„Obiectivul nostru este să facem România să cânte în cor”. Emil Pantelimon, tânărul care conduce Corul Național Madrigal la doar 27 de ani

E dificil să fii creativ într-o lume în care pare că s-a spus deja totul, mai cu seamă atunci când exiști într-un domeniu de nișă sau când lucrezi cu instituții a căror imagine este atât de bine fixată în conștiința publicului, încât e riscant să alegi o nouă direcție. Dar știi, în același timp, că dacă rămâi pe loc, dacă nu începi rapid acțiuni de restaurare și refacere, construcția ta de patrimoniu se va prăbuși. În CV-ul oricărui manager cultural, colaborarea cu o instituție precum Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este genul de experiență care va atârna greu și îți va schimba pentru totdeauna consistența cărții de vizită, dar poate fi și acea colaborare suficient de riscantă care să-ți încheie pentru totdeauna cariera în domeniu.

Emil Pantelimon. Foto: Marius Besu
Emil Pantelimon. Foto: Marius Besu

Corul Național Madrigal, simbol muzical și cultural al României, ansamblul care în vremuri grele aducea bucurie și valoare în suflete și reprezenta țara peste hotare în altă lumină decât cea intens roșiatică pe care o dorea sistemul comunist, ajunsese la momentul trecerii în neființă a fondatorului său, regretatul dirijor Marin Constantin, într-un moment delicat. Cum să reinventezi un cor? Corurile ne aduc aminte de Cântarea României, parcă au devenit desuete. Cum poți face proiecte de management care să readucă un ansamblu coral, fie el și simbol național, în atenția publicului? Cum să concurezi pe o piață culturală din ce în ce mai diversă și competitivă? Și, cea mai importantă întrebare, cum să faci toate aceste lucruri la doar 25 de ani și să și reușești?

Cel care a rezolvat această ecuație dificilă se numește Emil Pantelimon și este managerul Corului Național de Cameră Madrigal „Marin Constantin” din august 2015; din același an conduce și Direcția „Cantus Mundi”, cel mai ambițios program al Madrigalului. În paralel este Director de Comunicare la Opera Comică pentru Copii. A ajuns aici după ce, timp de aproape patru ani, a fost Asistent Manager în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”.

Copilăria, filă de poveste

La vârsta copilăriei facem lucruri care ni se par diferite și ieșite din comun. „Îmi este puțin cam greu să vă povestesc eu cum eram în copilărie, dar, din ceea ce-mi amintesc, nu eram lipsit de inițiativă. Împreună cu un coleg de bancă, undeva prin clasa a III-a sau a IV-a, am făcut o revistă (Revista copiilor, în Sfântu Gheorghe – n.red.) în care adunam informații foarte interesante la vremea aceea, și pe care o scriam de mână, apoi o multiplicam și o dădeam profesorilor și colegilor”, își amintește Emil Pantelimon.

„Pasiunea pentru jurnalism a ținut până prin clasa a zecea, când, pentru o revistă școlară, cred că am atins apogeul: publicația, care inițial se numea «Revista copiilor», a devenit «Revista Adolescent», ajungea să fie distribuită în 8000 de exemplare bilingve (română-maghiară) și conduceam cinci redacții din cinci licee diferite.”

A fost o provocare, spune Emil, „un joc foarte interesant”. „O perioadă plină de nebunii, pe care am putut să ni le asumăm în scris și pe care le-am făcut să fie utile și pentru lumea din jurul nostru. Utile sau interesante, aș putea spune, pentru că de multe ori eram acizi când îi criticam pe profesori, pe directori sau pe inspectorii școlari, ba chiar mai mult, aveam curajul să facem topuri ale fumătorilor, ale chiulangiilor… și asta în urmă cu 16 ani!”

Din tânăr jurnalist, student la Științe Politice, apoi saltul către Cultură

Dar marea lui pasiune era istoria, așa că a optat pentru cursurile Facultății de Științe Politice și a continuat cu Institutul Diplomatic Român. A lucrat apoi în echipele a doi miniștri ai Culturii, pe probleme de comunicare și Artele Spectacolului, coordonând activitatea Biroului de Presă din cadrul instituției.

Ocuparea postului de coordonator de comunicare al Corului Madrigal l-a adus și mai aproape de muzică și cultură. Rezultatele sale și o întâlnire cu maestrul Ion Marin, celebru dirijor de talie internațională și fiul lui Marin Constantin, au schimbat cursul carierei sale, primind propunerea de a conduce Direcția „Cantus Mundi”. De aici și până la numirea sa ca manager al Corului Național Madrigal nu a mai fost decât un pas, pe care l-a făcut fără să stea prea mult pe gânduri.

Emil spune că îi este dificil să definească termenul de „meserie”. „Ceea ce știu că am făcut de mic și ceea ce cred că reușesc să fac și astăzi este să aduc împreună oameni bine pregătiți pentru a duce la îndeplinire o idee. Cred, mai degrabă, că sunt în stare să fac orice fel de muncă, cel mai important lucru fiind însă că învăț și mă dezvolt în fiecare zi. Ceea ce mă bucură este faptul că formez echipe care pot și care vor să schimbe România într-o țară mai bună, mai eficientă, într-o țară în care ideile bune, mai ales în zona culturală, pot avea un final fericit, cu efecte incredibile”, spune Emil.

Poate vă întrebați de ce a ales Corul Madrigal și nu altul. Magia Crăciunului se pare că există și își face treaba. „Încă de când eram copil îmi amintesc că nu a existat niciun Crăciun în care Madrigalul să lipsească din mediul care se crea în jurul bradului, din magia sărbătorilor, din spiritul Ajunului. Din fragedă copilărie am deprins dragostea pentru cor, pasiunea pentru muzică corală și, mai ales, am devenit un mare fan al Madrigalului. Întâmplător, am ajuns să lucrez în echipa de comunicare a Corului, într-un moment care se încadrează perfect în sintagma «omul potrivit la locul potrivit». Într-un moment în care se termina mandatul fostului manager, în urma activității în calitate de director de comunicare, mi s-a propus să preiau conducerea Madrigalului.

Pe lângă faptul că o emoție anume te cuprinde când ți se propune să conduci cel mai important ansamblu coral din România, apare și o responsabilitate imensă. Am acceptat provocarea!”

Emil Pantelimon. Foto: Marius Besu
Emil Pantelimon. Foto: Marius Besu

România și spectacolele de muzică corală

Mișcarea corală din România a suferit, din păcate, în ultimii 25 de ani. În afara Corului Madrigal, sunt puține ansambluri corale care organizează concerte de calitate, de înaltă ținută artistică și spirituală. „Asta face ca spectacolele pe care le organizăm să nu fie, desigur, lipsite de provocări, dar să astâmpere o sete pe care publicul din România o are. Sălile concertelor Madrigal sunt arhipline, ceea ce spune că publicul român are nevoie de muzică corală. Corul Național de Cameră Madrigal a demarat totodată Programul Național Cantus Mundi, care înmulțește activitățile muzicale extrașcolare, sporindu-le efervescența și puterea artistică. În acest context, organizarea unui spectacol al Corului Madrigal în România este, înainte de toate, o onoare, care acoperă orice situație ce survine pe parcurs”, spune Emil.

Nu putem să nu ne gândim la oamenii care compun corul. În fiecare zi se încearcă o culturalizare tot mai amplă a popoarelor, dar ce se crede despre coriști? „Există trei perspective din care pot răspunde la această întrebare. În primul rând, din unghiul publicului, din sala de spectacol, barometrul pentru apreciere este dat de ropotele de aplauze pe care le primim la sfârșitul spectacolului, în picioare, însoțite, de cele mai multe ori, de lacrimi ale publicului, care simte emoția transmisă de pe scenă, în stilul inconfundabil al Corului. În al doilea rând, pentru copiii din Cantus Mundi, madrigaliștii sunt văzuți ca niște zei. Sunt standardul la care vor să ajungă acești copii, sunt modelele lor pentru carieră și pentru viață. În al treilea rând, în interiorul Corului nostru, datorită unui departament de resurse umane foarte performant, aprecierea se măsoară și în momente petrecute împreună. Organizăm «Ziua Toamnei», «Ziua Ciocolatei», chiar și «Pomana Porcului», și multe alte evenimente interne. Fiecare zi de naștere este sărbătorită într-un stil propriu, original, Corul cântă „Mulți ani trăiască!”, iar emoția te cuprinde fără să ai scăpare. Aprecierea aceasta vine și dintre colegi, și din exteriorul Corului, iar asta face ca magia Madrigalului să reziste, cu energie și dorință de a cânta în Madrigal.”

Familie și profesie

Cel mai frumos lucru într-o meserie este să o poți împărtăși cu familia. „Vă mărturisesc că sunt un norocos. Beneficiez de totala susținere a familiei mele în tot ceea ce am făcut până acum și în ceea ce fac în momentul de față. Nu e ușor să trăiești lângă un om care este plecat 12 ore pe zi de acasă, care vine seara obosit și pleacă dimineața devreme. Soția mea mă înțelege și mă susține în totalitate, iar sprijinul familiei îmi creează confortul necesar pentru a mă dedica proiectelor.”

Întrebat dacă și-ar dori să fie managerul unui artist anume, Emil nu ezită și oferă un răspuns de părinte. „Știu că nu stă în puterea mea să controlez viitorul sau destinul altor persoane, dar cred că cea mai importantă persoană al cărei manager mi-aș dori să fiu, din perspectivă artistică, este Tilde, fetița mea”, mărturisește Emil.

Mirror, mirror on the wall, what’s the future of them all?

Acum, familia se pregătește să sărbătorească Crăciunul. Pentru viitor, visează să petreacă mai mult alături de soția și fiica sa, călătorind. Pentru un viitor ceva mai îndepărtat, ca un copil care a întâlnit un personaj capabil să împlinească dorințe mai aparte, își propune să contruiască „o bucătărie de vis, cu un cuptor fabulos”, croind bucate cu care să-și „cucerească”, în fiecare zi, familia.

Profesional, Emil Pantelimon, are ținte serioase: „Obiectivul nostru numărul 1 este să facem România să cânte în cor”. Sloganul „Nicio Școală Fără Corˮ, titlul proiectului pentru centenarul din 2018, este visul Madrigalului. „Ne dorim ca, în România, la sfârșitul anului 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Unirea Principatelor, să nu existe o școală în care mișcarea corală să nu funcționeze”, povestește Emil plin de emoție. Restul planurilor rămân nedezvăluite: își doresc să surprindă mereu publicul. Nu ne rămâne decât să așteptăm spectacole frumoase, cu energie și emoție, așa cum ne-au obișnuit, de zeci de ani, „madrigaliștiiˮ.

***

CURRICULUM VITAE

Emil Pantelimon este Managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” din august 2015. Tot de atunci este și Director al Direcției „Cantus Mundi” din cadrul Corului Național Madrigal. În perioada 2014-2015 a fost PR Manager al Corului Madrigal.

INFO: Concertele de final de an 2016 ale Corului Madrigal

La finalul lunii noiembrie, membrii Madrigalului au susținut un concert extraordinar la Palatul Națiunilor din Geneva, cu ocazia Summitului Global de Religie, Pace și Securitate 2016, unde au cântat în fața a peste 140 de miniștri și ambasadori ONU, promovând multiculturalismul și deschiderea către toate religiile.

În luna decembrie, Corul Madrigal pregătește un concert de Crăciun cu un concept nou, plin de surprize pentru public, în premieră la Ateneul Român. Pe 17 și 18 decembrie, publicul are ocazia să vadă un spectacol plin de energie și forță creatoare.

Madrigal - Concerte Extraordinare de Crăciun, 17 & 18 decembrie 2016
Madrigal - Concerte Extraordinare de Crăciun, 17 & 18 decembrie 2016
Recent Posts
Bogdan Tudor. Foto: Arhiva personalăVotat. Foto: Ella Moroiu