Leadershipul autentic – mai multe stiluri într-unul

Există, după cum bine se știe, mai multe teorii în ce privește numărul și caracteristicile stilurilor de leadership. Cele mai cunoscute stiluri sunt: vizionar, democratic, autocratic, participativ, tranzacțional.

Sursă foto: pixabay.com

Indiferent de stilul de leadership sau de obiectivele pe care și le propun liderii, reușita lor depinde sută la sută de modul în care ei înșiși acționează. Modul de a acționa este fundamentul leadershipului, el trebuie să trezească în oameni motivația, să stimuleze tot ce este mai bun în ei, făcând apel la emoție și la conexiunea emoțională, prin îndreptarea emoțiilor în direcția potrivită. Indiferent de stilul de leadership, niciun lider nu poate face performanță, iar oamenii nu-l vor urma, dacă nu joacă și un puternic rol emoțional. În orice grup uman, liderul este acela care are capacitatea maximă de a influența emoțiile tuturor.

Niciun stil nu este constituit după șabloane, ci cu elemente dominante dintr-un stil sau altul care, de fapt, îl definesc pe lider. Tocmai pentru că nu există un stil pur-sânge, leadershipul se poate dezvolta și modela în funcție de individ. Condiția este însă ca omul să vrea să se lase modelat, iar precondiția este să aibă deschiderea către acele dimensiuni ale leadershipului care presupun autocunoaștere, sociabilitate, gestionarea propriilor emoții și a relațiilor dintre oameni. Acestea sunt elementele fără de care un lider nu poate exista, indiferent de stilul de leadership pe care îl practică.

Autocunoașterea

Eu m-am străduit întotdeauna să mă cunosc cât mai bine din punct de vedere emoțional, ascultându-mi vocea interioară și când mi-a convenit ce-mi spune, și când nu mi-a convenit în parte sau poate chiar deloc. Astfel, am putut înțelege emoțiile oamenilor prin prisma emoțiilor mele, iar autocunoașterea m-a ajutat să pot fi mereu foarte sinceră și directă – fără ca franchețea mea să mă facă să fiu și abruptă – cu ei. M-a ajutat să identific nevoile individuale ale oamenilor din echipă. Al doilea element al autocunoașterii este autoevaluarea: să-ți știi punctele tari, vulnerabilitățile și să recunoști mereu greșelile pe care le faci, atunci când le faci, nu peste un timp. Însă doar cunoscându-te bine poți face toate astea.

Sociabilitatea

Dacă nu aș fi fost sociabilă, nu aș fi putut conduce și mentora companii din 18 industrii, iar această caracteristică m-a ajutat ca în toată activitatea mea să coordonez și să înțeleg bine oamenii care au competențe diferite, vârste diferite sau provin din culturi diferite. Astfel, am reușit să simt, prin ascultarea tuturor oamenilor, vocea interioară a organizațiilor și să poziționez corect și în favoarea businessurilor relațiile de putere și competențele tehnice din acele organizații. În procesul de transformare organizațională, sociabilitatea este capitală.

Gestionarea propriilor emoții

În momentele de criză, este esențial ca liderul să-și păstreze autocontrolul, indiferent de emoțiile pe care le trăiește. Pe durata mandatului de la Fabryo, care a fost cel mai dificil mandat din cauza faptului că atunci economia se afla în recesiune, nu am lăsat să pătrundă în interiorul companiei nimic din toată emoția negativă care greva asupra pieței în acea perioadă și care era întreținută excesiv în presă. Mi-am spus că în criză consumul nu se oprește, iar acel consum care există, chiar și diminuat, trebuie să vină spre Fabryo, iar Fabryo a ajuns lider de piață în plină recesiune prin mobilizarea oamenilor în a se autodepăși, prin flexibilitate maximă în relația cu angajații, cu piața și cu clienții și prin optimismul și energia pozitivă pe care le-am transmis continuu celor din jur.

Gestionarea relațiilor dintre oameni

Liderul este, înainte de toate, mediator. El previne și gestionează conflictele, integrează emoțiile membrilor echipei. Cea mai mare provocare în cariera mea a fost să gestionez relațiile corect, nepătimaș, între specialiștii din generații diferite și echipele de manageri provenind din companii și culturi organizaționale diferite, după achiziții. Apoi, facilitarea colaborării dintre oameni prin imprimarea gândirii cooperante, și nu a celei competitive. De asemenea, sunt extrem de importante evaluarea corectă și dezvoltarea profesională a oamenilor din subordine. Dacă ar fi să exemplific acest lucru, aș spune că în toată cariera mea de manager am fost pentru oamenii mei, înainte de orice altceva, un mentor.

Leadershipul autentic poate fi cel mai eficient model de leadership deoarece permite îmbinarea mai multor stiluri, condiția fiind parcurgerea etapelor descrise mai sus pentru a putea dobândi abilitățile fundamentale ale unui lider autentic. Iar despre stilurile care alcătuiesc leadershipul autentic vom vorbi data viitoare.

Recommended Posts
IMG_9897Attention