Leadership in Style: Cum respectăm un dress code? De la ținute business la ținute casual

În curând vom intra în febra premiilor Oscar, unde, desigur știți deja, suntem reprezentați de producătoarea Ada Solomon. Vom vedea din nou titluri de genul “așa da, așa nu”, prin urmare, cred că e un prilej bun de-a continua subiectul “dress code”.

Dress-code - Cum îl respectăm?
Dress-code - Cum îl respectăm?

Radu Zavate continuă seria articolelor Leadership in Style, secțiune dedicată imaginii și stilului masculin, în viața de zi cu zi și în afaceri.

De data aceasta, nu voi mai acoperi ținutele de gala. Am făcut-o o dată și cred că e de ajuns până la vară, când va începe minunatul sezon al nunților, iar mirii, dragii de ei, își vor da tot interesul să fie la nivelul viitoarelor doamne.

Azi vă voi explica, în linii mari, dress code-urile de care ne lovim în timpul zilei.

1.Business

Este cea mai formală și mai “ușoară” ținută de zi. Avem nevoie de un costum uni, într-o nuanță închisă, bleumarin sau gri, iar dacă purtătorului îi place, poate opta și pentru o vestă.

Mare atenție, vă rog! Negru nu înseamnă și nu e nuanță închisă! Costumul negru se poartă la nunți, gale sau evenimente mai puțin fericite.

Când vine vorba de cămașă, e la fel de simplu, albă sau bleu pal. La partea de accesorii, optați pentru o pereche de pantofi oxford, negri sau maro închis și o cravată simplă, uni sau cu un pattern care să nu iasă foarte mult în evidență: dungi, buline.

Dacă vreți să vă jucați totuși cu puțină culoare, batista de buzunar vă poate ajuta, asta dacă nu e galbenă, bineînțeles.

Rețineți, o ținută business e totuși o ținută formală. Scopul ei este să ne ajute să închidem acea afacere, deci ea trebuie să arate respect, seriozitate.

Unde purtăm?

În primul rând, când avem o întâlnire (de afaceri) foarte importantă și mai ales dacă e cu o persoană pe care nu o cunoaștem. Vrem să arătăm foarte bine și-n același timp, să nu distragem atenția interlocutorului cu tot felul de culori “nebune”.

Sursa foto: www.suitsupply.com
Sursa foto: www.suitsupply.com

2.Business Casual

Aici se complică puțin lucrurile, pentru că, în general, o astfel de ținută presupune să nu purtăm costum sau jeanși, dar să facem în așa fel încât să fie o ținută de birou.

Un sacou sport, nu foarte colorat, poate fi purtat cu o pereche de pantaloni mai deschiși la culoare, sau chiar cu o pereche de chinos. În locul sacoului, puteți opta pentru un blazer (sacou cu nasturi din metal).

În ceea ce privește cămașa, aceasta poate fi uni, în carouri, sau chiar cu anumite tipuri de dungi.

Nu este obligatoriu să purtați cravată, dar, dacă totuși nu vă puteți despărți de ea (mă-ndoiesc!), mergeți pe imprimeuri/culori mai îndrăznețe sau cravate tricotate.

Vă recomand ca pantofii să rămână oarecum în zona formală, dar nu oxford. Purtați brogue, derby, loafers, pantofi cu catarame.

Fiind un dress code mai relaxat decât cel “business” , vă recomand ca, atunci când aveți o întâlnire de afaceri, mai relaxată, care are loc seara, să vă pregătiți de dimineață și să nu va îmbrăcați foarte stiff, adăugați o notă personală ținutei.

Sursa foto: www.suitsupply.com
Sursa foto: www.suitsupply.com

3. Smart Casual

Este o variantă în strânsă legătură cu “Business Casual”, dar care ne oferă puțin mai multă libertate.

Cămașa poate fi înlocuită cu un pulover sau cu o helancă, iar jeanșii pot fi purtați în locul pantalonilor. Cât despre sacou, acesta poate fi puțin mai colorat, mai jucăuș sau, dacă situația ne permite, se poate chiar să renunțăm la el.

Ținutele care fac parte din acest dress code sunt ideale pentru cei care vor să facă un upgrade garderobei, dar nu vor să poarte costum.

Pentru o ieșire cu prietenii, lăsați costumul acasă, mai ales dacă la job îl purtați doar pentru că vi se cere.

Sursa foto: www.suitsupply.com
Sursa foto: www.suitsupply.com

4. Casual

Am ajuns într-un final și  la dress code-ul preferat de cei mai mulți dintre bărbați. Asta nu înseamnă că și femeile preferă bărbații casual, cel puțin nu îmbrăcați casual… 😉

Aici nu e nevoie de “îndrumări”. Dress code-ul acesta face parte din noi, mai ales în ultimii 15 ani.

Singura mențiune e că treningul (am căutat pe google cum se scrie, recunosc) NU este ținută casual, e pentru SPORT, la fel cum sunt și șosetele albe.

Ar fi de preferat să renunțați și la tricourile cu supereroine – nu doar pentru ținutele casual, ci pentru toate, iar tricourile Polo…purtați-le cu gulerul jos, dacă nu sunteți pe terenul de golf să vă bată soarele.

Sursa foto: www.suitsupply.com
Sursa foto: www.suitsupply.com

Acestea fiind spuse, putem încheia liniștiți capitolul “Dress code”.

Știu, sunt mult mai multe detalii de explicat. Prin urmare, dacă simțiți că aveți nevoie de mai multe informații sau sfaturi, puteți să-mi dați un semn pe facebook sau puteți să îmi scrieți pe e-mail, la: radu.zavate@leadersreunited.com și vă voi răspunde cu maximă plăcere.

Până data viitoare, să nu uităm că haina nu-l face pe om, dar spune o poveste despre cel care o poartă.

Cheers!

Recommended Posts
EuAmIncaViseGeanina Iacob