Brexit: În ciuda mai multor șocuri, Marea Britanie va rămâne atractivă pentru companii

În ciuda rezistenței economiei din Marea Britanie, o atitudine de expectativă va apărea în rândul companiilor și se va intensifica în timpul fazei negocierilor

La un an după votul de părăsire a UE, companiile din Marea Britanie arată rezistență, stimulată de consumul casnic (în creștere cu 2,6% în 2016), de condițiile de credit favorabile și de o cerere globală solidă. În ultimul trimestru al anului 2016, profiturile companiilor au totalizat peste 150 MLD lire sterline – un record absolut. Încrederea a început să crească în mod semnificativ, în special printre IMM-uri, după o scădere inițială imediat după referendum. Căderea accentuată a lirei sterline, cel mai vizibil semn al Brexit-ului iminent, explică soliditatea exporturilor, chiar dacă beneficiile competitivității rămân scăzute.

În ciuda condițiilor economice favorabile și a profiturilor ridicate ale companiilor, incertitudinile privind rezultatul negocierilor dintre Marea Britanie și UE duc la un declin al investițiilor (8,8% din PIB în 2016, cel mai mic nivel de la criza economică).Se estimează că acesta se va intensifica până în Aprilie 2019. Probabil că sectoarele în care investițiile sunt cele mai costisitoare, precum procesarea metalelor, domeniul auto și cel al construcțiilor, vor fi lovite cel mai puternic.

Această fază de negociere va testa optimismul actual al companiilor. Începând cu 2017, reducerea consumului casnic, din cauza creșterii presiunilor inflaționiste, va slăbi sectorul retail (căruia Coface i-a schimbat nivelul de risc de la „mediu” la „ridicat”, în Martie 2017). De asemenea, acest aspect va aplica o presiune asupra sectorului auto, deși într-o mai mică măsură, deoarece va fi stimulat de cererea din străinătate. În plus, profiturile companiilor sunt estimate să scadă gradual, dată fiind creșterea costurilor cauzate de deprecierea cursului valutar. În acest context, Coface estimează că insolvențele companiilor din Marea Britanie ar putea crește cu 8,7%1 în 2017 și 8%1 în 2018, în mare parte din cauza reducerii creșterii, care ar putea ajunge la 1,4% în 2017 și 1,2% în 2018. 1 Aceste estimări au fost făcute prin ajustarea modelului pentru o creștere excepțională a insolvențelor companiilor care a avut loc în ultimul trimestru al anului 2016, din cauza unei schimbări de reglementare (1.796 cazuri). Fără această ajustare, insolvențele ar fi scăzut cu 2,7% în 2017 și ar fi crescut cu 8,8% în 2018.

Confruntate cu o atractivitate mai scăzută și cu politici comerciale și migratorii mai restrictive, companiile din Marea Britanie vor trebuie să se adapteze noilor condiții

Când Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană în primăvara anului 2019, șocul protecționist va avea un impact semnificativ asupra politicii comerciale. Această estimare va fi adevărată în special dacă va exista un „Brexit” dur (cu o reîntoarcere la regulile WTO), din cauza creșterii barierelor tarifare și non-tarifare. Potrivit OECD, pierderea din PIB până în anul 2030 ar putea, prin urmare, să fie de aproximativ 7,5%, comparativ cu 5%, pentru un „Brexit ușor”.

Șocul comercial ar putea fi însoțit de deficiențe ale forței de muncă în anumite sectoare, în urma introducerii unei politici imigraționiste restrictive. În cazul unui „Brexit ușor” (scenariul previzionat de către Coface), o reducere de 1/3 a fluxurilor migratorii europene ar putea duce la o pierdere de creștere potențială de 0,3 puncte PIB în 2019 – aproape la fel de mare ca pentru șocul protecționist dintr-un scenariu similar. Această pierdere ar putea crește la 0,6 puncte în scenariul extrem, cu o reducere semnificativă a imigrării nete de 2/3. Sectoarele care folosesc mulți imigranți calificați din Uniunea Europeană – precum producția, comerțul cu ridicata și amănuntul, transporturile, comunicațiile și serviciile financiare – vor fi lovite cel mai puternic.

Indiferent dacă Brexit-ul va fi ușor sau dur, atractivitatea țării pentru investitori va fi afectată cu siguranță, iar investițiile directe străine (FDI) vor scădea cu 22%2 . În prezent, Marea Britanie este principala destinație pentru FDI, în principal în sectoarele financiar, informațional și de comunicații, urmate de transporturi și logistică. Brexit reprezintă un impact semnificativ asupra investițiilor de afaceri și acumulării stocurilor de capital, cu reduceri ulterioare în inovație și cercetare & dezvoltare.

Companiile din Marea Britanie, care au doi ani pentru a se pregăti pentru părăsirea Uniunii Europene, vor trebui să-și adapteze strategiile. Unele din companiile mai fragile și mai mici pot dispărea – sau trebuie să-și transforme modelul de afaceri pentru a deveni mai rezistente. Este posibil ca altele să fie nevoite să-și ajusteze strategiile sectoriale și geografice, mutându-se în Germania, Franța, Irlanda sau Olanda. Cu toate acestea, Brexit nu neagă complet atractivitatea structurală a Marii Britanii, care-și va păstra majoritatea avantajelor. Aceste beneficii ale companiilor includ transparența, buna administrare, un ecosistem favorabil pentru companii și o piață a muncii flexibilă și diversificată. Brexit nu va nega sistemul fiscal atractiv al Marii Britanii și în realitate ar trebui să devină și mai atractiv, nivelurile fiscale scăzând de la 20% la începutul anului 2017, la 17% până în 2020.

Recommended Posts
ana-mon-amourcafea-zambareata