Marcel Thiele, neamțul românizat care i-a impresionat pe Holograf, Adda și Tudor Octavian

La Galeria Alexandra’s din Piața Amzei, într-un decor elegant și plin de culoare, a avut loc zilele trecute deschiderea expoziției de pictură a artistului german Marcel Thiele. Seara de 10 mai 2018 a fost marcată de un eveniment memorabil, care a oferit invitaților, amatori de artă contemporană, momente spectaculoase și surprinzătoare.

Printre invitații vernisajului s-au numărat oameni de cultură precum Tudor Octavian, jurnaliști, artistul-fotograf Taimas Ahangari venit de la Köln special pentru vernisaj și o serie de artiști din lumea muzicii. Dan Bittman și Iulian Vrabete de la Holograf, DJ Wanda, Adda și Adrian Naidin sunt doar câțiva dintre admiratorii și prietenii lui Marcel, neamțul care, în urmă cu patru ani, a pus stop carierei lui internaționale de corporatist și s-a mutat la București pentru a picta. În doar 4 ani de când locuiește în România, a pictat deja peste 500 lucrări, cei doi artiști de referință care i-au influențat stilul fiind Gerhard Richter și Jackson Pollock.

Dan Bittman și violoncelistul Adian Naidin, s-au declarat cuceriți de același tablou plin de culoare și de bucurie, „Charles”. Iulian Vrabete, în ton cu evenimentul, a depănat povești despre pasiunea lui ascunsă și lăsată undeva în copilărie, desenul. Atracția către desen și artele vizuale și-a spus cuvântul și în alegerile profesionale, chitaristul de la Holograf fiind arhitect de meserie. Jonglarea cu muzica și desenul durează de fapt și acum, Iulian Vrabete realizând uneori și grafica pentru copertele de album Holograf. Mereu deschis la inedit, Iulian Vrabete a acceptat provocarea lui Marcel Thiele de a realiza împreună o lucrare în atelierul lui de pictură, în timp ce ascultă radioholograf.ro.

Reputatul om de cultură Tudor Octavian a elogiat lucrările lui Marcel Thiele, vorbind despre valorile pictorilor contemporani și despre noile norme de estetică și frumos din prezent.

Un alt moment surprinzător a fost demonstrația ah-hoc făcută de Maria Pălăria, cel mai tânăr pălărier din România, care folosește o metodă tradițională și autentic românească pentru pălăriile preferate de vedete precum Inna, Delia sau Vladimir Drăghia. Atmosfera a fost condimentată de acorduri de jazz, interpretate de pianistul Johnny Bica, dar și de o degustare de vin organizată de crama Rasova.

DJ Wanda a făcut și ea o scurtă oprire la evenimentul de la Galeria Alexandra’s, iar Adda, care și-a făcut apariția de mână cu soțul ei, și-a amintit cum, acum patru ani, a asistat la schimbarea traiectoriei profesionale a lui Marcel Thiele, când pictorul german a dat viața corporatistă pe cea de artist în București.

Vădit emoționat și copleșit de prezența a numeroși prieteni din lumea muzicală dar și de business, Marcel Thiele le-a mulțumit invitaților din București, dar și celor care au venit din Köln, Düsseldorf, Berlin sau Milano special pentru vernisajul său.

În baza programului de fidelizare, lucrările lui Marcel Thiele din cadrul acestei expoziții au prețuri cuprinse între 450 și 1500 euro și pot fi cumpărate și în rate direct din galerie. Expoziția de la Galeria Alexandras poate fi vizitată până pe 20 mai, de luni până vineri între orele 11-19 și sâmbăta între 11-14. 

Cine este Marcel Thiele?

Background și viață personală

După 12 ani de stabilitate profesională în funcții de conducere, Marcel Thiele a renunțat la viața din corporațiile internaționale de retail pentru a-și îndeplini visul: acela de a-și face propriul atelier de pictură în care să lucreze ori de câte ori îl lovește inspirația.

Îndrăgostit de România, s-a stabilit la București în 2014, unde a pictat deja mai bine de 400 tablouri în mansarda lui cu tavan înalt din centrul capitalei. O parte din lucrările lui sunt expuse în proprietăți și colecții private în multe țări din Europa, dar și în Brazilia și SUA.

Background-ul profesional al lui Marcel Thiele este de management în business internațional, lucrând și studiind în mai multe țări din Europa, între care Germania, Irlanda, Italia, Franța și România. Toată această expriență personală, adăugată la ADN-ul său german, își pune amprenta și în lucrările lui artistice, în care construcția structurată, organizată și disciplinată merge în paralel cu lucrările invadate de explozii spontane de culoare și forme flexibile și vesele.

Pentru că îi place să experimenteze mereu, de la stiluri, materiale și tehnici noi, până la pictură neconvențională pe diferite elemente și obiecte din viața de zi cu zi, fiecare obiect din jurul lui e în „pericol” de a primi altă înfățișare. De la sticle de vin, pantofi și obiecte de mobilier, până la caroseria propriei mașini, Marcel pictează tot „ce-i face cu ochiul”.

Expoziții și evenimente

Prima expoziție a avut loc în luna aprilie 2014, în Atelierul de Producție din București, împreună cu creatoarea de modă Ana Novic.

În decembrie 2015 a avut loc prima expoziție proprie, găzduită de o clinică de lux din centrul Bucureștiului, eveniment care s-a bucurat de prezența a numeroase persoane publice din lumea artei, a muzicii și mass-media.

În martie 2016, revista Unica îl declară „artistul lunii”.

Urmează o serie de articole, cronici pozitive și emisiuni.

În iunie 2016 galeria Phototeque din GW Marriott Hotel din București îi găzduiește expoziția #CrossRoads, însoțită de un vernisaj chiar de ziua artistului, pe 20 iunie. Evenimentul se bucură de prezența unui public numeros, majoritatea din comunitatea internațională de business. În colaborare cu crama Urlați Dealu Mare, scoate o colecție limitată de două vinuri (alb și roșu), având drept etichetă două dintre tablourile emblematice pentru tema expoziției.

Expoziția #La vida colorida a strâns laolaltă, într-o zi călduroasă de septembrie 2016, un număr mare de prieteni din blogosfera dar și din business, în jurul unei sangria aromate la terasa La Rambla din Piața Victoriei

Palatul Mogoșoaia a fost spațiul de desfășurare a expoziției artistice „Coloreaza-ți viața”, derulată în perioadă 2-9 octombrie 2016 și deschisă printr-un concert acustic prezentat de Alexandra Ușurelu și bandul său. Închiderea expoziției a fost marcată de un alt concert acustic memorabil, susținut de trupa ZUM, în Sala Scoarțelor a Palatului Mogoșoaia, pe data de 9 octombrie. În cadrul aceluiași eveniment, artistul i-a provocat pe invitați să-și manifeste cretivitatea într-un workshop de pictură spontan, în timp ce crama Urlați Dealu Mare le-a oferit participanților o degustare cu povești de câteva sute de ani.

În decembrie 2016, revista Unica îl declară „Artistul anului”, desemnat prin vot online de către cititoarele revistei Unica.

În iunie 2017 participă la Art Safari, unul dintre cele mai mari târguri de artă din Europa de Est, într-un cross intercultural româno-german, alături de pictorița Nicoleta Jutka. Expoziția, cu numele „Light Penetrates Darkness” s-a potrivit perfect cu locația Art Safari 2016, găzduit în Palatul Krețulescu, locul unde erau torturati deținuții politici ai Securității de pe vremuri.

În prezent, atelierul de 100 mp al pictorului german, situat într-o mansardă de lângă Piața Victoriei, devine, din când în când, locul de atracție pentru filmări de emisiuni, interviuri, videoclipuri, dar și spațiul perfect pentru evenimente neconvenționale.

Recommended Posts
Resized 1fiedu