Raluca Vasile. Food Revolution sau cum să milităm pentru un stil de viață sănătos

Pentru cei care o cunosc mai puțin, am să fac o scurtă prezentare a acestei femei „multifuncționaleˮ. Este vorba despre Raluca Vasile, instructor acreditat la MBA-ul City University Seattle, modulul Strategic Brand Creation and Management începând cu 2011, și Brand Strategist& Fondator Smartbrand Consulting – prima agenție de branding din România specializată în branding senzorial. Cei peste 12 ani de experiență în strategie de marketing, comunicare și brand management au făcut-o să aibă curajul de a înființa propria agenție de branding. Raluca este de asemenea nutriționist acreditat și Brand Ambasador Jamie Oliver pentru programele Food Revolution ce promovează educația nutrițională, alimentația sănătoasă, dar și sprijinul micilor fermieri locali ce practică agricultura ecologică.

Astăzi o să vă povestesc despre implicarea Ralucăi în programele Food Revolution și cum a ajus să fie Ambasador Jamie Oliver în România. „Am aflat de pe internet despre program și am aplicat pentru a deveni ambasador Food Revolution. În scurt timp am primit și confirmarea. Prrogramul este unul autodidact, cu materiale și rețete suport pentru a fi folosite la clasă sau în evenimente,ˮspune Raluca.

Raluca Vasile, Food Revolution

Care a fost motivul pentru care a ales să facă asta? Ei bine, nu a fost nimic întâmplător. „În 2012, după o perioadă de sport de performanță (voley) oprită brusc la intrarea la facultate și o altă perioadă de sedentarism acut, petrecută ca angajat cu nopți pierdute la job, mi-am dat seama că luasem niste kilograme bune în plus și era momentul să fac o schimbare. Așa am descoperit proiectul lui Jamie Oliver, Food Revolution, un proiect cu adevărat revoluționar în ce privește educația gustului, ce își propune să aducă educația aliementară prin cursuri practice de nutriție și ateliere de gătit senzoriale în școli. Am devenit ambasador Food Revolution România și m-am apucat de treabă, pentru a-mi duce visul la împlinire, cu ajutorul mentorului Jamie Oliver,ˮafirmă Raluca.

Raluca și-a propus să fie cât mai bună în ceea ce face, așa că a început pregătirea. „Terminasem un MBA în branding și comunicare și statutul de angajat nu mă mai mulțumea, așa că am decis să lucrez pe cont propriu și mi-am deschis agenție de branding multisenzorial, pasionată fiind de gusturi și arome, nebănuind însă că această extensie a profesiei mele îmi va deschide calea către adevărata vocație. În paralel, am început să studiez nutriție, gastronomie, oenologie, și în ultimii doi ani parfumerie, mi-am definit deci mai bine profilul de senzorialist și m-am apropiat foarte tare de gusturi și aromeˮ.

Experiența Ralucăi de peste 15 ani ca strateg de brand a ajutat-o să creeze un proiect unic, autentic și cu impact social major, un proiect de pionierat atât pentru comunitatea internațională Food Revolution, cât și pentru România. „Sper să avem parte de cât mai multă susținere din partea partenerilor și a instituțiilor, pentru a-l dezvolta în continuareˮ, spune Raluca.

Ambasadorul Jamie Oliver în România, Raluca Vasile, este cea care gândește conceptul unui eveniment, adaptează propunerile globale și dezvoltă o temă atractivă și creativă, astfel încât să rezoneze cu nevoile și percepțiile copiilor și părinților din România. „Provocarea este să găsesc acea temă relevantă, care arde și ar putea aduce o schimbare la nivel instituțional sau la nivelul mentalităților părinților, precum și impactarea partenerilor noștri. Apoi, împreună cu echipa mea de ambasadori implicați în proiect, ne gândim ce rețete ar fi mai potrivite pentru ateliere. Important este ca fiecare să se simtă confortabil pentru a transmite copiilor și părinților bucuria de a găti ceva simplu, sănătos și gustos, și asta să poată fi replicat acasă în bucătăria familiei, ca un ritual de familie.

Gătitul în familie este o experiență în sine, care aproprie și unește, asta este cheia. În plus, noi căutăm de fiecare dată să gasim idei creative la probleme zilnice, precum: ce punem copilului la pachet pentru școală, ce gustare să luăm la serviciu, în excursii, la picnic, în tabare și la petrecerile aniversare. Creativitatea este cheia, ea generează schimbarea în comportament pe care o așteaptă toți părinții care își aduc copiii la noi. Copiii care sunt lăsați să creeze ceva, oricât de mic, cu mâna lor rețin mai bine experiența, o percep favorabil și își doresc să o repete. În plus, copiii devin ei înșiși ambasadorii unui stil de viață sănătos și își „ceartă” părinții dacă fac derapaje și se abat de la ce au învățat la ateliere. Responsabilitatea cea mare este tot a părinților, ei trebuie să fie modele pentru copiii lor, copiii fac ce vâd în familie. Nu trebuie să îi responsabilizăm mai mult decât cu activitățile lor de copii, însă trebuie lăsați să se joce, să experimenteze gusturi și arome, să își formeze gustul și propria percepție, să li se răspundă la întrebări și să li se prezinte situația reală, cauzele și efectele unei alimentații la polul opus, nesănătoase :).ˮ

Food Revolution  – un stil de viață echilibrat

Raluca vorbește cu foarte mult entuziasm despre proiect și parcă te îndeamnă, fără niciun efort, să iei și tu parte la schimbare. „Am început proiectul în grădinițe și școli încă de acum 3 ani, de când am devenit ambasador Food Revolution. Necesitatea acestui program este dată și de creșterea alarmantă a numărului de copii supraponderali sau cu probleme de greutate datorită alimentației precare sau lipsită de vegetale și proteine, și prea bogată în dulciuri și junk food. Obezitatea și bolile de alimentație asociate, care apar în copilărie se agravează la adulți și reduc considerabil calitatea vieții. Noi milităm pentru un stil de viață echilibrat, bazat pe legume, proteine, semințe, lactate, iar dulcele recomandat ca gustare și preponderent din fructe sau miere,ˮ povestește Raluca.

Programul Food Rrevolution are ca obiectiv principal introducerea orelor de educație alimentară practică (nutriție și ateliere de gătit) ca materie obligatorie în școli. „Tot în 2013 am inițiat și campania Școala de nutriție și stil de viață sănătos” alături de Selgros România, un proiect în care mai mulți ambasadori Food Revolution cu specializare în nutriție și/sau gastronomie din toată țara merg în școli și gătesc cu copiii. „Este deja un proiect pe care îl desfășurăm cu avizul Ministerului Educației MENS în București, Timișoara, Sibiu, Cluj, iar de anul viitor vrem să ajungem cu el în cât mai multe orașe,ˮspune Raluca.

Food Revolution Day este ziua mondială în care se celebrează bucuria de a găti, prin evenimente globale și ateliere în care învățăm să mâncăm sănătos după câteva rețete studiate și propuse chiar de Jamie Oliver. „Noi o sărbătorim prin ateliere de gătit în școli pe 19 mai și pe 20-21 mai într-un eveniment gratuit de familie la Grădina Verona,ˮ explică Raluca Vasile.

Tema evenimentului de la Grădina Verona este #RasfatulResturilor și focusul este pe alternative la junk food și soluții pentru risipa alimentară care este de 80% din ceea ce cumpărăm în acest moment, în timp ce peste 89% din alimentele destinate copiilor sunt nesănătoase, considerând conținutul (eticheta). „Vom avea ateliere de clătite –healthy way – propuse de Jamie și variante reintepretate de către ambasadorii noștri, invitați speciali și VIP. Vom mai pregăti burgeri artizanali și, pentru că avem si tematica de responsabilitate pe risipa alimentară, a doua zi, pe 21 mai, pregătim o supă foarte gustoasă #DiscoSoup (tema internațională a Slow Food International) din legume urâte și câteva idei de preparate slow food, realizate cu ajutorul partenerilor noștriˮ, conchide Raluca.

Așadar, înainte cu încredere și curaj, spre un stil de viață sănătos!

Recommended Posts
FIEdu LogoJavier Garcia del Valle, CEO Happy Tour