„Nu am plecat cu ideea de a face bani, ci cu dorința de a învăța” – Alina Iancu, Revino.ro

Alina Iancu este omul provocărilor. Administrează o fabrică de accesorii pentru încălțăminte, industrie în care lucrează de aproape 17 ani, și face turism viticol de cinci ani. Mai bine zis, dintr-o perioadă în care trebuia să mergi în străinătate pentru a avea acces la astfel de servicii.

Alina Iancu. Foto: Arhiva personală
Alina Iancu. Foto: Arhiva personală

Cel mai important este să faci totul cu pasiune. Apoi, dacă adaugi o dâră de noroc și multă muncă, ai descoperit calea spre reușită. Așa arată și rețeta care a stat la baza afacerilor create de Alina Iancu, fondatoarea CrameRomania.ro şi ReVino.ro.

Îi place să învețe și să cunoască Oameni, iar cele mai bune idei au prins-o pe drum. Dar până să-și înceapă călătoria pe drumul Vinului, încă din anul 2000, Alina lucrează într-o industrie ce ține de eleganță și confort. „Am studiat la Universitatea Politehnică din București Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice, însă nu m-am văzut lucrând în industrie și, în timpul studiilor, am început să lucrez în industria încălțămintei. Mai exact, injecție mase plastice – componente încălțăminte.”

Din fericire, chiar și un serviciu cu normă întreagă îți permite să îți urmezi pasiunile, așa că, în 2011, Alina Iancu vizita prima cramă din țară. A fost să fie Crama Știrbey, din Drăgășani, apoi au urmat, în toamna aceluiași an, încă trei din Dealu Mare, în Muntenia. A fost anul în care a înțeles că vinul spune una dintre cele mai frumoase povești, că oamenii au nevoie de astfel de povești și că admiratorii lui nu caută doar să se bucure de licorile „magice” în case sau restaurante. Pasionații de vinuri sunt dispuși să parcugă drumul bobului de strugure, de pe dealurile cu vii înecate în soare, până la produsul finit. Tot mai mulţi turişti vor să afle cum se cultivă cei mai buni struguri, cum se transformă în vinul aromat.

Așa a apărut, în toamna lui 2011, Lovewine.ro – un magazin online de vinuri, fondat împreună cu câțiva prieteni de-ai Alinei. A fost o experiență frumoasă, își amintește ea acum. Însă, pentru a avea succes, efortul susținut este absolut necesar, exact așa cum este și câștigul. În condițiile în care nu exista o balanță între timpul dedicat și profit, a renunțat la poziția pe care a ocupat-o în business și a mers mai departe. Doi ani mai târziu, își făcea locul în online platforma AlinaIancu.ro, un site pe care își publica fotografiile din călătoriile la crame. Pe care le-a vizitat continuu, de obicei în weekend. S-a familiarizat cu locurile, cu oamenii, a făcut albume de fotografii, a cules cât mai multă informație. A văzut în jur de 60 de crame din țară, pe unele dintre ele de mai multe ori, dar și vreo 25 de crame mici și mari din Europa, cu tradiție de sute de ani sau foarte recente.

Totul se întâmpla pe repede înainte. Și, pentru că a realizat că prezentarea lor completă lipsea cu desăvârșire, în 2014 lansa un alt site, CrameRomania.ro, pe care îl gestionează alături de două prietene. Proiectul non-profit este conceput drept singura bază de date bilingvă online a cramelor din România, unde iubitorii vinului, dar și cei interesați să-l descopere, pot afla informații despre crame, soiuri autohtone, fotografii cu crame, dar și hărți viticole.

Nu am plecat cu ideea de a face bani, ci cu dorința de a învăța și a da mai departe informația. Nu am făcut compromisuri prea mari. Am renunțat la călătoriile și vacanțele din afara țării și am investit în a-mi cunoaște propria țară.”

De-a lungul tuturor călătoriilor sale, Alina a analizat cu atenție prezentarea serviciilor, modul în care au fost aranjate sălile de degustare, căile de acces, locurile de cazare sau calificarea personalului care a organizat degustarea. „Dacă în alte țări turismul viticol, cunoscut și sub numele de enoturism, oenoturism sau turism viti-vinicol, este foarte bine cunoscut și promovat, la noi abia acum prinde noțiunea. Publicul trebuie informat și, de ce nu, educat în ceea ce ține de consumul de vinuri de calitate”, spune Alina Iancu, al cărei vin preferat este spumantul alb. Pe care l-ar putea bea chiar și la prima oră!

În fine, a lansat platforma ReVino.ro – un agregator de tip Trip Advisor al cramelor din România, unde poți afla ce crame pot fi vizitate, datele lor de contact și pachetele turistice disponibile, dar și obiectivele aflate în apropierea cramelor. Investiția inițială a fost de 5000 de euro, iar costurile totale, până acum, se ridică la 25.000 de euro, din economii personale și salariu.

În 2016, a lansat și primul salon de vinuri, cu 19 crame participante, la București: Târgul REVINO – Descoperă vinurile din România, într-o locație centrală, elegantă – Hotelul Novotel. Cu standuri identice și un număr de maxim șapte vinuri Horeca pentru fiecare, pentru ca participanții la eveniment să aprecieze calitatea vinurilor și să asculte povestea cramei.

Recommended Posts
Idei pentru antreprenori. Sursa: stockphotos.comAtac de tip ransomware