„Răbdarea e totul. Lucrurile bune te așteaptă, dar nu trebuie să te rătăcești în drumul tău” – Bogdan Nicolai

Se vede din afară ca un om pragmatic și realist, loial și mereu cu zâmbetul pe buze, iar explicația este foarte simplă. „Apropiații nu m-au lăsat niciodată să mă iau prea în serios. La mine în casă se râde mult și a contat enorm mediul în care am trăit.” Iar parcursul său profesional i-a dat motive să zâmbească până în ziua de astăzi. Bogdan Nicolai este scenarist la Vocea României, gazda unei emisiuni culturale pe AlistMagazine.ro, realizator radio & TV, dar și moderator pentru evenimente diverse. A făcut patru ani matinalul de la ProFM și s-a învârtit, de-a lungul timpului, în toate mediile care au legătură cu sfera comunicării.

Bogdan Nicolai. Foto: Arhiva personală

Bogdan Nicolai. Foto: Arhiva personală

A terminat Jurnalismul și mai scrie din când în când, din pasiune. Cam asta ar fi varianta oficială a profilului său. „Off the record”, însă, Bogdan Nicolai este un „entertainer” – un om care prin tot ceea ce face trezește reacții, stârnește și întreține buna dispoziție. Totul cu doar câteva arme, în funcție de context: un pix, un microfon, un click distanță… Asta pentru că are și un canal de umor pe YouTube, Destul TV – pentru că, spune el, „unele dintre ideile, glumele și poveștile mele merită să fie transmise către publicul larg”.

„Până la 14 ani mi-am dorit să intru în trupele de comando”

Originar din Sinaia, Bogdan Nicolai și-a dorit să intre în trupele de comando – cât era la vârsta copilăriei… „De vină a fost proasta influență a filmelor de acțiune”, recunoaște el, pentru că drumul său de fapt urma să arate cu totul altfel. A venit în Capitală pentru a studia Jurnalismul, pentru că, de când s-a văzut cu buletinul în portofel, și-a dat seama „că ar da bine lângă el și o legitimație de presă”.

Pasiunea sa timpurie s-a împlinit mai rapid decât și-a imaginat, cu ajutorul oamenilor din jur, care au însemnat și reprezintă un criteriu esențial în parcursul profesional. Nu întâmplător îi menționează printre mentorii săi pe Costin Popescu, profesor de publicitate la Facultatea de Jurnalism. Este doar unul dintre mentorii săi, dar subiectul este sensibil: dacă ar fi să-i enumere pe toți, „lista ar fi prea lungă”. Începe însă cu cei mai importanți, părinții și  bunica sa, adăugând apoi pe listă nume precum Costi Mocanu sau Andreea Esca, veterani ai postului de televiziune care i-a propulsat și pe ei, și pe Bogdan, apoi pe profesorul și scriitorul Constantin Stan.

Bogdan Nicolai. Foto: Arhiva personală

Bogdan Nicolai. Foto: Arhiva personală

Director de programe la 20 de ani

Talentul și pasiunea i-au fost șlefuite rapid, pentru că a făcut radio de la o vârstă fragedă, înainte să ajungă la facultate, la Sinaia. Odată ajuns în București, a călcat pedala de accelerație și a ajuns director de programe și producție la MTV România la doar 20 de ani. De MTV România s-a ocupat, de altfel, timp de patru ani.

Drumul său a continuat pe nișe conexe: a scris scenarii pentru diverse emisiuni și reality show-uri, a făcut radio, și-a lăsat semnătura în presa scrisă sau online, timp în care a fost și maestru de ceremonii pentru tot felul de evenimente.

Le-a făcut pe toate „cu răbdare, pentru că răbdarea e totul”, spune el. „Lucrurile bune te așteaptă, dar nu trebuie să te rătăcești în drumul tău către ele.

„Îmi place totul să fie live, acum”

În mijlocul Oamenilor

În mijlocul Oamenilor

Dacă ar fi să aleagă cum îi place mai mult să comunice cu publicul, instinctul îl îndeamnă spre radio sau online. „Mă fac să mă simt mai aproape de oameni. De fapt, să îi simt pe ei. Vreau cât mai puține bariere între mine și ei. Îmi place totul să fie live, acum, să am un feedback instantaneu.” Tocmai de aceea, printre planurile sale se numără și o reîntoarcere la vechea sa dragoste – radioul. Unde? Ei bine, asta depinde de mai mulți factori, dintre care cel mai important îl reprezintă, din nou, oamenii cu care ar urma să lucreze. Acesta ar fi un criteriu esențial de urmat în carieră, urmat de altul, la fel de important. „Am ales să nu fac compromisuri pe care să le regret și ăsta a fost cel mai bun lucru”, spune Bogdan. Este și motivul pentru care, unui tânăr la început de drum, i-ar spune că cel mai de preț capital este să aibă coloană vertebrală.

„Poetul, ca și soldatul, nu are viață personală”

Activând într-un domeniu care solicită atât de multă energie și timp – mai ales timp! –, Bogdan Nicolai consideră că viața profesională și personală se întrepătrund. „Poetul, ca și soldatul, nu are viață personală”, spune el. În aceeași notă, viața îl ia prin surprindere mereu, așa că nu își face niciodată un plan pe termen lung. „În fiecare an, viața mă ia prin surprindere. Cu siguranță că, peste zece ani, nu voi fi așa cum îmi imaginez acum.

CV-ul și ultimul răspuns pe care ni-l dă în interviul de față îi dă dreptate. Băiatul care, până la vârsta buletinului, visa să se înroleze într-o trupă de comando, s-a transformat într-un personaj pacifist, dacă nu chiar idealist… Nu degeaba poeții și soldații au ceva în comun.

Georgiana: Cum arată omul ideal & societatea ideală din punctul tău de vedere?

Bogdan: „Stai să îți dau copy/paste la versurile lui John Lennon:

Imagine there’s no countries

It isn’t hard to do

Nothing to kill or die for

And no religion too

Imagine all the people

Living life in peace…

Recent Posts
13876424_608120992679882_8295187941428109216_nAndrada Crânguș. Foto: Ana Georgescu