Daniel Bichiș: „Orice vrei, poți, cu condiția să consideri că merită”

Pe Daniel Bichiș l-am cunoscut în toamna anului 2012, atunci când am pornit pe un drum despre care nu aveam nici măcar cum să bănuiesc cât de mult va însemna pentru mine și ce schimbare majoră îmi va aduce în viață. Am făcut Marketing toată viața mea profesională și iubesc din toată inima această deopotrivă știință și artă, așa încât am căutat mereu variantele care să mă ajute să găsesc cele mai bune abordări în profesia mea. Care sunt cele mai potrivite cuvinte pe care să le folosesc pentru a transmite mesaje puternice și pentru a-mi atinge obiectivele? Cine sunt și cine pot sa devin atât profesional, dar mai ales la nivel personal, dacă ajung să-mi însușesc cele mai noi concepte din neuroștiințe?

La aceste întrebări și la multe altele am găsit răspunsurile cele mai potrivite atunci când am aflat despre NLP (Neuro Linguistic Programming / Programare Neurolingvistică). Programarea Neurolingvistică poate fi definită în multe moduri, iar în cei peste 40 de ani de când a fost creată această știință și, în egală măsura, artă (din nou), milioane de oameni din întreaga lume au beneficiat de efectele aproape miraculoase ale aplicării acestor concepte în viețile lor. NLP este, așa cum însuși Daniel Bichiș o definește, tehnologia optimizării relației dintre Conștiință și Realitate, care facilitează exprimarea deplină a potențialului personal. NLP facilitează schimbări atât de rapide și profunde, încât par să se producă „prin minune” sau „prin magie”. Nu se pot explica, trebuie să le trăiești și să le lași să te surprindă în modurile cele mai minunate cu putință.

Vă dați seama, cred, că atunci când am aflat toate astea mi-am spus că trebuie să învăț și eu și am căutat cea mai bună variantă de cursuri.
Alegerea a fost foarte simplă: în România există un singur trainer – Daniel Bichiș, Master-Trainer NLP şi Master Coach Trainer (în 2001 a fost primul Life Coach din România) – format și acreditat de însuși co-creatorul NLP, Richard Bandler. Mai mult decât atât, este singurul trainer NLP din România care oferă absolvenților lor, pe lângă certificarea ANC, și pe cea de la Richard Bandler, valabilă și în SUA. Daniel, împreună cu soția sa, Mariana Bichiș, de asemenea Master Coach (ICI) şi Trainer NLP, deschid pentru cursanții lor de foarte mulți ani porțile către lumea propriei excelențe, accesibilă fiecăruia dintre noi. Desigur, cu condiția să vrem să ne folosim potențialul la nivel de excelență.

Daniel, te rog să ne spui de ce ai ales să pornești pe drumul oferirii de cursuri de NLP pentru a contribui astfel la schimbarea în bine a vieților celor interesați de acest domeniu?

Îmi doresc să ofer celor din jur ceea ce, la rândul meu, am primit de la cei care mi-au fost mentori și formatori de-a lungul anilor. La 15 ani, am avut șansa excepțională ca, în plin comunism, să am acces la informații, tehnici și îndrumare pe linia dezvoltării personale și evoluției spirituale atât de la maeștrii români, cât și străini. Și atunci mi-am asumat misiunea de a contribui, cu toate mijloacele, la dezvoltarea personală a celorlalți, la evoluția în bine a întregii societăți.

Care au fost momentele semnificative din viața ta și ce impact au avut în formarea persoanei care ești acum?

În perioada adolescenței, sub îndrumarea belgianului André van Lysbeth, am aprofundat tehnicile de meditație până la un nivel necunoscut pe atunci în România. Ele mi-au deschis calea spre lumea din noi și cea de dincolo de noi și m-au făcut să identific și să rezonez cu potențialul de dezvoltare personală existent în fiecare om.

La 17-18 ani l-am descoperit pe C.G. Jung, iar pentru mine cărțile sale au fost de la bun început ghiduri tehnice, nu simple lecturi intelectuale. Am folosit imaginația activă pentru a explora Realitatea Interioară, mai ordonat și structurat decât prin meditație, pentru a contacta diverse arhetipuri.
În 1985 am descoperit tehnicile de Vizualizare Creativă, ce permit activarea oportunităților pentru realizarea efectivă a obiectivelor personale. Și am început nu doar să le folosesc, ci și să le predau prietenilor și cunoscuților ce se confruntau cu provocări deosebite.

Cu toate aceste experiențe (și multe altele similare), în iunie 1990 am creat, împreună cu Mariana, soția mea, prima companie românească având ca obiect de activitate consilierea de dezvoltare personală. Și vreme de patru ani am facilitat luarea unor decizii dificile de către românii confruntați cu tranziția.

În 1997 am descoperit primele cărți de NLP pe care, asemeni celor ale lui Jung, le-am considerat din start ca având un esențial caracter practic, aplicativ. Și m-am convins rapid de eficiența tehnicilor, de accelerarea și aprofundarea excepțională pe care le aduceau în cadrul procesului psihoterapeutic.

Așa că, în perioada 1998-1999, am făcut naveta Elveția-Belgia-România, pentru a mă forma ca Practitioner și apoi Master-Practitioner la NLP Institut Zürich, alături de Ronald Amsler, unul dintre primii europeni ce au primit titlul de Master Trainer NLP din partea lui Richard Bandler.
La recomandarea sa, în vara anului 2000 am participat la formarea de Trainer NLP sub directa îndrumare a lui Richard Bandler, co-creatorul metodei. Și am devenit primul român certificat de către acesta.

Ulterior, am avut șansa să fiu format și să păstrez legături strânse cu Judith de Losier, Robert Dilts și Stephen Gilligan, personalități care au contribuit esențial, alături de Richard Bandler și John Grinder, la crearea și dezvoltarea NLP.

Din 2007 fac parte din echipa de traineri asistenți care îl însoțește pe Richard Bandler în toată lumea, pentru a asigura supervizarea și îndrumarea participanților. Iar în 2011 am devenit primul est-european ce a primit titlul de Master-Trainer NLP din partea lui Richard, titlu echivalent cu cel doctoratul în NLP. În total, am petrecut aproape un an alături de Richard Bandler, având șansa excepțională de a-l putea modela și a beneficia de supervizarea sa directă.

În timpul șederii în SUA din 2000, am aflat despre noua profesie, cea de coach. Și în perioada 2000-2002 am participat la zeci de webinarii ținute de Thomas Leonard, fondatorul ICF și al IAC, referitoare atât la competențele specifice unui coach, cât și la organizarea, promovarea și eficientizarea practicii de coaching. Combinând tehnicile NLP cu cele învățate de la Thomas Leonard, în 2001 am deschis primul cabinet de Life Coaching NLP din România, în care am acumulat peste 7.500 ore de practică.

La această lungă listă mai adaug doar două date: din 2004 predau cursuri de Practitioner, Master-Practitioner și Busines Practitioner NLP, iar din 2008 cursuri de Life Coach NLP, având peste 1.200 de certificate de absolvire semnate.

Alături de fiecare dintre mentorii pe care i-am menționat și de oamenii cu care am interacționat în cabinet sau la cursuri am descoperit cât de variat, amplu și fascinant este potențialul uman și cât de minunat este să-ți dedici viața descoperirii și exprimării lui.

Ce anume te motivează, te pune în mişcare, ce este important pentru tine?

În fiecare context, mă raportez la viitor și îmi asum rolul de agent al schimbării. Avem cu toții șansa de a trăi într-o epocă în care schimbările se produc cu o viteză de neconceput acum 50 de ani, iar pentru mine este epoca perfectă în care pot contribui pentru ca arhetipuri precum binele, dreptatea, libertatea autentică să se exprime și să devină realitatea de zi cu zi pentru cât mai mulți oameni.

Ce faci atunci când lucrurile nu merg așa cum ți-ai dorit?

În primul rând mă opresc, știind deja că încercările de a forța lucrurile nu duc decât la eforturi inutile. Apoi, îmi revizui obiectivele și, dacă este cazul, viziunea despre viitor. Doar după ce mi-am schimbat țelul, așteptările, preconcepțiile, revin spre acțiune și identific alte contexte, alte modalități, alte mijloace decât cele pe care le-am folosit până atunci. O regulă de bază pentru mine este: „Dacă lucrurile devin dificile, înseamnă că mergi pe o cale greșită”.

Ce te face să perseverezi, chiar dacă întâlnești obstacole în calea ta?

Regula menționată anterior ar putea crea impresia greșită că mi-aș abandona obiectivele de cum dau de vreo greutate. În realitate, asemeni lui Edison, chiar dacă este nevoie de 500 de redefiniri ale viziunii și planurilor de acțiune, intenția, scopul final rămân neclintite. Ceea ce se schimbă sunt doar contextele și modalitățile de abordare. Și persist în direcția realizării intențiilor, de fiecare dată când știu și simt că sunt în acord cu mine, că pot contribui la exprimarea mai deplină a potențialului interior. Ca să dau din nou din casă, regula complementară, în caz de greutăți, este: „Orice vrei, poți, cu condiția să consideri că merită.”

Care crezi că este misiunea ta – față de tine, familie, organizația pe care o conduci, societate?

Indiferent dacă este vorba despre potențialul propriu, al celorlalți sau al societății, consider că sensul vieții mele este să contribui, cu toate mijloacele, la descoperirea și exprimarea sa cât mai deplină. Asta înseamnă că descopăr și încurajez folosirea talentelor înnăscute, realizarea aspirațiilor și contribuția fiecăruia la binele societății.

Căror categorii de persoane le adresezi invitația de a învăța NLP și care sunt beneficiile pe care acestea le pot obține ca rezultat al însușirii fundamentelor teoretice, dar mai ales al numeroaselor aplicații practice pe care le faci la curs?

Există câteva momente speciale în viața fiecărei persoane, în care NLP și coachingul pot accelera și facilita semnificativ tranziții și schimbări:
 – adolescenții, confruntați cu provocarea de a-și defini propria personalitate, propriul set de valori și stil de viață;
 – tinerii adulți la început de carieră, ce își clarifică ordinea de priorități și își creează planurile de carieră,
 – cuplurile în formare, ce au nevoie de alinierea valorilor și armonizarea preferințelor și stilului de viață, pentru a fi fericiți împreună,
 – adulții maturi, ce trebuie să ia decizii importante privind echilibrul dintre viața personală și cea profesională, precum și să-și redefinească prioritățile,
 – seniorii aflați în pragul pensionării sau imediat după pensionare, ce au nevoie de o ajustare a stilului de viață și redefinirea valorilor și priorităților.

Pe lângă efectele în privința definirii și atingerii obiectivelor, prin NLP se dezvoltă semnificativ abilitățile de comunicare, cele de cunoaștere profundă a celorlalți și deschidere empatică spre nevoile și așteptările lor, de mediere și depășire a conflictelor etc. Orice proces NLP, fie că este doar o tehnică sau este o serie de experiențe, vizează simplificarea și accelerarea realizării intențiilor, armonizarea emoțională și deschiderea conștiinței spre noi și noi experiențe fascinante.

Care este programul cursurilor pe care le vei organiza în perioada următoare? Și … mai sunt locuri?

În data de 12 mai 2017 începem a șasea ediție a formării de Life Coach NLP, curs acreditat de Statul român (prin ANC), de Richard Bandler (cu dublă certificare, de Associate NLP Coach și NLP Practitioner) și ICI (Germania). Ca toate formările noastre, numărul de participanți este limitat la 16, mai fiind disponibile doar câteva locuri.

Iar din septembrie începem a 20-a ediție a cursului de Practitioner NLP, singurul din România certificat de către Richard Bandler.

Ce mesaj ai pentru cititorii noștri care își doresc să se formeze sau să se perfecționeze ca lideri?

Rolul lider este una dintre laturile potențialului interior, pe care o accesăm atunci când suntem în suficient contact cu noi înșine. Acest contact ne deschide accesul la viziunea despre viitorul posibil pentru noi, pentru organizație, pentru societate. Și asumarea viziunii ne deschide accesul la resursele interioare (creativitate, persuasiune, asertivitate, perseverență, intuiție etc.) necesare pentru împlinirea ei. Trecerea de la întrebarea „Ce trebuie făcut?” la „Ce merită făcut?” pentru împlinirea viziunii este cea care face diferența dintre manageri și lideri.

Iar abilitățile de comunicare, cunoaștere a celorlalți, gestionare a conflictelor, susținere a motivării, acordare de feedback constructiv, dezvoltate prin NLP și aplicate în coaching fac diferența dintre „a spera” și „a putea” realiza efectiv ce vă propuneți.

Recommended Posts
Hermes1 (2)pe vizor