„Norocul e important, dar la fel de important e să te expui la cât mai multe șanse de a învăța ceva nou” – Claudiu Mușat

Claudiu Mușat a fost olimpic la Fizică, apoi cercetător la Bitdefender, cu studii post-doctorale la École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), bifând și un proiect care a câștigat la Bruxelles Marele Premiu pentru Libertatea Presei, oferit de iMinds, sub patronajul UNESCO și al Parlamentului European. Proiectul s-a transformat în Obviz, un start-up bazat pe inteligență artificială care sortează principalele controverse din conversația în online. Un start-up care a pornit cu entuziasm și aprecieri în media, dar s-a blocat pe drum.

Claudiu Mușat. Foto: Arhiva personală
Claudiu Mușat. Foto: Arhiva personală

Claudiu Mușat nu a renunțat însă la idee. În prezent este data scientist la Swisscom, unde implementează un motor de căutare intern și vrea să refacă ObViz-ul, dar cu o finanțare mai bună.

Ce a contat, în parcursul său de până acum? Cât a fost hazard și cât au fost decizii conștiente? Cum a depășit eșecul?

Hazard și muncă

Claudiu spune că a fost tocilar, fără să se ferească. Mai mult chiar, el spune un lucru care nu se mai aude prea des în România. „Pentru mine, școala a fost importantă. În școala generală am fost mai degrabă tocilar, în sensul cel mai propriu al cuvântului (comentarii la română, vă mai aduceți aminte?). Excepțiile au făcut-o Matematica și Fizica, cea din urmă devenind o pasiune.”

Prima olimpiadă la Fizică a fost și primul moment de cotitură în viața lui Claudiu Mușat. „După premiul luat acolo, prin toate avantajele de care se bucurau olimpicii – de la tabere, cadouri, învoiri de la școală, excursii în străinătate date de primărie (sau prefectură, nu mai știu sigur…) mi s-a confirmat că, de fapt, treaba asta cu învățatul chiar merită. Aici hazardul a avut prima intervenție serioasă – am fost la un pas să nu mă calific la Națională și drumul ar fi fost altul. Au urmat încă patru olimpiade la Fizică în liceu și o decizie grea prin clasa a XI-a, dacă să merg la Medicină sau la Automatică, ambele acceptând olimpicii fără examen. Am ales Automatica și îmi pare bine.”

Următorul moment important pentru cariera sa a fost plecarea prin programul Erasmus la Barcelona, pentru un an. „Acolo am luat primele cursuri de AI – Inteligență Artificială (deși numele e mult prea pompos pentru conținutul cursului). Mi s-a părut fascinant și m-a și încurajat faptul că doar doi oameni din an au reușit să ia notă maximă. Lucram deja pentru Bitdefender și, după ce m-am întors din Erasmus, am început să lucrez pe partea de cercetare. Am avut câteva publicații industriale cu algoritmii folosiți în echipa de anti-spam din Bitdefender și, datorită lor, am fost acceptat la doctorat în Politehnică, la Prof. Trăușan-Matu”.

Momentele importante ale vieții coincid cu plecările din țară

În anul III de doctorat a plecat pentru trei luni la Lyon, la Université Lyon 2, unde l-a întâlnit pe profesorul Julien Velcin. Acesta l-a adus pe drumul „modelării topicelor”, adică un mod de a găsi idei care apar în mai multe documente, în amestecuri diferite. Alături de Velcin a scris o lucrare care a fost acceptată la IJCAI – International Joint Conference on Artificial Intelligence –, o conferință importantă de AI, care se ținea atunci o dată la doi ani. La această conferință l-a întâlnit pe Boi Faltings, conducătorul departamentului AI de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne, care l-a invitat să participe la programul postdoctoral după ce urma să își termine teza.

„Iarăși a fost o decizie grea, întrucât eram destul de bine așezat în București și așteptam nașterea primului copil, dar am plecat și, deocamdată, cred că n-am greșit. Sumarizând, momentele importante de până acum au coincis cu plecările pe durată mai lungă din țară. Norocul e important, dar aș zice că la fel de important e să te expui la cât mai multe șanse de a învăța ceva nou”, spune Claudiu Mușat.

Etica muncii

Are anumite reguli interne de etică a muncii? Claudiu caută un răspuns diplomat. „Încerc să pierd cât mai puțin timpul. Răspunsul mai cinstit – sunt foarte competitiv. Acum e mai complicată abordarea asta, că fiecare trage în altă direcție și comparațiile sunt dificile. În școală însă e o strategie ușor de urmat – vezi unul mai bun, încearcă să îl întreci.

Cum treci peste eșec? „Trebuie să mai învăț până încerc iar”

ObViz, platforma creată cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a ajuta oamenii să înțeleagă punctele de vedere opuse pe o temă controversată discutată în media online, nu a avut succes. Scopul de a pune ordine în dezbaterile online și de a ajuta utilizatorii să ia decizii mai educate, identificând argumente pro și contra dintr-o dezbatere de orice gen (precum vaccinurile, organismele modificate genetic sau calitățile unui gadget la modă) nu a fost suficient. Claudiu a depășit repede momentul, luând-o de la capăt la un alt start-up din New York pentru câteva luni. „După câteva săptămâni mi-am dat seama că, tehnic, [lui ObViz] îi lipseau multe ingrediente ca să fie un start-up de succes. Trebuie să mai învăț până încerc iar.

„La baza eșecului cred că a stat orientarea involuntară către senzațional. Am lucrat la o tehnologie de extras și comparat opinii. Când am avut puțin succes, cu prima ocazie am arătat-o unor colegi din EPFL care erau pe partea jurnalistică. Am participat la WAN-IFRA – Congresul mondial al Publicaţiilor, unde ideea a prins și apoi am tot încropit. Dar în loc să avem un plan solid de afaceri, am abordat oportunist problema, sperând că până la urmă găsim noi și bani. A mers un an, și în cele din urmă, nu a mai mers. Când ne-am dat seama că nu are niciun viitor, am dat înapoi ultima finanțare și am închis. Următoarea încercare va începe cu un client gata să plătească, nu cu o tehnologie care sună bine. Sper că va exista, pentru că e adrenalină pură, însă până cresc fetele, iau o pauză.”

De trei luni, este data scientist la Swisscom, unde se ocupă cu planificarea și implementarea unui mic proiect, un motor de căutare intern. Tot aici, în cadrul Swisscom, se poate crea de altfel și noua fereastră de oportunitate pentru viitorul ObViz. Unul „mai mare, mai bine finanțat”.

 

Claudiu Mușat, Mini-CV

Dezvoltator, Bitdefender, 2004-2006.
Cercetător, Bitdefender, 2006-2011.
Cercetător asociat, EPFL, Elveția, 2011-2014.
Fondator ObViz, 2014-2015.
Cercetător, dMetrics, 2015-2016.
Senior Data Scientist, Swisscom, din 2016.

Recommended Posts
Leader vs follower. Source: StockPhotosLiviana Tane