„Într-o afacere în care se implică toți membrii familiei, vezi cum munca ta va rezista și peste ani” – Adriana Goicea

Ca să răzbaţi în turism, un domeniu extrem de complex, trebuie să iubeşti oamenii, să îţi placă să-i asculţi, să stai de vorbă cu ei şi, mai ales, să îi preţuieşti. Clientul își dorește ca nevoile și preferințele să îi fie bine cunoscute, să fie recunoscut atunci când intră în agenție și să i se ofere exact ce își dorește. Sunt lecțiile pe care Adriana Goicea, care a pus bazele afacerii sale în turism în urmă cu mai bine de două decenii, le transmite mai departe către fiecare dintre angajații săi. Cocktail Holidays, fondată în 1993, a devenit în timp o afacere de familie, unde astăzi lucrează și cele două fiice ale sale.

Adriana Goicea. Foto: Arhiva personală
Adriana Goicea. Foto: Arhiva personală

Entuziasmul pentru această zonă a ospitalității i-a fost insuflat de către tatăl său, „o persoană mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze”, care a lucrat în același domeniu. Pentru Adriana Goicea, el este mentorul care i-a insuflat cele mai multe lecţii în viaţă. Dar și mediul în care a crescut și-a spus cuvântul în alegerile sale de carieră. „Am copilărit la mare, într-o perioadă în care turismul românesc însemna mult. În anul în care am intrat la facultate am avut norocul să fac parte din prima generație care a putut să studieze turism. Astrele s-au aliniat pentru mine”, spune antreprenoarea care conduce afacerea sa de familie de 23 de ani.

Un paradox al carierei pe care și-a ales-o este acela că toată lumea are impresia că cineva care lucrează în turism va și călători foarte mult. „Aşa este, mai și călătorim, dar organizarea pachetelor de vacanță implică un volum de muncă foarte mare, hotărâre și organizare, care se pot realiza în mare parte numai din birou.”

Pe de altă parte, un punct forte îl reprezintă, bineînțeles, produsul. „Noi vorbim toată ziua despre vacanțe, destinații, experiențe și cum să mai descoperim lumea întreagă. Cu siguranță, este mult mai plăcut decât să promovezi piese auto sau servicii funerare, nu? Avem de-a face cu un produs plăcut, iar asta ne motivează foarte mult în ceea ce facem”, spune Adriana Goicea.

De la ONT, la propria agenție

Trecerea spre antreprenoriat s-a produs natural, odată cu căderea comunismului. Înainte de 1989, Adriana Goicea lucra la singura agenţie de turism existentă, care aparţinea statului: celebrul ONT Carpați – Oficiul Național de Turism, din care s-au desprins în timp majoritatea antreprenorilor de agenții private. A fost și cazul său, pentru că, după Revoluţie, când nu existau multe agenţii pe piaţă, a decis să pună bazele afacerii Cocktail Holidays.

M-au ridicat încrederea şi pasiunea, faptul că am crezut în mine şi în serviciile mele. Nu am lucrat pentru a mă îmbogăţi, ci din pură pasiune.” Nu consideră că există o reţetă universal valabilă pentru toată lumea, nu ştie care sunt calităţile unui antreprenor, însă ea a mizat pe seriozitate şi calitatea serviciilor oferite. „Așa am ajuns să conduc o firmă de peste 40 de angajați – în domeniul nostru este o firmă mare –, fără prea multe cheltuieli de promovare, ci doar prin faptul că piața recunoaște valorile adevărate.

Afacerile de familie nu sunt tocmai simple. De exemplu, este dificil să trasezi o limită între viaţa de familie şi viaţa de business, dar, după cum spune antreprenoarea, „este un sacrificiu pe care trebuie să ni-l asumăm”. „În viaţă, totul se clădeşte cu sacrificii.

Pe de altă parte, într-o afacere în care se implică toți membrii familiei, „ai plăcerea că ai reușit să insufli mai departe pasiunea ta și că vezi cum munca ta va rezista și peste ani. Oamenii sunt trecători, dar valorile și creațiile lor pot rezista în timp”.

Ce înseamnă o afacere de familie?

La Cocktail Holidays, fiecare membru al familiei s-a axat pe alt departament și, tocmai de aceea „fiecare vorbește altă limbă”. „Există și opinii diferite, dar tocmai asta ne ajută să ne dezvoltăm și să rămânem în piață”, spune Adriana Goicea.

Cu toate provocările aferente unei afaceri de familie, marele avantaj este că cei care o compun sunt mai tot timpul împreună, iar viaţa personală se întâlneşte mai des cu cariera. „O viață fericită presupune un echilibru între succesele din viața profesională și împlinirile din viața personală. Eu am avut norocul să le trăiesc pe amândouă.

Se declară o femeie împlinită, iar cele mai mari realizări ale sale sunt, după cum singură spune, fiicele sale, Ana şi Maria, şi brandul Cocktail Holidays. „Învingătoare de profesie”, după cum se autodescrie, Adriana Goicea îşi doreşte ca în câţiva ani să lase afacerea pe mâinile fiicelor sale, să călătorească şi să îşi ocupe timpul cu hobby-ul său, florile. Unde va călători? Ca destinaţie de suflet, atunci când nu se află în interes de serviciu, ea alege întotdeauna România, locul în care se simte cel mai bine.

Pe cont propriu

Prin prisma experienţei antreprenoriale, sfatul său pentru cei care vor să urmeze un drum pe cont propriu este „să înţeleagă că viaţa de business este una foarte complicată”, motiv pentru care trebuie să muncească fără superficialitate şi „să creadă în ceea ce îşi doresc până în pânzele albe”. Pe scurt, să aibă încredere în capacitățile de lider, cu claritate în mesaje și empatie, cu responsabilitate pentru propriile fapte.

Cele mai importante valori: respectul, integritatea și înțelepciunea.

Hobby-uri: florile. „Chiar dacă locuim în centrul Bucureștiului, toată casa este plină de flori de care mă ocup singură cu mare drag!

Accesoriile nelipsite: verigheta și telefonul.

Recommended Posts
Sursa: pixabay.comRobert Brindley, directorul AISB. Foto: Arhiva personală