemarea.

Dan Truția

Pe Dan Truția l-a atras dintotdeauna ideea de a cerceta diverse domenii. A fost pe rând antreprenor, IT-ist, regizor, pentru ca, după toate aceste încercări, să ajungă să rezoneze cel mai puternic cu ideea de a ajuta oameni prin sesiuni de coaching. „Tranziția către coaching a venit astfel natural, fără efort. De la discuțiile și întrebările prietenilor până la a începe să scriu articole, să disec idei, să arăt că lucrurile se pot face și altfel, a fost doar un pas. Nu pot să spun că am luat o decizie de a deveni coach.”, explică Dan Truția.

Dorința aproape constantă de a-și schimba traiectoria a pornit după ce a constatat că nu mai găsea motivație în nicio activitate pe care o desfășura. „Știam că, dacă îmi pun mintea, pot realiza lucruri mărețe. O întrebare, însă îmi bloca tot procesul: la ce bun? Fac asta, îmi imaginez cum e să fi realizat acest lucru, dar degeaba. Nu exista nicio emoție pozitivă în anticiparea acelor rezultate.”, spune Dan.

Toate aceste gânduri coroborate s-au concretizat într-o filosofie care i-a schimbat viața – „a face” presupune mai întâi „a fi”. A înțeles că, pentru a se simți împlinit, trebuia să aleagă o cale prin care să se poată exprima așa cum simte. În acel moment, a încheiat toate activitățile care nu-i aduceau nicio satisfacție și a pornit pe un nou drum, care îmbină scrisul, consilierea și coaching-ul, o decizie pe care, spune el, nu a regretat-o nicio clipă de atunci.

A studiat mai multe modele de coaching, cărți despre puterea minții, despre cum funcționează realitatea, despre terapii holistice, a participat la cursuri și seminarii. Aceste experiențe s-au materializat într-un model propriu denumit metoda Unlearn, care îmbină numeroase tehnici studiate și care constă într-o suită de procese ce pun accentul pe decondiționare și dezvățarea de convingerile limitative.

Conceptul de life coaching în România

Într-o țară conservatoare, care adeseori privește circumspect concepte exportate, life coaching-ul este, poate surprinzător sau nu, primit bine, iar oameni au arătat atât curiozitate, cât și dorința de a încerca.

Încă există confuzie, în sensul în care mulți oameni asociază acest concept cu alte abordări similare, precum psihoterapia sau consilierea, ceea ce, potrivit lui Dan, este o greșeală. Una dintre diferențele notabile este că mentoring-ul, psihoterapia și consilierea sunt procese care se desfășoară cu persoane bine pregătite și cu o bogată experiență în domeniu. În schimb, coaching-ul, explică Dan, este dezvoltat astfel încât clientul să poată găsi soluții la problemele sale, iar coach-ul nu are neapărat nevoie de specializare într-un anumit domeniu pentru a fi eficient. „Coach-ul lucrează în prezent și în viitor, el nu se ocupă de traumele trecutului, precum o face psihoterapia. Tocmai de aceea, rezultatele sunt de obicei mai rapide.”, detaliază Dan. „Sunt domenii diferite, deși lucrează cu psihicul. M-am lovit și de neîncredere totală în acest concept, însă din fericire astfel de cazuri au fost foarte rare.”, completează el.

Dan Truția, ca life coach

În timpul sesiunilor de coaching, Dan analizează problemele cu care se confruntă clienții. Cele mai des întâlnite sunt neîncrederea în sine și centrarea pe exterior. „Mulți dintre cei cu care lucrez nu au încredere că pot să facă un lucru sau altul, sau pur și simplu se devalorizează. A te devaloriza înseamnă a merge prin viață cu frâna pusă. Iar asta se manifestă în muncă, în relația de iubire, practic în orice domeniu al vieții.”, spune Dan.

Centrarea pe exterior are la bază prioritizarea opiniilor celor din jur despre propria persoană. O asemenea gândire „duce la o viață încărcată de suferință și nefericire, pentru că se neagă propria persoană, cu dorințele și nevoile ei.”, mai explică el.

Astfel, sfatul pe care îl oferă cel mai des, este ca oamenii să își descopere autenticitatea și să o aplice.

Legat tot de capitolul coaching, l-am mai întrebat dacă, în eventualitatea în care i s-ar oferi oportunitatea de a deveni life coach pentru o anumită persoană, nu neapărat cunoscută, care ar fi aceasta. Cumva, prin prisma background-ului pe care îl are, poate nu este deloc surpinzător faptul că i-ar plăcea să colaboreze cu persoane din industria filmului, deoarece, spune el, „pentru mine, ca regizor, cinematografia are un farmec aparte. Mi-ar plăcea să îi ajut să-și exploreze creativitatea, talentul, modalitățile de a aduce imaginația în realitate.”

Dan Truția, autorul

O pasiune căreia Dan s-a dedicat după ce s-a regăsit este scrisul. În ultimii ani, a lansat două cărți, dintre care un roman de dragoste motivațional și una de nutriție, și anume dieta alcalină.

Deși cele două teme sunt diferite, ele sunt interdependente și influențează psihicul. Astfel, pentru a înțelege mai bine, Dan ne oferă un exemplu: „Ceea ce mâncăm ne influențează metabolismul, starea de spirit și emoțiile. În consecință, o alimentație deficitară în anumiți nutrienți poate declanșa dezechilibre care să se traducă printr-o stare de apatie sau o lipsă a entuziasmului și a emoțiilor pozitive.”

Dan Truția, omul

În spatele life coach-ului care se dedică transformării în bine a celor din jur, se află un om care a depășit cu brio numeroase provocări.

Confruntarea cu ele a început încă de la vârsta de 19 ani, când a testat antreprenoriatul fără a deține prea multe cunoștințe despre acesta. Apoi, o altă provocare a fost Facultatea de Film, pe care a absolvit-o cu succes. Iar unul dintre cele mai recente obstacole depășite a fost lansarea romanului de dragoste motivațional, despre care Dan a considerat inițial că este prea personal pentru a fi publicat.

În prezent, se confruntă cu o nouă provocare – cea de a populariza metoda Unlearn la nivelul României.

Însă, pentru Dan, aceste etape sunt doar niște modalități prin care se poate descoperi mai bine pe el însuși: „Pot spune că îmi plac provocările, sunt dependent de ele pentru că știu că în spatele fiecăreia se află o nouă valență a personalității mele, o nouă latură de explorat și integrat.”

Iar dacă ar fi să analizăm mai multe situații, fiecare provocare întâlnită contribuie la stabilirea unor pespective noi. Pentru Dan, parte dintre acestea se vor concretiza în următoarea perioadă, când va lansa o nouă carte și va continua să promoveze metoda Unlearn prin diverse modalități. Pe termen lung, vrea să contribuie la dezvoltarea unei generații de lideri autentici, „care să ridice societatea românească și să o infuzeze cu valori de bună calitate, sustenabile”, prin deschiderea unor centre de excelență.

În timpul liber, pe lângă faptul că nu-și refuză o cafea bună dimineața, lui Dan Truția îi place să mediteze și să fie recunoscător pentru toate lucrurile bune și oamenii din viața sa.

În încheiere, Dan Truția sfătuiește oamenii care și-ar dori să îi urmeze pașii în acest domeniu, să se iubească întâi pe ei înșiși, apoi să îi iubească și pe ceilalți.  „A fi life coach nu este o meserie sau o profesie. Dacă îți dorești cu adevărat să ajuți oamenii, atunci este pentru tine. A o face pentru bani sau pentru titulatură este o risipa de energie, care se poate folosi în alte scopuri mai bune.”, spune el.

Recommended Posts
ia-romaneascaCN Limfedem RO2018