MApN: Acces egal pentru bărbați și femei în învățământul militar începând din 2017

Începând cu anul educațional 2017-2018, accesul va fi egal pentru bărbați și femei în instituțiile militare de profil, informează Ministerul Apărării Naționale. Măsura va fi implementată prin apropierea baremelor de selecție între bărbați și femei și a fost adoptată de MApN ca urmare a unei decizii judecătorești care a stabilit drept discriminatorie „excluderea femeilor de la mai multe specializări militare și oferirea unui număr extrem de mic de locuri pentru femei în învățământul militar superior”.

Pregătire militară cu acces egal. Foto: MApN
Pregătire militară cu acces egal. Foto: MApN

Potrivit comunicatului MApN, măsurile au fost luate cu sprijinul unui grup de lucru în cadrul ministerului, constituit la ordinul șeful Statului Major General. Ei au stabilit cel mai adecvat curs de acțiune pentru eliminarea măsurilor considerate discriminatorii și „au inițiat procedurile de modificare / completare a normelor în vigoare, astfel încât acestea să fie aplicabile de la 1 ianuarie 2017”, precizează sursa citată.

Un studiu realizat de grupul de lucru a identificat eventualele implicații pe care măsura alocării nediferențiate pe sexe a locurilor în instituțiile de învățământ militar le-ar putea avea asupra asigurării structurilor militare cu personal adecvat cerințelor posturilor. Elaborarea studiului s-a realizat analizând tendințele care se manifestă în armatele unor state partenere privind accesul femeilor în cadrul forțelor armate și simulări realizate pe bazele de date cu rezultatele obținute în perioada 2012-2015 la activitatea de selecție și la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ militar.

Acces egal în învățământul superior militar. Foto: Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” / MApN
Acces egal în învățământul superior militar. Foto: Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” / MApN

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a precizat că decizia a fost luată în acord cu cerințele unei hotărâri judecătorești pronunțate în acest sens. „Așa cum am promis — și în acord cu cerințele hotărârii judecătorești pronunțate în această privință, vom avea acces egal pentru bărbați și femei în instituțiile militare de învățământ, începând cu anul de învățământ 2017-2018, conform deciziei luate la nivelul MApN în baza propunerilor unui grup de lucru special constituit pentru analizarea tuturor aspectelor implicate de noua politică”, a scris Mihnea Motoc pe pagina sa de Facebook.

Măsura adoptată de către MApN vine în urma Deciziei nr. 1090/01.04.2016 a Curții de Apel București, care a considerat ca nejustificată și discriminatorie „excluderea femeilor de la mai multe specializări militare și oferirea unui număr extrem de mic de locuri pentru femei în învățământul militar superior”.

Recommended Posts
Marian Drăgulescu. Sursa foto: Romgym roRobot surprins în timpul unei operațiuni neautorizate la locul de muncă. Sursa foto: Wikimedia Commons