„Profitul cel mai mare nu stă în finanțe, ci în cantitatea și calitatea oamenilor cu care relaționezi și lucrezi, cu care te conectezi” – Mihail Stănescu

Mihail Stănescu a intrat în lumea coachingului în urmă cu peste 15 ani, când puțini auziseră la noi în țară de acest concept. Peste ani, a reușit să ajungă unul din liderii pieței de profil. Antreprenorul și fondatorul RoCoach, prima companie care furnizează servicii exclusive de nivel premium în România în acest domeniu, este astăzi unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în coaching de business de la noi.

Mihail Stănescu. Foto: Arhiva personală
Mihail Stănescu. Foto: Arhiva personală

Absolvent al Facultăţii de Psihologie, cu o specializare în Psihologie Organizaţională, Mihail își dorea inițial să devină explorator: „Eram sub influența documentarelor lui Jacques-Yves Cousteau, care explora mările și oceanele lumii pentru a descoperi lucruri noi sau pentru a înregistra comportamentul unor animale foarte rareˮ, își amintește el.

Dar primul său mentor a fost antrenorul său de baschet, care l-a învățat performanța sportivă și care i-a determinat, fără să știe, alegerile ulterioare în drumul profesional. Nu a fost și singurul. „În momentul de față, am mai mulți mentori, printre care supervizorii în coaching și mentori în schimbare sistemicăˮ, spune Mihail Stănescu.

Momentul zero

Oricine își dorește independență financiară, motiv pentru care și Mihail s-a angajat de tânăr. „Primul meu job a fost la Radio Pro FM. Mai întâi ca asistent de redacție, apoi ca redactor muzical, unde iarăși este vorba de a comunica și de a asculta oamenii într-un stil eficient și plăcut.ˮ A urmat apoi prima reușită în afaceri, care nu a fost însă compania RoCoach, pe care o deține astăzi. „De foarte tânăr mi-am dat seama că vreau să fac coaching și asta a fost, în esență, ceea ce am vrut să fac dintotdeauna”, așa că a avut clienți foarte importanți pe partea de life-coaching, își amintește el.

„Înainte de asta am avut câteva joburi, interesante și ele, majoritatea în resurse umane, dar și în project management. După ce am lansat compania ROCoach în 2003 m-am dedicat complet activității și, iată, după mai bine de 15 ani de la începuturile domeniului în România, am ajuns să lucrez cu unii dintre cei mai importanți oameni din țară din zona de business.ˮ

A fi sau a nu fi antreprenor

Lucrurile nu sunt chiar roz când vine vorba despre antreprenoriat. „A fi antreprenor nu este un lucru bun: e un lucru bun pentru economia românească, dar pentru antreprenor în sine, dacă nu are o afacere care să genereze suficient profit, nu este atât de bine. Cât despre profit, am descoperit în toți acești ani că profitul cel mai mare nu stă în finanțe, ci în cantitatea și calitatea oamenilor cu care relaționezi și cu care lucrezi, cu care te conecteziˮ, spune antreprenorul.

Motto-ul după care se ghidează este „Ceea ce cauți, te caută!”, iar asta se reflectă și în lecțiile pe care le împărtășește cu ceilalți. Pentru tinerii sau mai-puțin-tinerii care se angajează acum pe drumul antreprenoriatului, Mihail are un sfat: „Cred că este foarte important să înveți două lucruri care țin de managementul unui business, și anume cum să gestionezi finanțele businessului, pe de o parte, și relația cu clienții, vânzările și marketingul, de cealaltă parte. Fără lucrurile astea, nici un produs sau serviciu nu își poate găsi ușor valoarea adăugată și clienții aferenți.”

Ce este – şi mai ales ce nu este coachingul

„Pe scurt, coachingul face diferenţa dintre un bun profesionist şi un campion; extinde ariile de competenţe, la nivel practic, pentru manageri şi lideri; face trecerea la o poziţie superioară de management; îţi dezvoltă afacerea prin asumarea statutului de conducător de business; îţi creează un echilibru şi o inteligenţă emoţională în situaţii critice, îmbunătăţeşte deciziile şi construieşte alternative în situaţii de presiune maximă. Este un mod de a gestiona oamenii şi resursele, nu un instrument sau un set de tehnici folosibile în planificare, delegare sau rezolvarea unor probleme. Reflectă un mod diferit de a privi oamenii – mult, mult mai optimist decât sunt obișnuiţi oamenii să o facă – şi de a ne raporta la rezultatele lor.

Trebuie să înţelegi foarte clar ce e şi ce nu e coaching. Și cât de diferit este coachingul de training, consiliere, învăţare, consultanţă, psihoterapie sau alte abordări. Fără acest gen de înţelegere, nimeni nu va şti niciodată dacă oferă coaching sau altceva. Deja ştiu o mulţime de firme de training care oferă un fel de mini-formare în coaching, care… e tot training. Adică înveţi să faci un fel de training individual combinat cu o consiliere intuitivă. Şi asta înseamnă un singur lucru: nu vei avea rezultatele care sunt vestite pentru coaching!ˮ, spune Mihail Stănescu.

Deconectarea

Se decuplează de la muncă în țară și afară, pe mare și pe acorduri de jazz. „Hobby-urile mele nu prea se îmbină cu lumea de business… îmi place să ascult jazz, ascult de foarte mult timp, merg la concerte și în țară și în afara țării. Îmi place foarte mult să călătoresc pe apă, să navighez, vara, în bărci fără motor, și, dintre toate sporturile pe care le-am făcut, o dragoste foarte mare a rămas baschetul. De aceea cred că ideea de echipă performantă, pentru mine, este foarte, foarte familiară și pozitivă.ˮ

„De multe ori mi s-a întâmplat în acești ani să am foarte mult de lucru, ceea ce nu e un lucru rău, dar după fiecare perioadă foarte aglomerată îmi iau pauze mari, lungi, calitative, cât să îmi revin complet.ˮ

Pentru viitor își propune un singur lucru, și anume să continue ce a început și să rafineze execuția, aducând și mai multă calitate în relația cu clienții. „Mai mult decât atât, intenționez să dezvolt un fel de abordare care să ne ajute pe toți să fim parte dintr-o societate mai bună. Nu aș vrea să dezvălui mai mult, pentru că vă pregătesc o surpriză”, spune el.

***

Îl puteți citi pe Mihail Stănescu și pe blogul personal, www.mihaistanescu.ro, un instrument care i-a fost mai mult decât util pentru a-și face auzită vocea și părerile despre ceea ce face profesional.

Recommended Posts
HaiCuSoriMyanmar3Foto: Cristian Nistor