Ce-ți doresc eu ție (exercițiu de optimism)

O doamnă director de școală Montessori îmi expunea cândva ideea sa de a perpetua lucrurile bune în jur, în așa fel încât fiecare dintre cei dispuși să creeze insule de normalitate în jurul lor să construiască în așa fel încât, la un moment dat, aceste insule să se poată uni între ele, acoperind, pe cât posibil, zonele gri și negre din existența noastră.

Sursa foto: Stockphoto.com
Sursa foto: Stockphoto.com

Sigur, insula asta începe cu tine, cel dispus să construiască. Și în cazul ăsta, ar trebui să pleci la drum cu un bagaj interior solid, care să te susțină pe tine și să-i inspire apoi și pe alții.

Ce-ți doresc să aduni în bagajul tău?

Să fii mereu curios. Să-ți pui întrebări, să înveți și să acumulezi continuu astfel încât să fii mereu capabil să poți gândi liber, cu mintea proprie. Să asculți și să cântărești cu atenție argumentele a două sau mai multe tabere adverse. Să te dezvolți, să îți lărgești orizonturile, cu experiențe în țara ta și în afara ei. Să te înconjori de persoane de la care să ai ce învăța. Să iei propriile decizii, împlinindu-ți țintele tale, și nu ale celor din jur – care desigur, îți vor binele, dar nu vor trăi niciodată în locul tău. Să citești, să dezbați cu oameni cel puțin la fel de inteligenți ca tine. Să ai mereu timp pentru tine și pentru lucrurile și oamenii care te fac fericit. Să îndepărtezi elementele toxice, nocive care te trag înapoi – fie ele lucruri sau persoane; fie ei prieteni, colegi, cunoștințe sau familie. Iubește – pe tine însuți, mai întâi de toate. Lasă-te iubit.

Cui îi spui toate astea? Fiului, fiicei, iubitului, partenerei de viață, elevului, protejatului sau angajatului tău cu potențial. Oricărei persoane capabile să creeze propria insulă de bine în jurul său.

Pe aceeași temă, te mai pot inspira un articol scris de psihologul Adrian Nuță, „Ce înseamnă, totuși, că te iubesc”, și o serie de 100 de tweeturi puse laolaltă de o tânără scriitoare, Elizabeth Sampat pre numele său:

Recommended Posts
Trenul Sportivilor. Foto: CFR CălătoriRaluca Vasile. Foto: Arhiva personală