„Am o mare dorință de a face ca oamenii din jurul meu să descopere și să își accelereze potențialul” – Elena Badea

Am cunoscut-o pe Elena Badea acum patru ani, în cadrul unui eveniment adresat tinerilor studenți pasionați de limba germană și sponsorizat de companiile la care amândouă conduceam departamentele de Marketing la acea vreme. Am reîntâlnit-o apoi de-a lungul acestor ani tot la evenimente de suflet și, datorită acestor întâlniri „întâmplătoare” care s-au tot repetat în timp, am acum bucuria și onoarea să o numesc prietenă. O admir pentru exuberanța și generozitatea ei, pentru faptul că, atunci când îi ești în preajmă, crezi că totul este și va fi minunat, că tu ești minunat(ă). Este un lider nativ, care oferă cu generozitate strălucire oamenilor din jurul ei, astfel încât aceștia o urmează cu inima deschisă. În această călătorie către împlinire, Elena îi ajută să își descopere noi calități și să și le amplifice la maximum.

Elena Badea. Foto: Arhiva personală

Elena Badea. Foto: Arhiva personală

Elena Badea susține cursuri de psihologia vânzării și psihologia leadershipului. Recent, a făcut pasul spre antrepenoriat ca Partener Sfera Business, după ce timp de 15 ani a condus departamentul de Marketing și Business Development al unei importante companii din Big Four (sintagmă care se referă la cele mai importante patru firme internaționale de consultanță financiară și audit – n.red.).

Este absolventă a Universității Politehnica București, însă a construit o carieră de peste 22 de ani în marketing, vânzări și dezvoltare. A coordonat 38 de cercetări privind mediul de afaceri și antreprenorial din România și s-a implicat în programe de formare și coaching pentru manageri și oameni de afaceri, dar și în proiecte de responsabilitate socială și educație.

Publică frecvent articole în presa centrală din România și este invitată să vorbească la numeroase conferințe naționale pe teme actuale de marketing și dezvoltare. În ultimii trei ani a susținut peste 500 de ore de cursuri, atât în cadrul unor companii multinaționale, cât și în cadrul unor mari firme antreprenoriale românești.

Temele pe care le abordează includ marketing și comunicare, dezvoltare, account management, limbajul trupului în afaceri, tehnici de prezentare, networking, dezvoltare a brandului personal, leadership și psihologia vânzărilor și neuromarketing.

Teodora Pohoață: Care au fost factorii determinanți în decizia ta de a porni pe cont propriu, ca partener în Sfera Business, după o carieră de succes într-o companie importantă din Big Four?

Elena Badea: Sunt un om norocos, pentru că, așa cum spune un proverb chinezesc, nu am muncit o zi în viața mea. Am fost și sunt foarte pasionată de meseria mea de om de marketing și comunicare. Asta a contat enorm în perioadele grele, în care coordonam și 15-20 de proiecte în același timp, alături de o echipă minunată. Dar cel mai important pentru mine a fost să învăț ceva nou în fiecare zi și să transfer cât mai mult din cunoștințele și experiența acumulate către colegii mei. Așa mi-am descoperit pasiunea pentru training și public speaking, iar după ce am făcut asta în paralel cu poziția de Director de Marketing, mi-am dat seama că aceasta este etapa următoare pentru mine, deoarece îmi aduce un nou palier de dezvoltare și mă împlinește.

Care au fost momentele semnificative din viața ta și ce impact au avut în formarea persoanei care ești acum?

Evident, unul este cel mai recent – trecerea către Sfera Business. Sunt încă tristă pentru că am lăsat în urmă un drum pe care am avut multe reușite. De asemenea, m-am despărțit de multi colegi excepționali cu care am construit o relație de încredere în multe proiecte dificile, dar frumoase. Trecerea spre antreprenoriat ca Partener la Sfera Business este însă un vis devenit realitate. Mi-am dorit acest pas și l-am construit treptat, treptat, în ultimii trei ani. Este greu să te desparți de un rol în care te-ai validat și ai avut succes, dar s-a întâmplat acum, într-un context extrem de favorabil. Vreau să mă reinvetez ca antreprenor folosind în mod inteligent tot ce am învățat în anii petrecuți în firme de top multinaționale.

Ce anume te motivează, ce te pune în mişcare, ce este important pentru tine?

Am o mare dorință de a face ca oamenii din jurul meu să își descopere și să își accelereze potențialul. Modul în care se transformă mediul de afaceri, impactul disruptiv al tehnologiei și ritmul din ce în ce mai alert al schimbării aduc provocări mari pentru firme și pentru oameni. De aceea este important să descoperim în noi acele resurse care ne facilitează succesul, echilibrul, împlinirea în acest mediu nou și diferit. Potențialul, și de business și de dezvoltare personală, este imens. Trăim vremuri extrem de ofertante, iar, ca întotdeauna, singurele limitări sunt cele din noi. Dar eu am învățat de la profesorul meu de NLP, Daniel Bichiș, că putem afla care este diferența care face diferența și mă inspiră vibrația nouă a acestor timpuri și potențialul pe care îl vor elibera în oameni.

Ce faci atunci când lucrurile nu merg așa cum ți-ai dorit?

Sincer, nu prea am avut situații de genul acesta. Cumva, chiar dacă nu imediat sau foarte repede, mi-am dat seama că tot ce mi se întâmplă are legătură cu ceea ce mi-am dorit, sau dimpotrivă, cu lipsa unei dorințe clare de alt fel. De exemplu, când nu am reacția așteptată de la un partener de afaceri la o întâlnire, primul lucru pe care îl fac este să analizez ce am „adus sau nu am adus” eu în acea întâlnire – ce planuri, ce gânduri, ce așteptări, ce comportament, ce decizii etc. Apoi stabilesc ce am de făcut diferit pe mai departe, îmi evaluez șansele de reușită, sunt atentă să procedez așa cum am decis și tot așa până când lucrurile se rezolvă. Este o metodă care mi se potrivește foarte bine și care, corelată cu capacitatea mea de a lucra cu mai multe „variante de scenarii” în același timp, mă face să pot rezolva totul simplu și eficient. Plus că la mine mai este și experiența care face diferența, ca să zic așa :)

Ce te face să perseverezi, chiar dacă întâlnești obstacole în calea ta?

Nu îmi place să perseverez. Îmi place să fac lucrurile în mod natural și firesc. De aceea la perseverență lucrez încă și mă uimește cât de diferită este de motivație. Asta deoarece sunt de felul meu un izvor nesecat de auto-motivație. Totuși, perseverență, așa cum mi-o reprezint eu, am avut de puține ori în viață. Ceea ce m-a făcut să intru în modul de funcționare bazat pe perseverență a fost faptul că aveam de demonstrat CĂ SE POATE și la mine. Dar genul acesta de funcționare nu imi este propriu. De aceea pentru mine perseverența are o altă conotație – să fac cu multă bucurie, în fiecare zi, tot ce am de făcut, iar la finalul zilei să fiu împlinită de rezultate, de oamenii cu care am interacționat, de viața mea.

Care crezi că este misiunea ta – față de tine, familie, organizația pe care o conduci, față de societate?

Cred că misiunea mea este să îmi trăiesc viața cu bucurie și să să împărtășesc asta cu cei din jur. Am fost mereu optimistă, pozitivă, plină de o energie faină. Oamenii care mă cunosc au spus asta mereu despre mine. În afară de asta vreau să fiu un public speaker, un coach și un mentor apreciat pentru modul în care aduce cunoștințe, inspirație și îi ajută pe cei care își doresc să se descopere și să își atingă potențialul.

Ce mesaj ai pentru cititorii noștri care își doresc să se formeze sau să se perfecționeze ca lideri?

Nu te lua după sfaturi. Ele nu sunt decât o repetare a experienței altora. Ascultă-le însă cu atenție și învață să ai un plan pentru tine, pentru viața ta și pentru fiecare situație pentru care poți să te pregătești dinainte. Ascultă ca să înțelegi, înțelege ca să decizi, decide cu încredere în intenția pozitivă din tine și acționează în direcția indicată de ea. Un om valoros nu este acela care vede clar doar ceea ce este, ci acela care vede ceea ce este, dar și ceea ce poate fi.

Recommended Posts
13516305_588316101327038_8827844178805444941_n13494888_589933831165265_3334271070319971072_n