Leadership in Style: Cum respectăm un dress-code? White Tie, Black Tie, Morning Dress

Dress code-ul este un subiect foarte delicat pentru cei mai mulți dintre bărbații din România, pentru că ne lipsește educația vestimentară – am mai spus-o și o susțin în continuare. Pe lângă asta, am observat că, de cele mai multe ori, bărbații nu dau importanță felului în care ar trebui să se îmbrace atunci când sunt invitați la un eveniment. Dar ține de bunul simț – și nu doar de cel estetic – să respectăm dress-code-ul care ne este cerut pe invitație.

Dress-code - Cum îl respectăm?
Dress-code - Cum îl respectăm?

Radu Zavate prezintă al doilea episod din seria Leadership in Style, secțiune dedicată imaginii și stilului masculin, în viața de zi cu zi și în afaceri.

Ar trebui să începem să renunțăm la mentalitatea de tip „Lasă că-mi iau ce am, pentru că oricum nu mă verifică nimeni”. Da, sunt conștient de faptul că sunt puțini cei care au în garderobă un smoching și la fel de puțini cei care sunt dispuși să investească o sumă de bani pentru un costum pe care îl poartă „doar la ocazii”, dar trebuie să știi că putem avea grijă de imaginea noastră fără să cheltuim mii de euro pe un costum. Variante sunt, trebuie doar să alocăm mai mult de cinci-zece minute acestui subiect.

În acest articol detaliez dress-code-urile formale. Nu îți face griji, nu te voi plictisi cu date, ani și alte informații mai puțin folositoare (Wikipedia e plină cu așa ceva).

1. White Tie

Este cea mai formală și mai rar întâlnită ținută și este formată din:

– Frac negru, cu patru sau șase nasturi, care se va purta tot timpul descheiat;

– Pantalon negru, cu vipușcă din satin; betelia nu trebuie să aibă găici pentru curea, pentru că acesta se poartă cu bretele și nu cu o curea;

– Vestă albă, la un singur rând de nasturi, cu o deschidere generoasă în partea din față, doi sau trei nasturi.

– Cămașă albă, cu plastron, guler-rândunică detașabil și manșete duble pentru butoni; nici partea din față a cămășii nu are nasturi, ci butoni albi, din perlă.

– Papion self-tie alb, batistă albă de buzunar și, de preferat, o floare pentru rever;

– Pantofi negri lăcuiți, de tip Opera Pumps sau Oxford clasic, și șosete negre, cât mai fine. Dacă pantofii sunt Oxford, atunci șireturile trebuie să fie din satin;

– Fără ceas la mână, domnilor, indiferent de cât de scump sau frumos e el; dacă totuși vreți să aveți noțiunea timpului, vă recomand un ceas de buzunar, din aur sau argint, așa cum sunt și butonii;

– Opțional, puteți purta o pereche de mănuși albe și o pălărie neagră, extensibilă, care vă ajută să „trișați” la capitolul înălțime.

Evenimentele unde se cere „White Tie” sunt extrem de rare. Câteva exemple ar fi Opera din Viena, unele baluri sau întâlnirile cu familiile regale.

2. Black Tie

Se situează, ca formalitate, după „White Tie” și este cel mai întâlnit dress-code. Cuprinde:

– Smoching negru cu rever ascuțit sau șal (niciodată drept), satinat, buzunare cu refileți satinați, fără clape; sacoul poate fi atât la unul, cât și la două rânduri de nasturi;

– Pantalon negru, din același material cu sacoul; de preferat e să aibă lampas, iar betelia fără găici pentru curea; purtăm din nou bretele, din mătase;

– Cămașă albă, fără plastron, cu guler rândunică sau clasic, manșete duble pentru butoni;

– Brâul – e un subiect sensibil. Personal, nu sunt mare fan al acestui articol, iar dacă vrei să-l porți, îți recomand unul care se potrivește cu papionul, care – fără discuție – e negru, și self-tie. Brâul nu „ascunde burta”! Aici ne ajută sportul…

– Vestă neagră, doar în cazul în care nu purtați brâu;

– Butoni negri, batistă albă pentru buzunarul de la piept, șosete negre;

– Pantofi Oxford negri, lăcuiți, iar pentru cei mai îndrăzneți, Opera pumps;

Ținutele „Black Tie” sunt potrivite pentru gale, decernări de premii, nunți, cine formale.

Dacă ești invitat la un eveniment care se petrece într-o zonă foarte călduroasă, poți înlocui sacoul negru cu unul alb. Eventual și fără pistol :)

3. Black Tie Optional

Din ce în ce mai des întâlnit, acest dress-code îți permite să nu porți smoching negru dacă nu ai unul în garderobă – sau dacă pur și simplu nu vrei.

E recomandat totuși să porți un costum închis la culoare, cămașă albă, o cravată simplă, pantofi negri, Oxford, cu sau fără Cap toe, șosete de culoare închisă și o batistă la buzunarul de la piept al sacoului.

„My name is Bond. James Bond.”
„My name is Bond. James Bond.”

4. Black Tie Creative

Din punctul meu de vedere, este cel mai interesant dress-code formal. E perfect pentru domnii care vor să experimenteze, să se joace cu texturile și culorile. Ai grijă cum faci asta și nu uita că trebuie să fii elegant în primul rând.

Poți începe înlocuind sacoul negru cu unul din catifea, albastră, verde sau vișinie, înlocuind cămașa albă cu cămașă într-o nuanță foarte palidă de albastru, roz.

Cei care vor să iasă mai mult din tiparele unui Black Tie clasic pot schimba și pantalonul și restul accesoriilor, dar, o spun încă o dată, acest lucru trebuie făcut cu grijă, în așa fel încât să existe un echilibru și o legătură între toate elementele ce compun ținuta.

5. Morning Dress

Este varianta de zi, mai puțin formală, a ținutei White Tie și este compusă din:

– Redingotă neagră sau gri; redingota are un singur nasture și se poartă încheiată;

– Pantalonul e gri, mai deschis la culoare decât redingota, în dungi sau carouri;

– Vesta e uni, în general într-o nuanță de gri mai deschisă decât pantalonul; poate fi la unul sau două rânduri de nasturi;

– Cei care nu vor să combine culorile sau nonculorile pot opta pentru o astfel de ținută într-o nuanță de gri deschis;

– Cămașă albă, sau de o culoare foarte palidă, cu guler clasic sau depărtat, manșete duble pentru butoni;

– Cravată gri, bleumarin, uni sau cu un imprimeu foarte discret, batistă albă la buzunarul de la piept;

– Pantofi negri Oxford Cap toe, din piele nelăcuită și fără perforații.

Acestea sunt ținutele formale cu care ne putem întâlni.

Știu, o să spui că nu vei fi niciodată invitat la un eveniment cu dress-code „White Tie”, poate nici măcar nu vei purta redingotă – eu unul nu am făcut-o până acum. Dar cred că nu strică să avem câteva cunoștințe despre cum ar trebui să ne îmbrăcăm la anumite evenimente din viața noastră.

Nu-mi plac aproape deloc regulile, cu atât mai mult cele care țin de vestimentație, dar nici nu pot nega faptul că ele ne ajută să ne construim și să ne conturăm stilul. Din fericire, nu toate regulile pot fi încălcate și, indiferent de cât de rebeli suntem, dress-code-ul este o „regulă” de care ar trebui să ținem cont. Este o formă de a ne respecta atât pe noi, cât și pe cei din jur.

În articolul următor voi vorbi despre dress-code-urile de care ne lovim mai frecvent: la birou, la diverse întâlniri sau petreceri.

Până atunci, nu uitați că haina nu-l face pe om, dar spune o poveste despre cel care o poartă.

Cheers!

Pe aceeași temă:

Leadership in Style: Cu ce ne îmbrăcăm? „Haina nu-l face pe om, dar spune o poveste despre cel care o poartă”

Recommended Posts
Foto: Centrul SteluțelorFeeria Craciunului 1