#InfoLeaders. Start-up în Romania pe banii tăi? Nu-i nimic, soluții sunt. La Casa Albă

Aproape toți antreprenorii români depind de fondurile proprii pentru a porni un start-up, însă noile surse de finanțare antreprenorială, precum crowdsourcingul, câștigă popularitate. Negocierile UE-SUA pe acordul TTIP de liber schimb ar fi eșuat, o zice un înalt oficial german, însă reprezentanții Comisiei Europene se grăbesc să-l contrazică. Cum putem să dezvoltăm afacerea prin marketing online și ce atitudini negative să evităm pentru a fi antreprenori fericiți, într-un nou episod din #InfoLeaders.

98% dintre antreprenorii români se bazează pe fondurile proprii pentru a porni o afacere. Criza financiară globală din 2008 a lăsat antreprenorii mult mai dependenți de finanțarea proprie, în timp ce noi surse de finantare antreprenorială, cum ar fi crowdsourcingul, câștigă în popularitate, indică un raport Global Entrepreneurship Monitor, citat de Startupcafe.ro. La nivel mondial, majoritatea întreprinzătorilor (95%) se bazează pe fondurile proprii pentru crearea unui start-up, în timp ce în România acest procent se ridică până la 98%.

Costul mediu al începerii unui business a scăzut, mai arată raportul, însă accesul la finanțare rămâne una dintre cele mai serioase probleme cu care se confruntă firmele din multe țări, în special întreprinderile mici și mijlocii. Pentru mulți întreprinzători, propriile economii, precum și contribuții din partea vecinilor, familiei și prietenilor au jucat un rol important; investițiile din afara acestor cercuri au fost mai rare.

*

Negocierile UE-SUA pentru un acord de liber schimb (TTIP) „au eșuat de facto – o spune vicecancelarul german Sigmar Gabriel, „deși nimeni nu admite cu adevărat acest lucru”. Prima care îl contrazice este chiar Comisia Europeană… Declarația citată de HotNews.ro vine după ce, în iulie, negociatorii americani și europeni pentru TTIP au încheiat o ultimă rundă de tratative, dar n-au făcut publice nici până azi pozițiile părților.

Dinspre CE, în schimb, se aude că negocierile dintre europeni și americani avansează. „Comisia Europeană notează progrese constante în negocierile în curs asupra TTIP”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas, întrebat cum comentează declarațiile lui Sigmar Gabriel.

*

Patru pași simpli în marketingul online cu impact în dezvoltarea afacerii tale. Una dintre cele mai puternice metode pentru a câștiga clienți în prezent este marketingul online, potrivit unei analize Business.com. Tendințele anului 2016 arată că 76% dintre cei care îl folosesc vor produce mai mult conținut. Publicația trece în revistă patru pași mici, dar importanți, cu impact în dezvoltarea afacerii prin marketing online. Primul ar fi crearea unui blog – pentru că multe afaceri se bazează pe internet ca principala modalitate de atragere a clienților, iar datele disponibile arată că firmele care au un blog activ atrag cu 67% mai multe cereri. Următorul pas: participarea cu articole sau editoriale în alte publicații. Pentru gestionarea conturilor, e musai un manager bun pentru social media; iar un site cu design optimizat face minuni.

*

Suntem tot mai puțini în România. Am pierdut 110.700 de locuitori între ianuarie 2015 și ianuarie 2016, iar numărul bătrânilor de peste 65 de ani e mai mare decât cel al copiilor de până la 14 ani. Adică avem 49 de copii și bătrâni la 100 de adulți (6,5 milioane, din totalul de 19,76 milioane de locuitori). Cum am pierdut +110.000 de oameni? Cei mai mulți, prin sporul natural negativ (-75.000). Restul, circa 35.000 de persoane, au trecut granița. S-or mai întoarce? Mai degrabă nu, iar politicile actuale nu promit un viitor prea limpede, citim pe BusinessCover.ro.

*

Între timp însă, face mediul de business câte ceva pentru a limita daunele. Conferințele regionale „Antreprenorești – Adoptă un Sat!” ajung în septembrie la Craiova, Brăila și Slobozia. În prima jumătate a lunii, Romanian Business Leaders organizează trei noi conferințe regionale în cadrul programului de dezvoltare rurală, la Craiova (7 septembrie), Brăila (13 septembrie) și Slobozia (14 septembrie). Conferințele se adresează gospodarilor și oamenilor cu inițiativă din mediul rural – circa 500 de oameni din 14 județe –, iar la întâlnire sunt invitați antreprenori, pentru discuții pe marginea ideilor de business și exemplelor de bună practică.

*

Noi reguli pentru antreprenorii imigranți care lansează start-up-uri cu bani de la investitori americani vin de la Casa Albă. Mai bine de 40% din companiile din clasamentul Fortune 500 au fost fondate de imigranți sau de copii de imigranți, citim pe Wired.com, într-un articol despre cum o schimbare în politica administrației Obama pe imigrare ar putea face ca start-up-urile antreprenorilor din alte țări să se dezvolte mai ușor. Astfel, noua regulă propusă de Casa Albă le-ar permite fondatorilor străini de start-up-uri în care au băgat bani investitori americani să vină în Statele Unite, pentru perioade cuprinse între doi și cinci ani, cu opțiunea de a-și extinde șederea în caz de nevoie. Odată intrată în vigoare noua regulă, antreprenorii străini pot accesa o viză pe doi ani dacă dețin 50% din start-up și au adunat peste 345.000 de dolari de la investitori americani sau peste 100.000 de dolari din granturi federale sau locale. Timp de încă trei ani, antreprenorul trebuie să continue să opereze afacerea în SUA, să dețină cel puțin 10% din acțiuni și să fi strâns de la investitori americani cel puțin jumătate de milion de dolari.

*

„Jobul” de antreprenor nu-i simplu, iar dincolo de stres și nopți nedormite, te mai îngroapă și atitudinea negativă a celor din jur, tocmai când starea de spirit a celor care luptă să-și clădească afacerea ar trebui să fie cât mai bună, citim pe Entrepreneur.com. Un antreprenor de succes e unul fericit, iar fericirea e greu de atins dacă anumite atitudini negative sunt păstrate. Să nu mai căutăm aprobarea celorlalți în toate deciziile pe care le luăm, să ne ascultăm instinctele, să nu căutăm să dăm vina pe alții și să nu pierdem timpul plângându-ne când lucrurile nu ne ies așa cum ne-am dori – sunt câteva dintre sfaturile citate. Sigur, în drumul spre fericirea de antreprenor, bine e să credem în noi, să nu ne temem de schimbare și nici să nu ne amăgim că vom reuși de fiecare dată. Chiar și așa, poate cel mai important sfat este să nu ne dăm bătuți.

*

Și dacă în viața unui antreprenor nu doar atitudinile negative sunt o bătaie de cap, ci și provocările logistice, e bine să ne mai destindem și să aruncăm o privire către modul în care și-au rezolvat alții problemele. Spre exemplu, ce te faci când nu mai suporți naveta zilnică la serviciu cu mașina? Îți construiești un avion și mergi cu el în fiecare zi la birou :)

Recommended Posts
Dan Berteanu. Foto: Arhiva personalăAlina Iancu. Foto: Arhiva personală