„Acordă libertate celor din jur. Cel mai probabil, sunt mult mai inteligenți decât tine” – Cristi Badea

Când vorbești cu un antreprenor îți dai seama că, dacă nu-ți plac cifrele și riscul, în egală măsură, încă de mic vei fi prea puțin dispus să te sacrifici pentru a pune la cale un business de mii de euro. Cristi Badea, absolvent de studii economice, face dovada: și-a setat un plan de carieră încă de la 20 de ani, o vârstă la care cei mai mulți dintre noi abia ne dezmorțim, fără a avea nici cea mai vagă idee despre ce vrem să facem în viață.

Bianca Dobrescu

În 2012, Cristi Badea, Elvis Apostol și Bobby Voicu creau Mavenhut. Trei ani mai târziu, compania de gaming intrase în Top 5 companii din Europa care dezvoltau jocuri pe Facebook. Așa că nu-i de mirare că în ultimii patru ani tinerii antreprenori au fost foarte iubiți de presă, iar povestea din spatele businessului a apărut în cele mai populare publicații financiare din țară. Am discutat cu Cristi despre parcursul său de antreprenor, despre abordarea care l-a propulsat în business, dar și despre învățămintele pe care le-a tras în acest răstimp.

Analitic din fire, Cristi Badea și-a trasat un drum cu pași repezi, setându-și scopuri de atins din trei în trei luni, știind că „nicio poveste nu se aseamănă cu alta” și refuzând ideea că ar exista vreo rețetă secretă a succesului pe care să o urmeze ca la carte. „Nu există o rețetă a succesului. Este foarte greu să găsești un anumit tipar pe care să-l urmezi pentru a reuși în business.

În acest timp, a încercat pe cât posibil să nu se lase influențat de cei din jur. „Am observat mult la cei din jur, dar și la mine, că uneori analizăm prea mult și intrăm într-un blocaj decizional. De multe ori merită să analizezi o decizie doar după ce ai implementat-o deja”, spune Cristi.

A porni un business de la zero nu se poate face fără sacrificii, iar Cristi Badea o știe mai bine ca oricine. Succesul pare foarte „glamorous” în reviste, dar în spatele lui sunt multe relații pierdute cu cei apropiați sau zile care nu se mai întorc niciodată. Nu de puține ori s-a întâmplat să rămână fără bani sau să mănânce maxim o masă pe zi.

În șase ani am avut o singură vacanță, ritmul de lucru era foarte ridicat. Nu-mi permiteam să las unele oportunități să treacă pe lângă mine”, mărturisește el acum.

Important e însă felul în care gestionezi sacrificiile. După patru ani de antreprenoriat, Cristi Badea spune că fiecare moment dificil s-a suprapus cu acele perioade în care nu avea încredere în propriile forțe. Cu alte cuvinte, așa cum descoperă și alții în situații asemănătoare, succesul este o unealtă de creștere în sine: „Managementul eșecului este poate cel mai important element în care să-ți canalizezi energia ca individ”, explică el.

Cinci lecţii pe care le-a învățat Cristi Badea dezvoltând Mavenhut

1. Nu poți să faci pe toată lumea fericită.

2. Alege cu atenție bătăliile pe care ești dispus să le lupți.

3. Sunt foarte fericit cu un raport în care iau o decizie bună la trei decizii greșite.

4. Nu intra niciodată în blocaj decizional.

5. Acordă multă libertate celor din jurul tău. Cel mai probabil, sunt mult mai inteligenți decât tine.

A reușit să se motiveze singur și să-și înfrângă fricile, iar anul trecut, businessul fondat în 2012 alături de Elvis Apostol și Bobby Voicu – Mavenhut – intrase în Top 5 companii din Europa care dezvoltau jocuri pe Facebook. Cum au reușit? Au ales un joc foarte simplu, celebrul Solitaire instalat pe mai toate computerele lumii, și i-au adăugat un element nou. Utilizatorilor li s-a oferit posibilitatea de a juca „Solitaire la dublu”.

Începuturile sunt cele mai frumoase, dar apoi urmează miile de ore de muncă. În cazul lor, cât se poate de intensă, pentru că, încă de la momentul zero, și-au propus să pună presiune pe ideea de a livra un joc care să genereze bani din primele etape de dezvoltare.

Așa că, înainte de a se pune pe scris coduri, cei trei fondatori au transmis un formular potențialilor jucători, dorind să afle dacă ar fi dispuși să încerce Solitaire 1 contra 1. Au primit răspunsuri de la 163 de persoane. Succesul a venit repede: în momentul în care l-au lansat oficial, adică după circa nouă luni, Solitaire Arena genera venituri de ordinul miilor de dolari lunar. Inițial au primit o investiție de 50.000 de euro, după ce au înscris ideea jocului de Solitaire la dublu într-un accelerator din Dublin, iar în șase luni au găsit investitori. Ulterior, Mavenhut a obținut o finanțare de 550.000 de euro de la un fond de investiții.

Cel mai de succes proiect indie pornit din România, cu echipă românească

Pentru fondatorii Mavenhut, România nu reprezintă o piață de luat în considerare pentru jocurile produse, fiind mult prea mică din punct de vedere al volumului. Dar în mod cert, Cristi Badea și partenerii săi au reușit să dezvolte împreună cel mai de succes proiect indie pornit din România, cu o echipă românească.

Despre piața în care activează, Cristi Badea punctează că este una foarte agresivă și aglomerată. „Costul de achiziție al unui utilizator este foarte ridicat, deci o barieră semnificativă de intrare pentru jucătorii noi din piață. Din păcate, nu mai contează doar să faci un joc bun, ai nevoie de un plan bine pus la punct să acaparezi cât mai repede, cât mai mulți utilizatori, la un preț cât mai rezonabil. A trecut cu siguranță vremea acelui gold rush în piața gamingului, unde oricine pleca cu șanse reale de reușită”, explică antreprenorul.

Ce îl bucură pe Cristi Badea? În opinia sa, la ora asta există la noi o deschidere tot mai mare din partea tinerilor către antreprenoriat. „Acum e cool să fii antreprenor. Și sper să se mențină acest trend și pe viitor.

Recommended Posts
bestleader_vizuallogo cropCezar Neaga. Photo  by Ionut Tarcea