„Acum aleg eu clienții cu care vreau să lucrez.” Mihai Epure, freelancerul care a câștigat 19.300 de euro în patru luni

A fost mai întâi angajat, apoi angajator, pentru ca în cele din urmă să prefere freelancingul în România, în detrimentul unui serviciu cu program fix. A renunțat la businessul pe care l-a fondat în 2012 pentru a lucra ca liber profesionist pe o platformă de crowdsourcing, care face legătura dintre clienți și designeri. Astăzi, Mihai Epure participă constant la concursuri internaționale și a câștigat în patru luni 19.300 de euro realizând proiecte pentru clienți precum Audi, Deutsche Bank, Greenpeace sau Dr. Oetker.

Mihai Epure. Foto: Dirk Michael Deckbar

Mihai Epure a fost de mic curios și încăpățânat. Ce i se întâmplă acum, la 28 de ani, este o experiență inedită, spune el. Sigur, a lucra ca freelancer nu înseamnă că muncești mai puțin. În medie, Mihai alocă lucrului șase-zece ore/zi, iar proiectele durează între 30 și 60 de zile. Dar și răsplata este pe măsură.

Primul pas: Arhitectura

Încă din anul I, în paralel cu Facultatea de Arhitectură, a început să lucreze în domeniu pentru South Pacific, o companie româno-australiană. Pe atunci, căuta să înțeleagă precis ce presupune munca în domeniul pe care și l-a ales. „A fost o experiență inedită, de unde am învățat o mulțime de lucruri, au fost proiecte de anvergură alături de o echipă tânără și dinamică. Timpul însă nu era suficient. Mi-a fost foarte greu să mă împart între cursuri și job”, recunoaște acum Mihai Epure.

Un an mai târziu a început colaborarea cu Emagic, unul dintre principalii organizatori de evenimente din România, unde realiza partea de proiectare pentru evenimente ca B’Estfest sau concertul susținut de Madonna la București în 2009.

Mihai Epure și echipa EFdeN în atelierul Concept Jupiter

Mihai Epure și echipa EFdeN în atelierul Concept Jupiter

Al doilea pas: Antreprenoriatul

Timpul a trecut și, în 2012, deschidea alături de alți doi prieteni atelierul de creație Concept Jupiter. Au achiziționat câteva utilaje, au închiriat un spațiu în centrul Bucureștiului pe strada Colței și s-au apucat de treabă. Pe atunci, lucrau machete pentru studenți, design de obiect și mobilier, dar și debitări diverse pe tot soiul de materiale. Mai târziu au venit și proiectele de interior sau butaforii pentru evenimente. „Responsabilități multe, nopți nedormite și stres. Dar merită! Nimic nu se compară cu satisfacția pe care ți-o aduce bucuria unui client când vede produsul finit”, își amintește Mihai.

„Mad Mask”. Foto: Roland Bosma, bloomphotobooth.com

Cu mască, fără mască

Trei ani mai târziu, în 2015, a renunțat la Concept Jupiter și a început să lucreze pe cont propriu. „Câteva proiecte de interior, câteva colaborări pe design de produs. Simțeam nevoia să încerc ceva nou. Am inițiat proiectul MadMask. Pe scurt, măști din piele, modele unicat realizate manual. Vedeam o posibilă piață în lumea fashion. După câteva colaborări am hotărât să mă opresc. Era un business dificil de făcut profitabil, întrucât prețurile măștilor ajungeau să fie prea mari, mai ales pentru piața din România”, mărturisește Mihai Epure.

Vestimentație: Andreea Tincu. Fotograf: Christian Tudose. Model: Medeea S. Pintilie

Vestimentație: Andreea Tincu. Fotograf: Christian Tudose. Model: Medeea S. Pintilie

Epoca Jovoto

La sfârșitul lui 2015, la recomandarea unui prieten, și-a făcut cont pe Jovoto, o platformă de crowdsourcing care își propune să facă legătura între clienți și designeri. 80.000 de creativi s-au adunat aici, lângă clienți cu nume mari: Greenpeace, Ritter Sport, Audi, Festool, Mercedes Benz etc. Aici, clientul propune tema de proiect, designerii interesați participă cu soluțiile lor, iar la sfârșit, clientul alege una-două-trei idei pe care le licențiază.

Lucrurile au mers bine pentru Mihai. Primele cinci luni au fost mai dificile, spune el, dar s-a bucurat de acest timp testând proiecte noi. „Clienții au continuat să vină prin recomandările clienților precedenți. Ulterior, colaborarea cu Jovoto a simplificat lucrurile semnificativ: acum aleg eu clienții cu care vreau să lucrez.”

Prima idee postată pe Jovoto a fost premiată cu locul I: este vorba despre un concurs realizat pentru Greenpeace. Colaborarea lui Mihai Epure cu Alex Voinescu le-a adus recunoaștere în domeniul lor și recenzii pe page-online.de și itworksgroup.de.

Concurs realizat de Jovoto pentru Greenpeace. Locul I: Mihail Epure, în colaborare cu Alex Voinescu

Concurs realizat de Jovoto pentru Greenpeace. Locul I: Mihail Epure, în colaborare cu Alex Voinescu

Acum are în portofoliu clienți de renume precum Audi, Deutsche Bank, Greenpeace sau Dr. Oetker. „Cea mai bună plată a venit de la Deutsche Bank, pentru concursul internațional Future of Banking, în care se căuta o nouă modalitate prin care clienții să interacționeze cu banca și serviciile financiare. Ideea mea a câștigat locul I și mi-a adus 11.500 euro”, povestește Mihai Epure.

Foto: Dirk Michael Deckbar

Foto: Dirk Michael Deckbar

În luna aprilie a acestui an, Mihai Epure a fost invitat la un workshop de inovație în Berlin, organizat de Deutsche Bank, unde a avut ocazia să își prezinte și să își dezvolte ideea alături de experții din cadrul băncii. „În timpul celor șapte zile de workshop, mi-a făcut o deosebită plăcere să vizitez sediul Jovoto și să cunosc personal echipa din spatele cortinei. În prezent sunt nerăbdător să particip în luna august la un workshop care va avea loc la Stuttgart ca urmare a unui nou proiect lansat de Festool” (producători de unelte cu o tradiție de peste 90 de ani – n.red.), povestește tânărul.

„Ca freelancer, riscurile vin din a încerca ceva ce nu știi dacă va merge. Am investit resurse în proiecte care nu au crescut așa cum mi-aș fi dorit. De exemplu, MadMask. În colaborare cu Jovoto mă supun unui risc de fiecare dată când aleg un proiect la care să lucrez. Nu am siguranța că voi fi plătit. Oare va alege clientul să licențieze ideea mea?…”

Cinci nevoi pe care le-a identificat Mihai Epure ca freelancer

1. Contractul – obligatoriu

2. Comunicarea excelentă cu clientul

3. Planificare eficientă a timpului

4. Dedicație și multă muncă

5. Respect pentru timpul personal

Recommended Posts
Sfaturi pentru angajatori#@InfoLeaders. Citim pentru voi că... Foto: Shutterstock