„Câtă muncă și dedicație investești, la fel de mult primești înapoi” – Andreea Dumitru

Antreprenoriatul i s-a potrivit „mănușă”. Business-ul i-a mers ca uns, din vorbă-n vorbă, pentru că, se știe: cel mai câștigat ești atunci când, odată cu un client, mai vine cel puțin unul. Cu toate că dintr-un interviu cu Andreea Dumitru ieși inspirat și ai impresia că poți muta munții din loc, tot de la ea am aflat, încă o dată, că a pune pe roate un business presupune multă muncă, nopți nedormite și luni întregi fără weekenduri și relaxare.

Andreea Dumitru fb

Avocat de profesie, Andreea a plecat din țară cu 10 dolari în buzunar în Statele Unite, având un singur gând: să realizeze ceva. Astăzi, firma sa de avocatură, Andreea Dumitru și Asociații, are venituri de peste jumătate de milion de dolari. Nu se oprește aici: are de gând să preia o altă firmă americană și să ajungă la afaceri de peste 1 milion de dolari anual.

Cum arată povestea ei, într-o frază? Mai întâi a scris la una dintre cele mai mari publicații româno-americane, pentru ca, ulterior, să pună temeliile unui business de succes peste hotare. Secretul ei? S-a concentrat pe fericirea clienților. „Mi-am creat atât firma, cât și un nume, prin recomandările celor cu care am lucrat.

„De când m-am stabilit la New York, în 1998, am fost editor asistent la cea mai mare publicație româno-americană din SUA, ZIUA USA, versiunea americană a ziarului ZIUA. Era un ziar săptămânal. Printre atribuțiile mele se număra și scrierea unui articol pe teme legale în fiecare publicație. Așa mi-am făcut un nume în comunitatea românească.”

Absolventă a Facultății de Drept în București, în 1997, era foarte interesată de diferențele dintre sistemele legale românesc și american. Ca imigrantă, a ales să se concentreze chiar pe textele care o priveau direct în această calitate.

Adaptare, apoi Ideea

Dar ca să supraviețuiești într-o țară atât de competitivă trebuie să știi să faci mai multe lucruri, așa că a învățat contabilitate și a început să țină evidența unor firme din metropolă. „Această parte a businessului m-a propulsat în adevărata realitate a businessului newyorkez, total în afara comunității românești.”

Experiența i-a fost utilă când, în 2003, fiind gravidă cu fiica sa, i-a venit ideea de a începe o afacere în scopul întrajutorării comunității românești din SUA, pornind de la traduceri, procuri, legalizări, dar și servicii de interpretare pentru românii care nu vorbeau limba engleză – fie prin telefon, fie însoțindu-i acolo unde era nevoie: la tribunal, la medic, la accesarea de servicii sociale și așa mai departe.

„Am început această afacere cu resurse foarte limitate. Investiția inițială a fost de aproximativ 500 de dolari, constând într-un computer și o imprimantă. Am închiriat printr-un barter un birou în cadrul unei firme de consultanță de pe Wall Street – eu foloseam spațiul și, în schimb, îi ajutam cu evidența contabilă. În 2005 îmi permiteam deja să plătesc chiria, iar în 2006 am avut primul angajat”, povestește Andreea.

Tot în 2006, câștigând încrederea unui om de afaceri american, a primit funcția de Director Financiar Consultant peste un grup de firme care deținea monopolul taxiurilor galbene din New York. Până în ziua de azi, grupul s-a extins în Chicago, Philadelphia, Boston și New Orleans.

„Am continuat și continui să dețin acea funcție, care în prezent are mai mult un titlu onorific, din cauza timpului limitat pe care îl am. Cu toate acestea, particip la toate reuniunile Consiliului de Administrație și sunt consultată în deciziile principale ale firmelor”, spune Andreea.

Finanţare serioasă, doar pentru studii. În rest, muncă

În afara celor 500 de dolari inițiali, și-a finanțat doar studiile care i-au permis să își echivaleze studiile legale finalizate în România. „Am primit un împrumut federal, cu dobândă mică, în valoare de 55.000 de dolari pentru programul de master. În rest, multă muncă și ani întregi fără vacanță sau weekend liber.”

Așa a absolvit programul de Master în Drept, apoi examenul de intrare în Baroul statului New York, obținând astfel licență de practică a dreptului federal în orice stat american și drept statal în New York.

Propulsia: brandul personal, crescut în mediul potrivit

Un mentor cu care relaționezi într-un spațiu propice ție poate reprezenta un moment-cheie pentru cariera pe care ți-o alegi. „La începutul carierei mele m-am asociat cu o avocată foarte faimoasă în domeniul imigrației, de origine română, într-o firmă formată din 17 avocați în Cleveland (Ohio). De la ea am învățat foarte multe. Dar cel mai important lucru a fost că, odată ce îți intră un posibil client pe ușă, oricât de imposibil ar fi cazul, să fii capabil să găsești o soluție pentru rezolvarea acelui caz și să-l câștigi de client pe omul respectiv. Aşa mi-am clădit o listă stabilă de clienți, care mă recomandă către cunoștințele, rudele și prietenii lor.

După muncă, şi răsplată

După toţi aceşti ani, cum arată o zi de lucru a Andreei la firma în care practică astăzi în domeniile imigrației, familiei, în drept comercial, tranzacții imobiliare, testamente și succesiuni? „Tribunal dimineață, aproape în fiecare zi a săptămânii. După-amiezele, de obicei, sunt pentru consultații cu clienții noi ai firmei. Avem un minim de cinci clienți noi pe săptămână.” În acest timp, asociata sa și cele două asistente legale ale firmei lucrează pentru clienții curenți.

Businessul este pe val, iar Andreea țintește sus, foarte sus. „Sunt în perspectiva de a cumpăra o altă firmă de avocatură a unui avocat foarte prestigios aici, în Queens (una dintre cele cinci zone ale New York City – n.red.), care se pensionează și care mi-a făcut mie prima ofertă de preluare. Este o firmă specializată în planificare imobiliară, testamente, succesiuni și tranzacții imobiliare.”

Nu e așadar de mirare că românca speră ca, în câțiva ani, biroul Andreea Dumitru și Asociații să se numere printre primele firme de avocatură din Queens. „Poate că, pentru mulți, nu înseamnă mare lucru. Dar pentru mine, care știu că am plecat singură din România la 22 de ani cu 10 dolari în buzunar, dar cu dorința de a realiza ceva, înseamnă foarte mult. Și nu vreau să mă opresc aici…”

În viață și în business mai luăm si decizii necugetate, care costă bani, şi nu numai…

… iar Andreea Dumitru n-a făcut exceptie de la această regulă nescrisă. „În 2010, când businessul începuse să ia amploare, am luat decizia de a închiria un spațiu mare, în centru, pentru firma mea. Greșeala pe care am făcut-o a fost că nu am luat în considerare criza economică. Oamenii nu aveau bani, iar companiile cheltuiau minimul necesar. Aveam un spațiu mult prea mare pentru posibilitățile mele financiare și foarte departe de comunitatea română, în special, și comunitățile de imigranți. Dețineam un sfert de etaj la 17 Battery Place în NYC.”

Battery Place 17, New York City. Sursă: Google Street View

Battery Place 17, New York City. Imagine via Google Street View

„Aveam un colț al celei mai sudice clădiri din Manhattan, chiar în vârful insulei, cu vedere la Battery Park, Statuia Libertății, Ellis Island, Brooklyn și portul navelor de croazieră din New Jersey…

Nu am putut face față cheltuielilor și nu am rezistat acolo mai mult de doi ani, timp în care am pierdut 100.000 de dolari. Atunci mi-am mutat biroul în Queens, unde mă aflu și în prezent. Decizia s-a dovedit de foarte bun augur, numărul clienților și cifra de afaceri crescând considerabil în fiecare an”, spune Andreea.

Cinci lecţii învățate de Andreea Dumitru:

Fii corect cu clienții și cu tine însuți.

Respectă-ți angajații. Cum îi tratezi, așa te vor trata și ei pe tine.

Riscă! În spatele oricărui succes există risc.

Câtă muncă și dedicație investești, la fel de mult primești înapoi.

Recommended Posts
Elena Ovreiu. Foto: Arhiva personalăImage1