H2H – de la inimă la inimă

În plină revoluție industrială (da, nano-tehnologia și robotizarea au schimbat paradigma despre muncă și resurse) companiile își redefinesc modelul și modul de comunicare internă. Nu poți ajunge niciodată în mod credibil și autentic la clientul final, dacă îți negijezi sau pui pe locul doi clientul intern.

Organigramele nu reprezintă doar job-uri cu task-uri și responsabilități alocate pe funcțiuni distincte. Sunt adevarate comunități și comuniuni de talente, aspirații, emoții, nevoi, personalități, competențe, orgolii, angoase, povești de viață și crâmpeie de destine. Fiecare om este unic și valoros prin unicitatea sa și așteaptă să îl vezi că există.

Din păcate efortul și bugetele de comunicare în extern a brandului de angajator sunt debalansat alocate versus comunicarea internă. De unde și unicul banc cu HR-ul (slavă Domnului :) !) – “ieri te recrutam, azi ești angajat”. Toată munca depusă rămâne fără finalitate pentru că scopul HR-ului nu este să angajeze și atât, este mult mai complex, mai strategic și cu impact în business.

Cea mai puternică definiție despre HR am auzit-o din gura copilului meu, acum ani de zile, a rămas cea mai autentică, încă mă amuză și mă inspiră în aceeași măsură.  Avea vreo patru-cinci ani, era gazdă pentru un prieten de joacă și, în bunul obicei al copiilor, fiecare se lăuda pe rând cu ce i se părea mai cool. L-am auzit atunci pe băiatul meu spunând cu mare mândrie:

“Mama mea lucrează în Resurse umane!”.

“Ce-i aia?” – a întrebat celălalt puști. “Numără morții?” Probabil că era cea mai logică analogie la jocurile pe computer de la acea vreme.

La care, fără să clipească, băiatul meu a răspuns: “Nu! Îi numără pe cei vii!”.

Wow! Cât adevar! Da, asta fac Resursele umane în fiecare companie. Identifică oamenii vii, cu potențial, cu pasiune, cei care duc compania mai departe prin entuziasmul și bucuria lor de a face lucruri, cei care pun orice proiect în mișcare, cei care învârt rotițele. Sunt oameni de la orice nivel, oameni plini de viață și de bucurie. Oameni care își poartă zâmbetul ca pe cea mai de preț carte de vizită.

Pentru ei trebuie să comunici H2H, de la inimă la inimă și de la zâmbet, la zâmbet!

Recommended Posts
Aristide și produsele Nano (2)SME 2017 Cj CJB 700x285