„Orice angajat Qualitance poate deveni coproprietar al firmei. Ne dorim să lucreze pentru ei, nu pentru noi” – Radu Constantinescu & Ioan Iacob

Prieteni din clasa a V-a, parteneri de afaceri de zece ani, Ioan Iacob și Radu Constantinescu s-au întâlnit la un „cerc de matematică”. Aveau 27 de ani când au fondat Qualitance. „Eram foarte tineri, îndrăzneți și inconștienți. La vremea respectivă, nu aveam temeri, doar speranțe!”, povestesc ei.

Qualitance = Ioan Iacob & Radu Constantinescu

Qualitance = Ioan Iacob & Radu Constantinescu

Au trecut 25 de ani de prietenie si zece de parteneriat de afaceri. Qualitance a devenit o companie cu proiecte care se întind pe trei continente, inclusiv cel american, cu 200 de ingineri software și venituri de 4,4 milioane de euro (în 2015). Cum au ajuns aici? Ioan și Radu povestesc despre lecțiile de logică și geometrie, de „start-up-urile” de la 11 ani, importanța parcursului academic, dar și a relației de încredere și a regulilor proprii de etică a muncii: „Suntem oameni și ceea ce ne dorim este să facem lucruri care sunt importante pentru noi. Într-o companie de tehnologie, tot oamenii creează software, nu niște roboți, și foarte multă lume tinde să uite asta.”

Alexandra Bădicioiu Matei: Care au fost cele mai importante etape în evoluția voastră profesională?

Ioan Iacob: Pentru mine, totul a început cu lecțiile de logică matematică și apoi de geometrie, la care bunicii mă obligau să mă duc în vacanțe începând de prin clasa a III-a, la profesorul Vasile Dumitrache din Bârlad. A fost momentul meu de „Aha!”, în care am înțeles că lucrurile se corelează logic, că orice faci are o implicație și că un rezultat – bun sau rău – nu apare de nicăieri, ci este determinat de acțiunile pe care le faci într-o anume conjunctură. Fundația omonimă creată în memoria profesorului, pe care suntem mândri să o sprijinim, își propune să ofere matematica drept instrument generațiilor de copii din ziua de azi. În anii de școală care au urmat, probabil că tot dascălii mei de matematică au fost cei mai influenți: Nicu Radu, Dorin Moraru.

La 11 ani, am început să „lucrez” în „start-up-ul” părinților mei, asta însemnând de la descărcatul mașinilor de marfă și datul cu mătura până la instalatul primului PC cu un program de contabilitate. A fost perioada din viața mea care mi-a cimentat ideea că trebuie să faci tot ce este necesar ca să reușești, că nu există sarcini neimportante și nici provocări imposibile.

Prima mea experiență cu un start-up american, experiență care a început în 2004, m-a făcut să înțeleg spiritul de Silicon Valley „tech start-up”. Ulterior, jobul din Adobe și rolul de consultant în IBM m-au făcut să mă gândesc la scalabilitate, mai precis, la „scaling quality”. Și așa a pornit Qualitance.

Cum v-ați cunoscut? Cum funcționează relația voastră?

Ioan: În clasa a V-a ne-am intersectat la cercul de matematică organizat de profesorul Răducanu – probabil un alt moment definitoriu. Cred că dintotdeauna am fost complementari.

Radu Constantinescu: Fiecare dintre noi coordonează trei departamente ale Qualitance, având însă o înțelegere completă a întregului business pentru a ne putea suplini unul pe celălalt atunci când este nevoie. Avem două întâlniri săptămânale, înainte de începerea programului, dimineața, la prima oră, precum și o întâlnire de consiliu o dată la două săptămâni. Cred că este foarte importantă încrederea construită în timp, cunoașterea zonelor pe care le coordonăm, la care se adaugă aprecierea și recunoașterea obiectivă și reciprocă a impactului contribuției fiecăruia.

„Ne-am planificat cu mare atenție, rigurozitate și migală extinderea în SUA”

Cu ce dificultăți v-ați întâlnit?

Radu: În primii doi ani am lucrat la sediul clienţilor, acasă, sau în laboratoarele de la facultate. În 2010, am garantat cu propriul apartament un împrumut la bancă – aproximativ 50.000 de euro, ca fond de rulaj. Asta s-a întâmplat după ce am investit toți banii câștigați, plus economiile personale, în amenajarea primului sediu al Qualitance, la doi ani de la data la care am început efectiv activitatea. Așa am reuşit să creştem într-un an la 20 de angajaţi.

O altă perioadă care ne-a pus la încercare a fost intrarea pe piața americană, în contextul în care afacerea ne mergea bine în România și nimic nu ne forța să ne extindem. Însă modelele pe care le urmam în materie de inovație, performanță, cultură organizațională și impact social pozitiv al unei companii, se găseau în Silicon Valley.

Experiența pe care am acumulat-o acolo a dus, în ultimul an, la lansarea unei noi linii de inovație și la investiția în tehnologii de ultimă oră, precum realitatea virtuală (VR), inteligenţa artificială (AI), Internet of Things (IoT) sau blockchain (un nou tip de baze de date – n.red). Totodată, de acolo ne-a venit ideea să ne încurajăm colegii să devină antreprenori în interiorul companiei. Pilonii principali pe care construim proiectele sunt tehnologia, Rapid Prototyping şi Design Thinking.

Ioan spunea că piața americană îți acordă o primă șansă, nu și pe a doua. Tocmai de aceea, nu ne așteptam să ne întâmpine nimeni cu pâine și cu sare, așa că ne-am planificat cu mare atenție, rigurozitate și migală extinderea în SUA. Ne-am adus alături un consiliu de consultanți format din „thought leaders” (specialiști în domeniul lor) din Silicon Valley pe care am reuşit să îi cooptăm atât prin modul în care gândeam lucrurile, cât şi prin mult entuziasm. Din februarie 2016, lucrăm la un proiect de realitate virtuală împreună cu Mike Parsons, care a devenit, de la 1 iunie, Chief Innovation Officer (CIO) la Qualitance, urmând să coordoneze linia de inovaţie a companiei şi activitatea biroului din SUA. Start-up-ul fondat de el în San Francisco, LaunchPodium, a fost preluat de noi și devine Qualitance Innovation Labs.

Extinderea în SUA, cea mai bună decizie

Care au fost cele mai bune alegeri pe care le-ați făcut, privind în urmă?

Ioan: Extinderea în SUA. Primul impuls a venit de la un prieten de familie, Radu Cautiş, acum unul dintre consilierii noştri, care ne-a sfătuit să ne uităm la piața din Statele Unite. În 2012, recomandarea lui ne-a adus şi primul client din SUA. În momentul de faţă, suntem foarte activi pe acea piaţă, care e totodată un garant al faptului că avem un loc pe frontiera inovaţiei tehnologice, participăm la pitch-uri şi avem clienţi stabili. A fost una dintre componentele care ne-au propulsat în topurile companiilor private cu cea mai rapidă creştere: Deloitte Technology Fast 50 Central Europe şi Inc. 5000 Europe, pe locul patru între companiile româneşti de software.

O altă alegere care ne-a ajutat mult a fost să ne bazăm pe un grup al nostru de consilieri: cel mai recent membru este Tom Chi, unul dintre cofondatorii Google[x]. El se alătură astfel lui Radu Cautiş, care are o experienţă de două decenii în tehnologie și industria medicală, şi lui Robert Neivert, partener la 500 Startup.

Crearea modelului Partnership Framework (model de parteneriat) cu ajutorul căruia orice angajat al Qualitance poate deveni coproprietar al firmei, un program pe care l-am implementat în 2013, cred că este ceea ce definește cultura noastră organizațională, alături de proprietate și mediul de prosperitate. „Partnership Framework” presupune că un Qualitancer trece prin diferite stadii: în primele şase luni de la angajare îşi face ucenicia în firmă, în următoarele şase, trece la statutul de contributor, apoi la cel de driver (conducător), asta însemnând un rol prin care partenerii și asociații îi recunosc pe cei care încearcă să facă mai mult, să vadă dincolo de cerințele directe și să creeze valoare pentru colegii lor. Driverii care au demonstrat că produc un impact pozitiv şi semnificativ în dezvoltarea companiei pe termen lung trec la statutul de asociaţi şi participă la programul de profit sharing. Bazat pe rezultatele pe care le influențează, asociaţii primesc acțiuni. Pasul următor e transformarea asociaţilor în parteneri.

„Scopul nostru a fost simplu: software de calitate la un preţ corect”

Cum v-ați hotărât să fondați Qualitance?

Radu: Aveam 27 de ani, eu tocmai terminasem doctoratul, iar Ioan devenise Quality Assurance Manager la Adobe România. Un an mai târziu, Adobe devenea primul nostru client, pentru care am creat un curs de QA. Al doilea client a fost IBM şi a fost totodată prima oportunitate de business creată de noi, prin rolul strategic pe care l-a avut Ioan în cadrul unui proiect major coordonat de IBM în care s-a dezvoltat componenta de software de tip middleware (care acționează ca o legătură între un sistem de operare sau o bază de date și aplicațiile dedicate, într-o rețea – n.red.) care stă la baza întregii infrastructuri software folosite de către un mare constructor auto german.

Cât despre context, vedeam în jurul nostru firme care dezvoltau software mediocru şi îl vindeau ba foarte ieftin, ba foarte scump. Scopul nostru a fost simplu: software de calitate la un preţ corect; iar piaţa ne-a demonstrat că era nevoie de aşa ceva. Asta nu înseamnă şi că ne-am găsit repede locul pe piaţa de atunci…

„Am construit o cultură de serving leadership. Primii serviţi sunt Qualitancerii. Sunt încurajaţi să predea şi în interiorul companiei, prin programe de mentorat, şi în exterior, în mediul universitar”

Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat, până acum, din experiența Qualitance?

Ioan: Am învățat cât de mult contează oamenii şi faptul că ne dorim să lucreze pentru ei, nu pentru noi. De aici Partnership Framework, de aici programul prin care încurajăm angajaţii să devină antreprenori în interiorul firmei, de aici investiţiile în cunoştinţele şi performanţele lor şi chiar programele noastre de responsabilitate socială. Desigur, ne dorim să avem alături oameni cu aceleaşi valori – respectarea angajamentelor, empatie, proprietate, crearea unui mediu in care oamenii – colegi sau clienți – să prospere, şi intenţia de a simplifica şi îmbunătăţi viaţa celor din jur cu ajutorul tehnologiei, însă nu ne dorim să le impunem, ci să le descoperim. Asta căutăm în interviuri şi pe asta punem accent chiar în defavoarea abilităţilor tehnice. Odată ce aceste valori există, nu setăm limite ale investiţiei noastre în angajaţi. Am mai spus că am construit aici o cultură de „serving leadership” (a servi prin leadership – n.red.). Ce nu am precizat atunci a fost că primii serviţi sunt Qualitancerii.

Cât de important a fost parcursul academic?

Ioan: Matematica şi limba română. Orice altceva pentru mine nu a însemnat o aplicație a unei combinații între cele două. O ciudățenie a mea personală a fost pasiunea pentru limba latină, care cred că m-a ajutat să înțeleg mult mai bine din punct de vedere logic structurile lingvistice.

Radu: Foarte utile mi-au fost capacitatea de a defini modele, de abstractizare şi înţelegerea complexităţii sistemelor din jurul nostru pe care am dobândit-o în liceu la matematică şi apoi la facultatea de Cibernetică. Nu mi-a fost uşor să menţin un parcurs universitar pe când Qualitance era „în construcţie”, însă am continuat să predau la Cibernetică tocmai pentru că acest rol înseamnă să înveţi permanent lucruri noi şi să te redefineşti încontinuu. Sunt de părere că un specialist bun are nevoie de un background academic solid. De altfel, şi Qualitancerii sunt încurajaţi să predea şi în interiorul companiei (avem programe de mentorat), şi în exterior, în mediul universitar.

„Am realizat că empatia este una dintre valorile noastre ca grup. Mulți au spus: Sunteți o companie de tehnologie, asta e prea soft, nu se potrivește. Nu, nu suntem o companie de tehnologie, suntem o companie de oameni”

Aveți anumite reguli personale de etică a muncii?

Radu: Onestitatea, integritatea şi, prin respectarea angajamentelor pe care ni le asumăm, dobândirea încrederii celor din jur şi concretizarea ei în parteneriate pe termen lung. Respectarea promisiunilor făcute e şi una din valorile companiei, alături de empatie, autodepăşirea şi simplificarea vieţii prin tehnologie. Totodată, ambii preţuim ownership-ul, asumarea completă a unui proiect. De altfel, în companie am creat o cultură de project owners: orice proiect are o persoană responsabilă care funcţionează ca driver (în model DACI – Driver Approver Contributor Informed), desigur e loc de dezbatere, însă odată ce project owner-ul a luat o decizie, ceilalţi ii respecta decizia. Asumarea responsabilităţii e primul pas către participarea la modelul nostru de parteneriat.

Ioan: Pentru mine este foarte important să nu fiu nevoit să cer de la cineva să facă ce nu își dorește. Poate pentru că nu mă pricep să fac asta. Dar am convingerea că oamenii, în general, ar trebui să lucreze doar la lucruri care sunt importante pentru ei și care se aliniază cu ceea ce vor ei să facă în viață, cu modul în care își percep rolul în comunitate. Suntem oameni și ceea ce ne dorim este să facem lucruri care sunt importante pentru noi. Într-o companie de tehnologie, tot oamenii creează software, nu niște roboți, și foarte multă lume tinde să uite asta. Un alt lucru pe care multă lume îl uită este că creăm tehnologie tot pentru oameni. În 2013, am realizat că empatia este una dintre valorile noastre ca grup. Mulți au spus: Sunteți o companie de tehnologie, asta e prea soft, nu se potrivește. Nu, nu suntem o companie de tehnologie, suntem o companie de oameni.

„Un conducător de proiect nu va da niciodată vina pe un membru al echipei sale când ceva nu a mers”

Ce fel de lideri vă considerați a fi?

Radu: Ne considerăm lideri conştienţi, ne asumăm rolul de facilitatori pentru colegii din Qualitance şi le alocăm foarte mult timp. Cel mai mult contează mediul profesional creat, bazat pe ownership, iar asta începe de la primul interviu. De pildă, când vorbim despre senioritatea unui candidat, nu ne referim la celebra vechime în câmpul muncii, ci la gradul de autonomie al acelei persoane raportat la un proiect. Mediul este unul în care nu se face micromanagement şi nu se arată cu degetul către greşeli individuale, iar un conducător de proiect nu va da niciodată vina pe un membru al echipei sale când ceva nu a mers. În plus, e un mediu care stimulează învăţarea, acumularea de abilităţi noi. De exemplu, dacă un Qualitancer vrea să stăpânească un nou limbaj de programare, în companie se creează un miniproiect în care sunt implicaţi colegi care cunosc respectivul limbaj, colegi care îl ajută să se familiarizeze cu el.

Pe lângă asta, după şase luni de Qualitance, angajaţii au dreptul să participe la cursuri, traininguri şi workshopuri plătite parţial sau total de firmă.

O carte de specialitate care v-a inspirat?

Radu: „The 15 Commitments of Conscious Leadership: A New Paradigm for Sustainable Success”, de Jim Dethmer, Diana Chapman şi Kaley Klemp.
Ioan: „Strunk & White – The Elements of Style”.

*

QUALITANCE, rezumat și cifre

Qualitance, companie românească fondată în 2007 de Ioan Iacob și Radu Constantinescu, este unul dintre cei mai activi susținători ai construirii de valoare adăugată în industria software din România, care lucrează cu un mix de companii în designul, dezvoltarea, testarea și mentenanța infrastructurii sistemelor software web și mobile scalabile, dar și în proiecte de inovație tehnologică și de business. Depășirea tendinței de a ținti câștiguri facile și de a vinde ieftin inteligență cu ora a făcut posibilă extinderea companiei românești pe tărâm american, extindere survenită în primăvara anului 2014, care i-a dat acces la tehnologii de ultimă oră și la găsirea rapidă de noi clienți.

Dacă cifra de afaceri a companiei era în 2013 de 1,9 milioane de euro, din care 15% proveneau din Statele Unite, în 2014 a ajuns la 3 milioane de euro, din care 35% proveneau din SUA. În 2015, au ajuns la 4,4 milioane de euro.

Recommended Posts
13770239_597385810420067_810542899666060421_n13938430_604609963030985_6399772588548704870_n