„Mi-a plăcut să învăț de la cei mai buni și să descopăr ce îmi placeˮ – Raluca Vasile

La întrebarea „ce vrei să te faci când vei fi mare?”, ca toți copiii, Raluca Vasile alegea o meserie sigură, cunoscută, stabilă. Spunea că o să devină medic pentru că, nu-i așa, „este o tradiție de familieˮ. Mulți ani mai târziu, Raluca și-a ales un drum cu totul neașteptat: este Scent Designer, Multisensory Brand Consultant, adică parfumier.

Raluca Vasile. Foto: Arhiva personală
Raluca Vasile. Foto: Arhiva personală

Suntem ființe complexe, cu talente și pasiuni pe care, dacă avem noroc, le exploatăm cât mai eficient și pe termen lung. Raluca Vasile și-a trasat primii pași în carieră pornind tocmai de la ele. „În liceu, pentru că știam câteva limbi străine și îmi plăcea să călătoresc, am decis să mă îndrept către o facultate de relații de afaceri internaționale cu predare în limba germană.”

Primul ei job a fost de traducător part-time de limba germană, în timpul facultății. După asta au urmat mai bine de șapte ani în domeniul bancar în afaceri internaționale, apoi… „Am cochetat cu ideea de a fi atașat într-o ambasadă, dar m-a atras mai mult să lucrez în businessul privat și m-am specializat în global branding la MBA City University Seattle. Aici am aflat despre brandingul multisenzorial și am ales să merg pe acest drum.ˮ

A absolvit așadar MBA-ul în branding și comunicare pentru businessurile locale și multinaționale și lobby internațional de afaceri. „Consultanța mi-a oferit ocazia de a cunoaște oameni și modele de business variate, noutate și experințe interesante care mi-au deschis perspectiva de a deschide propria agenție de branding senzorialˮ, spune Raluca.

Acum cinci ani, a inaugurat Smartbrand, prima agenție de branding multisenzorial din România. A făcut-o „din vocație și pasiune, apoi am fost acceptată și la master în arta parfumeriei la Londra și așa am creat primul concept de parfumerie artizanală personalizată – Your Personal Aromaˮ.

Când vine vorba de mentori, Raluca este foarte sinceră. „Nu cred că am avut neapărat un mentor. Pur și simplu mi-a plăcut să învăț de la cei mai buni și să descopăr ce îmi place să fac cu adevărat. Cel care m-a încurajat să deschid agenția a fost Martin Lindstrom, cunoscut specialist în branding multisenzorial, iar în domeniul parfumeriei, mentorul meu este Isabele Gelleˮ, povestește Raluca.

Foto: V for Vintage
Foto: V for Vintage
Foto: YourPersonalAroma.com
Foto: YourPersonalAroma.com

Antreprenoriatul, parte din viață

O fire deschisă, sociabilă, Raluca vrea să învețe de oriunde, de la oricine, de toate. Pentru ea, antreprenoriatul înseamnă „să fii mereu deschis la nou, să te reinventezi și să te adaptezi din mers pentru a fi în piață și, desigur, profitabilˮ.

Antreprenoriatul se îmbină foarte bine și cu dorințele sale. „Îmi place să călătoresc, să citesc, să învăț lucruri noi. Îmi plac manufactura, domeniul artelor și designul, ce fac parte din viața mea profesională de altfel, îmi place să merg prin muzee și galerii de artă, îmi place în natură, să mă plimb, să gătesc și să descopăr noi locuri din prisma gusturilor și aromelor locale (asta fac mereu în călătoriile mele).ˮ

Bineînțeles că, atunci când ești antreprenor, nu prea mai ai timp de viața personală, însă, „încerc să găsesc un echilibru, nu este ușor; viața de antreprenor ia mult din timpul vieții personale, dar încerc să compensez în momentele de respiro,ˮspune Raluca.

Blogging, sfaturi, planuri

În ultima perioadă se aude tot mai des termenul de blogging, care nu îi este străin, pentru că este un real ajutor în zilele noastre să ai și un blog când ai o afacere. „De când am deschis agenția, am creat și secțiunea de blog, unde îmi expun părerea asupra industriei, dar și lucrurile care îmi fac plăcere, proiectele în care mă implic și așa mai departe. Un blog poate fi și o carte deschisă și îți pot veni multe recomandări și propuneri de la oamenii care te citesc și te urmăresc pe blog.ˮ

Raluca este un om de creație, deci crede în creativitate ca soluție pentru rezolvarea multor probleme de viață și de business. „Deci cred în vorba lui Einstein, care este și motto-ul agenției mele: Creativity is intelligence having fun!ˮ. Ceea ce se leagă de sfatul său adresat tinerilor: „să creadă cu tărie în visul lor și să nu se lase descurajați; primele eșecuri sunt baza de formare a oricărui antreprenor!ˮ

Anul acesta a deschis atelierul de parfumerie Your Personal Aroma, în București, și Casa cu Arome, un proiect de explorare a gusturilor și aromelor prin experiențe și plănuiește multe alte experiențe multisenzoriale.

Foto: YourPersonalAroma.com
Foto: YourPersonalAroma.com
Foto: YourPersonalAroma.com
Foto: YourPersonalAroma.com
Recommended Posts
inimioareMircea Vlah. Foto: Media Photo