„România are nevoie de exemple de succes care să ne dea curaj atunci când ne pierdem puterile” – Cristina Chiriac

Cristina Chiriac, susținătoare activă a antreprenoriatului și mamă a doi băieți, crede în parteneriate corecte între femei și bărbați, axate pe respect și încredere, la baza acestora stând educația. În împlinirea principiilor sale, ea luptă acum cu o carență a societății românești: numărul aproape infim de antreprenoare de la noi.

Cristina Chiriac. Foto: Arhiva personală
Cristina Chiriac. Foto: Arhiva personală

„Am spus-o şi o voi susţine în continuare: antreprenoriatul în România nu este uşor, dar îţi oferă satisfacţii inimaginabile. Aici, la noi, uneori femeia nu este văzută la adevărata ei valoare”, consideră Cristina Chiriac. „În trecutul nostru şi în istorie, femeile erau obişnuite să stea acasă, să crească copii, să gătească şi să se ocupe de gospodărie. Evoluând, femeile şi-au câştigat drepturile, s-au schimbat, iar acum se află într-un punct în care îşi doresc să demonstreze că pot face tot ceea ce fac şi bărbaţii”, susține ea.

Într-o lume în care antreprenoriatul feminin reprezintă o provocare, Cristina Chiriac a inițiat, ca președinte al Asociației Naționale a Antreprenorilor (ANAA), prima conferință internațională din România dedicată antreprenoarelor și femeilor din mediul business. La Conferinţa Beauty of Entrepreneurship, care a avut loc în luna noiembrie, au venit invitaţi din ţară şi de peste hotare, „iar interacțiunea cu oameni noi, din alte ţări, cu percepţii diferite legate de antreprenoriatul feminin, oferă femeilor din România ambiţia şi puterea de a vedea că se poate”, ține să menționeze Cristina Chiriac.

România are nevoie de exemple de succes. Avem nevoie de poveștile antreprenoriale pentru a prinde curaj atunci când, din diferite motive, ne pierdem puterile”, spune ea.

Asociația Națională a Antreprenorilor a venit pe lume datorită unor oameni implicați. „Am fondat Asociația Națională a Antreprenorilor alături de alți oameni inimoși, cu scopul de a ajuta antreprenorii, fie că se află la început de drum, fie că nu. De-a lungul timpului, am organizat diverse conferințe și evenimente pe teme economice, de business și de leadership. Din fiecare eveniment la care am luat parte am avut ce învăța de la oameni cu idei și putere de muncă, actuali și viitori antreprenori, oameni care investesc pasiune și timp în ceea ce cred.”

Dar de ce antreprenoriat feminin? „Statisticile arată că mai avem multe etape de parcurs pentru stimularea antreprenoriatului feminin și a egalității de șanse. De șase ani îmi dedic timpul liber celor care își doresc să devină antreprenori. Împărtășesc experiențe, cunoștințe, sfaturi și, cel mai important, dăruiesc curaj. Am avut ocazia să întâlnesc mulți antreprenori și idei de business care ar putea ajuta societatea, însă ce le lipsește este ajutorul și susținerea lor din partea statului. Inclusiv procesul de creare a unui business este încetinit. Așa a apărut Asociația Națională a Antreprenorilor.”

Cristina Chiriac. Foto: Arhiva personală
Cristina Chiriac. Foto: Arhiva personală

Ambasador al antreprenoriatului feminin

Pe lângă titlul de președinte al ANAA, Cristina Chiriac este Ambasadoare a Antreprenoriatului Feminin, titlu conferit de Comisia Europeană. „Îmi conferă onoarea și responsabilitatea de a face femeile  să se simta capabile, puternice, sa le îndrum să își atingă țelul. Cele două misiuni, de președinte al ANAA și Ambasadoare a Antreprenoriatului Feminin, se susțin și se leagă reciproc, dar „vin la pachet cu responsabilități și cu o mare putere de a schimba lucruri, oameni, poate chiar mentalități”, spune femeia de afaceri.

Cristina Chiriac. Foto: Arhiva personală
Cristina Chiriac. Foto: Arhiva personală

Flori de ie

În urmă cu doi ani, Cristina Chiriac punea bazele unei afaceri sădite din pasiune: „Flori de ie”, un concept ce aduce în prim plan valorile românești prin intermediul unei colecții unice de ii autentice românești. „Am început să port ie în cadrul conferințelor internaţionale de economie sau business la care luam parte. Îmi conferea o mândrie şi o energie pozitivă, care atrăgea privirile. Așa am realizat ce putere are aşa numita cămaşă cu altiţă, ce impact oferă celor de peste hotare, și nu numai. Este exact un ambasador.”

S-a plimbat apoi în lung și-n lat în țară, de unde a cules și a adunat cămăși populare românești și costume tradiționale, „readucând la lumină ia românească, într-o manieră modernă, stilizată, astfel încât oricine, indiferent de ocazie, să o poarte cu mândrie”.

Ulterior a călătorit cu poveștile florilor de ie, promovând arta manuală românească, de la New York la Londra, Viena, Abu Dhabi, Moscova, Shanghai și așa mai departe. „Pe viitor, se anunță alte multe călătorii şi surprize. Am reuşit, prin ia românească, să oferim o nouă perspectivă celor de peste hotare asupra valorilor noastre.”

Cristina Chiriac. Foto: Arhiva personală
Cristina Chiriac. Foto: Arhiva personală

Egalitate de șanse

Sunt două paliere ale vieții sale profesionale – economia românească și proiectul „Flori de ie”, dar Cristina Chiriac se mândrește și cu statutul de mamă a doi băieți, pe care îi crește potrivit valorilor insuflate ei de către părinți. „Toată educaţia mea, inoculată de părinţii mei, s-a clădit pe ideea de a mă ridica măcar la nivelul aşteptărilor mele. Iar de la mine am aşteptări enorme.”

Ce își dorește? „O societate în care principiul egalității de șanse să fie respectat. Totul pornește de la educația primită la școală, acasă, în societate. Avem deopotrivă roluri esențiale în societate și cred în parteneriate corecte bazate de respect și încredere.”

„Am învăţat de la tatăl meu că nu pot obţine mai mult decât am muncit, mai mult decât am investit. Am învăţat despre oameni că faptele lor cântăresc mai mult decât vorbele, iar lumea în care trăiesc a fost construită prin fapte şi aşa va fi şi în viitor”, spune „fata celui mai minunat tată din lume”, singura autodescriere pe care și-o atribuie Cristina Chiriac.

Cristina Chiriac. Foto: Arhiva personală
Cristina Chiriac. Foto: Arhiva personală

MINI – CV

Născută la Câmpulung, Cristina Chiriac este președinte al Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor și Ambasadoare a Antreprenoriatului Feminin, mentor în antreprenoriatul feminin, doctorand în economie și promotoare a valorilor româneşti, doctor în Economie al Academiei Române. În perioada 2009-2012, a fost vicepreşedinte al Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului, având o experienţă de peste zece ani în aparatul guvernamental, după ce și-a început cariera în administraţia publică în funcţia de consilier al Corpului de Control al primului-ministru.

Anul 2014 a fost debutul unei noi pasiuni transformate în afacere. „Flori de ie” reprezintă un concept ce aduce în prim-plan valori care se regăsesc în istoria poporului român. Colecția impresionată de ii autentice româneşti urmează să fie expuse în diferite ţări, contribuind astfel la consolidarea şi îmbunătăţirea imaginii României peste granițe.

Din 2012, şi-a dedicat timp mai multor dezbateri şi articole pe teme economice, militând pentru reformarea sistemului, promovarea antreprenoriatului şi reducerea birocraţiei. Cercetările sale s-au reunit în lucrarea „Marea Privatizare – Restructurarea Proprietăţii. Premisă a dezvoltării economice şi sociale din România”, lansată la Târgul de Carte Gaudeamus 2016, Cristina Chiriac numărându-se printre puţinii economişti care au cercetat un subiect de o asemenea amploare. Cartea acoperă derularea întregului proces de restructurare a proprietăţii, de la debut şi până în prezent, determinând rata de succes a procesului de privatizare a peste 7.700 de companii – în perioada 1992-2014.

Recommended Posts
Feeria Craciunului 1Paul Nicolae Cordoș. Foto: Narcis Tarcea