„Adevăratele resurse pentru a descoperi o țară sunt oamenii și poveștile lor” – Andrada Crânguș

Îi place să scrie, este interesată de psihologie, îi place ceaiul și este dependentă de mersul pe jos. De ceva vreme este și o veritabilă Stylish Mom. Andrada Crânguș este „femeia-mamă care se prețuiește, care se dezvoltă în familie, în cuplu, dar și individual”. „Femeia într-o continuă căutare și descoperire a lumii interioare și a celei exterioare, utilizând diverse instrumente: vestimentație, spiritualitate, sexualitate, psihologie, călătorii, parenting și așa mai departe.”

Andrada Crânguș. Foto: Ana Georgescu

Între ghilimele stă descrierea sa despre ce înseamnă o Stylish Mom. Dar dacă privim spre profesia de bază a Andradei, vedem un om pasionat de comunicare, domeniu pe care l-a împletit cu turismul și marketingul, creând o triadă de succes timp de șapte ani la Ministerul Turismului. Din 2005 a continuat în aceleași domeniu, doar că din mediul privat. A absorbit cam tot ce se putea din cele două sfere și a acumulat tot necesarul pentru a trece la a treia: freelancingul, în care activează și astăzi.

Povestește ușor amuzată și mândră în același timp despre trecutul său profesional, spunând că a intrat în marketingul turistic în 2005, fără să știe prea multe despre el: „Am practicat după ureche, citind sau furând de la alții – așa cum au făcut mulți dintre noi”, spune Andrada Crânguș. Ulterior, s-a specializat la una dintre cele mai bune școli de marketing și comunicare din România și a ajuns, prin experiență, la punctul în care poate da propria definiție a domeniului. „Într-un limbaj accesibil, aș zice că marketing înseamnă să vinzi cât mai mult, de cât mai multe ori, la un preț cât mai bun, cât mai multor oameni, pe o perioadă cât mai lungă de timp.”

„În sectorul privat am avut o vedere mai bună vizavi de reușitele și de eșecurile acțiunilor mele, iar experiența sectorului public m-a învățat să gândesc strategic”, face ea rezumatul celor mulți ani de angajat cu carte de muncă.

Curățenie în gânduri, în muncă, în viață

Între timp, multiplele taskuri de la serviciu, proiectele paralele la care lucra cu plăcere, cât și nevoia de a petrece timp cu familia sau cu ea însăși au determinat-o pe Andrada Crânguș să schimbe macazul vieții: să devină și profesional la fel de liberă cum îi este spiritul. Așa că a renunțat la job. „Mintea mea devenise extrem de ocupată și trebuia să renunț la ceva ce era mai puțin important pentru mine în acel moment, și așa m-am dedicat proiectelor cu potențial pe termen lung.”

Un astfel de proiect, de care Andrada se ocupă constant din 2013, alături de partenera și prietena sa Rovena Andrei, este Stylish Mom„mai mult decât un proiect de styling vestimentar”, după cum îl descrie ea. Stylish Mom a apărut în 2013, inițial ca un proiect de stil vestimentar pentru mame, însă s-a maturizat într-un proiect de comunicare a unui stil de viață adresat femeii mamă. „Privind în jur am constatat că multe mame uită să își dea atenție, uită de femeia din ele. Le-am văzut îngropate în cărți de parenting, ignorându-și sexualitatea, hobby-urile, ușor derutate de ceea ce au devenit trupul și mintea lor. Mi-am dorit să le reamintesc că sunt în primul rând femei, plecând de la exterior și insistând pe interior”, mărturisește Andrada.

Rovena Andrei & Andrada Crânguș - Stylish Mom

Pe lângă acest „job” de suflet, unde își dăruiește toată implicarea, ea mai lucrează punctual pe mici proiecte de comunicare în zona de călătorii și modă.

Viața sa, pe care o încearcă să o mențină într-un constant echilibru profesional – personal, îi oferă multe motive să zâmbească. Ca orice om implicat în ceea ce înseamnă călătorii, unul și probabil cel mai mare hobby al său este să exploreze, să cunoască locuri și oameni. Diferența față de alți călători sau turiști este că Andrada nu caută să viziteze muzee sau spații anume; ea vrea pătrundă diferențele culturale și sociale, să exploreze minți și locuri, fiind pasionată de agitație, de relaționarea cu oamenii. Tocmai de aceea se descrie drept un „explorator urban”. „Mă simt cel mai bine în orașe, am nevoie de oameni, de interacțiunea cu ei, cu apucăturile lor. Pentru mine, adevăratele resurse în descoperirea unor țări sunt oamenii și poveștile lor, nu sunt omul muzeelor sau al obiectivelor turistice. Căutările mele sunt în același timp profunde și superficiale.”

Iar din toate locurile pe care le-a explorat vizual și relațional, Andrada preferă România, întotdeauna destinația sa favorită, poate datorită faptului că a promovat-o ani de zile către turiștii străini, dar și pentru că face parte din ea și pentru că „este o datorie nescrisă să ne cunoaștem profund țara”.

Privind retrospectiv, una dintre cele mai importante lecții pe care Andrada Crânguș le-a primit de-a lungul timpului este valoarea oamenilor care ne înconjoară. Tocmai de aceea, îi sfătuiește pe tinerii la început de drum în carieră „să își petreacă timpul pe lângă oamenii care îi inspiră și care fac cu bucurie, curaj și asumare ceea ce fac”, dar și să îndrăznească și să își asume greșelile. Toate acestea trebuie să aibă la bază „respectul pentru oameni, comunități, idei, pentru implicare, pentru evoluție” – o constantă care formează omul și societatea ideală – așa cum le vede Andrada.

Recommended Posts
Bogdan Nicolai. Foto: Arhiva personalăSfaturi pentru angajatori