Alergia la succes. Care este tratamentul care ți se potrivește?

Chiar dacă a trecut de multă vreme primăvara și dă să înceapă toamna, o să te întreb cum stai cu alergia? Mai exact, cu alergia la succes. Nu am vrut să-i spun «frica de succes» – cu toate că aceasta este denumirea mai cunoscută a fenomenului –, pentru că vreau să o privim chiar ca pe o mică alergie, foarte ușor tratabilă.

Succes. Sursa foto: Shutterstock
Succes. Sursa foto: Shutterstock

La câte „grade Richter” ești dispus/ă să te expui în viața ta personală și în cea profesională? Teodora Pohoață vorbește astăzi despre teama de succes, o „alergie” care nu ține cont de sezon, ci doar de felul în care ți-ai „mobilat” interiorul personal.

Chiar dacă a trecut de multă vreme primăvara și dă să înceapă toamna, o să te întreb cum stai cu alergia? Mai exact, cu alergia la succes. Nu am vrut să-i spun «frica de succes» – cu toate că aceasta este denumirea mai cunoscută a fenomenului –, pentru că vreau să o privim chiar ca pe o mică alergie, foarte ușor tratabilă.

Scriu articolul acesta și pentru tine, și pentru mine. Așadar și din păcate, nu îți vorbesc din auzite sau pentru că am citit ieri un material care mi s-a părut interesant, ci din experența trăită de (prea) mulți ani.

Sigur, dacă nu ești alergic/ă la succes, nu are rost să citești acest articol. Dacă ești printre cei care povestesc întregii lumi despre realizările lor, care nu se tem să înceapă proiecte mari și cu vizibilitate maximă în companie și / sau în familie și / sau în societate, dacă simți că meriți din plin tot ceea ce ai primit de la viață până acum, atunci nu ai nevoie de… antihistaminice.

Sau poate ai chiar și asa?… Pentru că te invit să te întrebi dacă nu cumva poți, vrei și meriți mai mult. Nu știu care este răspunsul tău la aceste întrebări. Dacă este «nu», atunci cred că ți-e bine. Dar să fie un «nu» sincer. Și sper că vei completa: «nu acum» – pentru că îmi vine greu să cred că răspunzi pur și simplu «nu» la aceste întrebări de-a lungul întregii tale vieți.

Am vorbit până acum despre partea care nu necesită „tratament antialergic”. Ce facem însă dacă totuși suferim de această alergie la succes?!

Nu știu. Chiar nu pot să știu ce ai face tu. Dar pot să te invit să te întrebi „Și dacă totuși mi-aș da voie să am succes, cine aș putea deveni? Cum ar arăta viața mea atunci? Aș putea să accept toată expunerea pe care mi-ar oferi-o, responsabilitățile sporite, diferențele care ar apărea între mine și cei din grupurile din care fac parte?”. Sau tot felul de astfel de gânduri care te țin pe loc acum și te împiedică să ai (mai mult) succes.

Și apoi te invit să te întrebi cum ar arăta viața ta dacă vei continua să îți întreții alergia. Cât timp crezi că mai poți să amâni să faci acel proiect la care te gândești de multă vreme? Cum crezi că o să reacționezi dacă o să vezi că ți-o ia cineva înainte și că îl pune în practică? Dorința ta, ideea ta, ar deveni astfel realitatea altcuiva. Și când spun «proiect», să știi că nu mă refer doar la cele profesionale. Pentru că există alergie la succes și în viața personală. Sau tu nu ai prieteni care nu au îndrăznit să invite o fată frumoasă la o cafea? Și da, poate că o să-mi spui că în aceste cazuri a fost teamă de refuz, de a pierde. Poate că asta a fost. Sau poate că a fost și o parte din ei care le-a spus «Nu o invit, că, dacă acceptă, ce mă fac?». Nu s-au crezut destul de merituoși.

Așa cum poate nici tu nu crezi acum că meriți să ai succes.

Sunt mulți de poate în acest articol. Pentru că sunt și multe realități – fiecare dintre noi are propriul sistem de raportare la confort și propria măsură pentru acceptarea disconfortului – atât ca intensitate, cât și ca durată. Da, sunt exact parametrii unui cutremur. Tu la câte grade pe scara Richter ești dispus/ă să te expui în viața ta personală și în cea profesională?

A, mi-a venit totuși în minte și ceva ce am văzut ieri și mi-a plăcut. Imaginează-ți un cerc, cu diametrul cât dorești tu, mai exact cât apreciezi că este zona ta de confort. Cât poate să fie acest diametru? Hai să zicem 42 de kilometri, cât un maraton – e o zonă de confort generoasă, așa-i? Și acum te rog să-ți imaginezi tot restul Universului din afara zonei tale de confort. În ceea ce am văzut eu ieri, se spunea că acolo, în acest «rest» de Univers, se întâmplă magia. Și este adevărat, așa-i?

Să știi că alergia la succes este ceva ce se poate trata, ușor și rapid.

Așadar, care este propriul tău tratament pentru alergia la succes?

Recommended Posts
IMW - Liderii internaționali din tech vin la BucureștiLimbajul nonverbal în relația cu calul / oamenii / echipa ta. Foto: Ella Moroiu